Livet er for kort til å spise trist mat – salat med salat

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Hvorfor må salat inneholde salat?

I sommer møtte jeg en matglad hobbykokk som ikke liker salat med salat. Hobbykokken mente salatblader er smakløse og uten substans. Sammen med vertskapet hadde han til nøds gått med på å lage brokkolisalaten min, Supersalat, av den enkle grunn at den ikke inneholder salatblader.

Sa han dette kun for å provosere ernæringsbiologen i meg. Det klarte han kanskje, men en tanke ble sådd. Hvorfor må salaten inneholde salat?

Kjipe kiosksalater

På bensinstasjoner og i kiosker selges det salater. Noen er faktisk både gode og sunne om du går inn på et bra sted. Andre stedet får du kjøpt skinkesalat og pastasalat knapt uten salatblader og med et sparsommelig innhold av andre grønne saker.  Er det fordi “vi” ikke vil ha salat i salaten vår? Det er i alle fall noe av det tristeste jeg kan spise, mens andre er kanskje fornøyd med at salaten er fri for salat.

Stridens bitre kjerne

En god salat skal inneholde salat. Personlig synes jeg salat smaker godt. Og, her er vi kanskje inne på stridens kjerne. Hva smaker godt?

Jeg liker godt bitre smaker, mens nevnte hobbykokk hadde mer sansen for det søte. Salat og mange grønnsaker er mer bitre enn søte. Det bitre er smak vi må tilvennes. Denne tilvenningen begynner tidlig i livet. Allerede i fosterlivet. Desto mer bitre grønnsaker moren spiser gjennom svangerskapet og under amming, desto lettere er det å få barnet til å tolerere og like den samme maten og smaken. Les også Tidlig krøkes – Laks i rød curry.

At et lite barn ikke liker bitre smaker er helt naturlig. Dette er en del av et urgammelt overlevelsesinstinkt. Sure og bitre smaker varsler om mat som kan være gift og uspiselig. Det søte og salte er derimot smaker som tidligere var viktig for overlevelse.

Mens salt og søtt var en del av overlevelsen i urtiden, virker kanskje disse smakene mot sin hensikt i dag. Sukker og salt får i vi i oss alt for mye av, det er smaker som er assosiert med overvekt, diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom m.m.

Snu på flisa … bladet

I dag er bitre og sure smaker viktig for god helse og kanskje et lang liv. Smakene avslører antioksidanter, men det viktigste er at salat og andre grønnsaker er næringstett mat, men ikke energitett mat. Det betyr at når du spiser salat, tomat, asparges, urter og agurk får du i deg svært få kalorier samtidig som du fylt opp med fiber, vitamin C, vitamin A, folat, tiamin, jern, kalium, mangan m.m

Maten tar lengre tid å spise, den fyller opp i magesekken og du får tid til å la mettheten synke innover deg. Det blir mindre plass til kaloririk feit og salt mat. Blodsukkeret reguleres bedre og behovet for søtsaker synker.

Salatens overordnede hensikt

Liker du god skinke, gode oster og annet snadder, så vet du nok at du ikke bør fråtse i den. Men, lager du en snaddersalat med spekemat, stekt asparges og grønne blader. Kan du nyte spekematen med god samvittighet. Salaten er med på å begrense inntaket av den salte skinken, samtidig som du kan nyte et godt måltid.

Synes du at salatbladene fremdeles ikke smaker så godt, så bør du spise dette oftere – smaken vokser nemlig på deg og etter hvert vil du synes den smaker friskt og godt … kanskje. Den gir smaksbalanse til måltidet samtidig som helsen din kommer i balanse.

An aquired taste!

Tenk på smak som en muskel som må trenes opp. Det vil berike deg. Gå tilbake i tid? Likte du kaffe da smakte det første gang, vin eller øl for den del? Sosialt press fikk deg likevel til å drikke dette og etterhvert begynte du å like det. Sosialt press mangler dessverre når det kommer til salat, derfor må du heller presse deg selv litt. Prøve ut ny mat, helst fra planteriket. Det gjør kostholdet ditt mer variert, smaksriket bredere og midjen smalere.

Oppskrift: Skinke- og aspargessalat med salat

Du trenger følgende til to porsjoner: 

 • Rikelig med bladsalat, gjerne forskjellige sorter
 • 1 bunt asparges, renset
 • Litt rapsolje og smør
 • 5 skiver god skinke, f. eks. Serrano, rullet sammen
 • 5 cherrytomater, delte
 • 5 oliven
 • Litt urter, f.eks. basilikum og timian
 • Parmesan, revet
 • Dressing av 3 ss olivenolje, 1 ss eddik, ts honning og 1 ts Djion-sennep

Slik gjør du: 

Varm opp litt rapsolje og smør i en stekepanne. Stek aspargesen mør.

På tallerkene fordeler du bladsalat, tomater og oliven. Rør sammen dressingen. Hell den over det grønne. Fordel skinke og asparges. Dryss over litt parmesan og gjerne litt nykvernet pepper. Server!

Comments

 1. bollefrua says:

  Heia salat!

  Like

Trackbacks

 1. […] Les også: Livet er for kort til å spise trist mat ? salat med salat   […]

  Like

 2. […] du er glad i rike salater, bør du prøve mine favoritter Livet er for kort til å spise trist mat ? salat med salat og Min franske venn ? salat med […]

  Like

 3. […] Livet er for kort til å spise trist mat ? salat med salat […]

  Like

 4. […] Les også: Livet er for kort til å spise trist mat – salat med salat   […]

  Like

 5. […] Livet er for kort til å spise trist mat – salat med salat […]

  Like

 6. […] du er glad i rike salater, bør du prøve mine favoritter Livet er for kort til å spise trist mat – salat med salat og Min franske venn – salat med […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s