Gazpacho, leskende suppe for varme sommerdager

Et måltid med smak av middelhavet. Foto: Lise von Krogh

Et måltid med smak av middelhavet. Foto: Lise von Krogh

Kjøl deg ned med en smakfull og antioksidantrik spansk suppe. Du lager den på 5 minutter.

Det perfekte sommermåltidet er lett og sunt, avkjølende og tilfører væske. En salat er lett, en iskrem kjølig og en cola leskende, men disse kan ikke matche en god gazpacho. Suppen er rik på vitamin C, B-vitaminet folat og antioksidanter, samtidig som den kun gir 150 kcal pr. porsjon. Energien kommer først og frem fra den sunne olivenoljen. Spiser du en skål med denne suppen, har du fått dekket halvparten av dagsbehovet for frukt og grønt. 

Jordbær er godt om sommeren. Prøv dem i denne spennende salaten: Kaldkokt protein – Ceviche med torsk og jordbær

Avkjølende og leskende

På varme dager er det viktig å drikke nok, særlig om du er i aktivitet. Beste tørstedrikke er jo selvsagt rent vann, men for de fleste av oss utgjør maten rundt halvparten av dagens væskeinntak på en vanlig dag. Frukt og grønnsaker inneholder mye vann. Denne suppen er ikke tilsatt verken vann eller kraft, men består av hele 92 % av suppen er vann som utelukkende kommer fra grønnsaksfruktene.

En hjemmelaget iste er også godt i sommervarmen: Iste uten sukker og søtstoffer? Lag den selv! 

Bruk gjerne økologiske tomater i suppen

Tomater er viktige for oss. Vi spiser dem på smørbrød, i supper, som ketsjup og på pizzaen. Faktisk lurer tomaten seg inn i mye av det vi spiser og godt er det. Tomaten inneholder nemlig helsebringende antioksidanter. Flere studier har visst til redusert risiko for hjerte- og karsykdom og prostata-, lunge- og magekreft ved inntak av tomater. Mye av helsefordelene ved å spise tomat tilskrives det røde fargestoffet lykopen, men også innholdet av vitamin C, polyfenoler, betakaroten og andre typer karotenoider.

I flere studier har man sett på om økologiske tomater er et bedre valg enn vanlige tomater. I mange tilfeller varierer antioksidantnivået med tomatsort, dyrkingsforhold og modningsgrad og det har vært vanskelig å konkludere med at økologisk er bedre enn konvensjonelt. Likevel er det noen studier hvor økologiske tomater faktisk er bedre enn vanlige, både på antioksidantinnhold og smak. Bedre smak kan skyldes et høyere innhold av sukker.

Dyrk tomatene selv!

Tomater er kanskje noe av det enkleste du kan dyrke. Har du en vinduskarm, en balkong eller veranda er det bare å sette noen frø i en potte. I helgen plante junior og jeg tomatfrø. Vi bestilte frø fra Solhatt.no av en bevaringsverdig norsk tomatplante:

Norderås busk er en gammel norsk tomatsort som gir gode avlinger og er nokså lett å få til. Sorten står hverken på den norske eller EU-listen for grønnsakssorter, og kan derfor ikke bli sertifisert som salgbar såvare. Norderås Busk er en gammel norsk sort som bare blir bevart i hobbyhager og genbanken.

Junior lærer litt om hvor maten kommer i fra og vi støtter en god sak. Dobbel bonus!

Vi gleder oss til å plukke våre egne tomater. Foto: Marte Knutsson

Vi gleder oss til å plukke våre egne tomater. Foto: Marte Knutsson

Oppskrift: Gazpacho

Suppen metter kanskje ikke så mye i seg selv, men spis den med et godt brød. Som du dypper i suppen. Jeg laget et brød med oliven og basilikum som ble perfekt til suppen. Et lite glass økologisk rødvin gjør det hele til en fest.

Du trenger følgende til fire porsjoner:

 • 1 kilo godt modne tomater, grovhakket
 • 1 agurk, grovhakket
 • 1 rød paprika, grovhakket
 • 1/2 fersk chili, grovhakket
 • 1/2 løk, grovhakket
 • 4 fedd hvitløk
 • 3 ss kaldpresset olivenolje
 • 3 ss rødvin (eller rødvinseddik)
 • Litt salt
 • Isbiter

Slik gjør du:

Grønnsakene bør legges i kjøleskapet noen timer før du lager retten. Alle grønnsaker skal kjøres i blenderen til du får en glatt suppe. Det er mulig du må ta det i to omgang, men mindre du har en stor blender. Bland grønnsaker med olivenolje, rødvin og smak til med litt salt.

Serveres med isbiter, godt brød og en god vin – økologisk selvsagt!

Tips: Suppen kan lages dagen i forveien, men spar isbitene til du skal servere den.

Denne suppen lager du like enkelt som en smoothie. Foto: Lise von Krogh

Denne suppen lager du like enkelt som en smoothie. Foto: Lise von Krogh

Blogginnlegget er skrevet for økologisk.no

Kilder:

 • Aldrich HT et al. Cultivar choice provides options for local production of organic and conventionally produced tomatoes with higher quality and antioxidant content. J Sci Food Agric. 2010;90(15):2548-55.
 • Crinnion WJ. Organic foods contain higher levels of certain nutrients, lower levels of pesticides, and may provide health benefits for the consumer. Altern Med Rev. 2010;15(1):4-12.
 • Hallmann E. The influence of organic and conventional cultivation systems on the nutritional value and content of bioactive compounds in selected tomato types. J Sci Food Agric. 2012;92(14):2840-8.
 • Kapoula N. Effect of organic and conventional production practices on nutritional value and antioxidant activity of tomatoes. African Journal of Biotechnology 2011;10(71):15938-15945

Comments

 1. Åh, såg og høres fantastisk ut. Takk for tips!

  Like

 2. For noen flotte bilder, suppen og brødet såg hærlig ut!:)

  Like

Trackbacks

 1. […] Gazpacho, leskende suppe for varme sommerdager  […]

  Like

 2. […] Kald spansk tomatsuppe. Fantastisk godt og nærende. Spis den med godt brød, olivenolje og kanskje litt vin? Gazpacho, leskende suppe for varme sommerdager […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s