Sommerforsett – Sommersalat

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Glem nyttårsforsett, det er mye bedre å starte et nytt og bedre liv på sommeren.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.

I desember og januar bruker jeg mye til på å svare journalister om hvordan du skal unngå å legge på deg i jula, det sunneste du kan spise på julebordet, hvor mye kalorier det er i drinker og når vi bikker nyttår kommer spørsmålene om hvordan du kan starte et nytt og bedre liv og ikke minst hvordan holde på nyttårsforsettene. Hvert år, de samme spørsmålene.

Glem nyttårsforsettet, innfør sommerforsettet!

Det er mye bedre å sette inn et ekstra støtt for bedre helse om sommeren da det bugner av ferske råvarer enn midtvinters da det meste vi får kjøpt i grønnsaksdisken er preget av lang transport og lagring. Når mat er på sitt beste er det lettere å lage fristende sunne retter og komme i gang med gode vaner.

Noe av det viktigste du kan gjøre for helsen er å spise grønnere. Det vil si spise grønnsaker, frukt og bær. Minst en halvkilo om dagen, dvs. 5 om dagen. Du kan for eksempel starte og avslutte dagen med et par frukter i hånden, velge salat til lunsj og spise minst 1/3 av middagsmåltidet med grønnsaker. Da er du på god vei mot god helse – i allefall om du fortsetter slik utover høsten og inn i jula. Da blir det kanskje ikke så vanskelig å starte på nyåret, du forsetter nemlig der du slapp før jula.

Du oppnår redusert risiko for: 

  • Hjerte- og karsykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk
  • Kreft i munn, svelg, strupehode, spiserør, lunge, bukspyttkjertel, prostata, magesekk, tykk- og endetarm
  • vektøkning, overvekt og fedme
  • Type 2 diabetes og metabolsk syndrom

Nyt sommeren med ferske råvarer. Lag en deilig salat for helsens skyld.

Oppskrift: Sommersalat

Du trenger følgende til 2 porsjoner: 

  • 1 hodesalat, revet
  • 1 mozzarella, delt i terninger eller revet
  • 5 reddiker, skivet
  • 1/2 avokado, i biter
  • 1 liten løk, skivet
  • 6 cherrytomater, delt i fire
  • 0,5 dl mandler, hakket
  • 1 ss honning
  • 1 ss rødvinseddik
  • 3 ss rapsolje

Slik gjør du: 

Legg porsjonsvis salat, mozzarella, reddiker, løk og tomater.

Rist mandlene i en tørr stekepanne og rør inn honning slik at det dekker mandlene. La dem få avkjøle seg et par minutter og dryss over salaten.

Pisk sammen eddik og olje og risle det jevnt over salatene.

Godt for hele kroppen!

Advertisements

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s