Trojansk hest til middag – Fritert torsk med sunt tilbehør

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Fritert fisk er bedre enn ingen fisk i barnemunn.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.

Som tidligere nevnt i Nøttekaker til små [og store] vegetarianere som ikke vil ha kjøtt til middag vil husets 5-åring ikke spise ren fiskefilet til middag for tiden (ei heller kjøtt). Han foretrekker bearbeidede matvarer i motsetning til han foreldre som gjerne vil ha det så rent lite bearbeidet som mulig. Lite har vi lyst til å kjøpe ferdigmat, skjønt noen ganger blir det både pølser og fiskekaker fra butikken. Andre ganger gjør vi oss litt ekstra flid med maten og det lønner seg!

En sunn trojansk hest

Når vi bearbeider maten selv, så har du kontroll med alle ingredienser i maten, f.eks. mengden salt. Det er en av grunnene til at vi foretrekker å lage det meste selv. Jeg liker å tro at ernæringsmessig kommer maten minst like godt ut som kjøpevarianten, om ikke bedre.

I forsøket på å få Jr. til å spise fisk har vi nå prøvd å lage fritert fisk selv. Det ble svært vellykket og utrolig godt! Vi lagde en røre med egg, hvetemel, øl, salt og pepper som vi dyppet fileter av hvit fisk i og friterte i olje. NB! Alkoholen fordamper under fritering. Til dette serverte vi ovnsbakte søtpotetbåter, strimlet salat, tomatsalat, paprika i biter og friterte løkringer (brukte rester av frityrøren).

Forøvrig var det meste av ingrediensene økologiske og fisken var torsk og Alaska pollok fra bærekraftig fiske.

Så kan man diskutere hvorvidt det er sunt å spise fritert fisk med røre av siktet hvetemel og stekt i kokende olje? Det er selvsagt enda bedre å spise ren torsk til middag, men hva er alternativet? Salte fiskekaker? Pølse?

Hvis fritert fisk får guttungen til å spise fisk, slik at han får i seg omega-3-fettsyrer og vitamin D (torsk inneholder faktisk litt omega-3 og vitamin D), jod og selen mener jeg dette er bedre enn andre alternativer. Det er som å bruke ketsjup på salaten dersom det får barnet til og begynne å spise salat.

Poenget mitt er at visse sunne saker krever et virkemiddel, en slag trojansk hest, slik at maten blir spist. Dette kan være en saus, en tilberedningsmetode eller kanskje en belønning.

For dersom du ikke får barnet til å smake på maten, så blir den ikke spist, likt eller en del av de fremtidige matvanene.

Oppskrift: Fish & Chips-vri

Du trenger følgende til en røre til rekker til en middag for 3-4 personer: 

 • 600 g hvit fiskefilet, f.eks. torsk og alaska pollock
 • 7 ss hvetemel + litt hvetemel til rulling av fisken
 • 3 egg
 • 1,5 dl mørkt øl
 • 1 ts bakepulver
 • Frityrolje, f.eks. rapsolje

Slik gjør du: 

Del opp fisken i passelige “fingre”. La den ligge i saltet vann 1 times tid om du har tid. Tørk godt av fisken. Lag en røre av hvetemel, egg, øl og bakepulver.

Varm opp oljen i en dyp gryte (jeg bruker jerngryte). Du kan teste nå oljen er varm nok ved å fritere en liten prøve. Nå oljen freser rundt prøven, er den varm nok.

Rull fiske i litt hvetemel. Dypp den i røren. Og legg to og to fiskebiter i frityroljen. Stek fisken til den blir lysebrun. Ta den ut og legg dem på rist eller tørkepapir for avrenning.

Serveres med tilbehør:

Tilbehør: 

 1. Strimlet salat
 2. To hakkede tomater blandet med 1 ts rødvinseddik og 4 ts olivenolje
 3. Ringer av 2 røde løk som er fritert på samme måte som fisken
 4. Båter av sitron
 5. Bakte båter av søtpotet. Klikk her for fremgangsmåte.
 6. Majones med litt sennep og sitron

Comments

 1. Hei, så innlegget ditt og er helt enig. Fisk er sunt og godt uansett hvordan vi lurer det i oss 🙂 Når det gjelder sunn frityr hadde jeg bare lyst til å tipse deg om denne saken: http://guttemat.blogspot.no/2015/08/mager-panert-torsk-med-ost-og-baconfyll.html

  mvh
  Stig

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s