Berik maten – Ertesuppe med brennesle og parmesan

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Oppgrader den klassiske ertesuppen med den næringsrike brenneslen. 

Nå er det brenneslesesong. Dette er en av de første grønnsakene som kan spises på våren, selv om mange anser den som et plagsomt ugress. Brennesle kan brukes til mer enn bare brenneslesuppe.

Smaksmessig har brennesle ikke så mye å stille opp med – den er relativt nøytral på smak, men det er også fint fordi da kan du bruke den i mange slags retter uten at den blir dominerende. Brennesle kan brukes både i pannekaker Sunne og nesten normale pannekaker og i brødbakst Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle.

I dag oppgraderte jeg ertesuppen med brennesle. Suppen smakte kjempegodt, men ble mer næringstett. Det betyr at tilsetter du brennesle til maten, så øker innholdet av vitamin C, K, B-vitaminer, jern, kalsium, kalium og antioksidanter. Særlig mye får du av disse næringsstoffen om du lager klassisk brenneslesuppe Brennelse er sunnere enn spinat – Hulkensuppe.

Hundre gram brennesle gir det dobbelte av dagbehovet av vitamin C og 2/3 av dagsbehovet for jern og kalsium. Den er også svært rik på vitamin K.

Faktisk er brennesle minst like næringsrik som både spinat og grønnkål, særlig når det kommer til vitamin C, kalsium, jern, sink og fosfor:

Matvare   Grønnkål Spinat Brennesle
Vitamin A, RAE RAE 446 378 200
Beta-karoten, µg µg 5350 4540 2400
Vitamin E, alfa TE alfa-TE 5,4 1,9 1,6
Vitamin K µg 817 483 499
Tiamin, mg mg 0,11 0,11 0,2
Riboflavin, mg mg 0,13 0,17 0,15
Niacin, mg mg 1 0,6 0,8
Vitamin B6, mg mg 0,27 0,28 0,28
Folat, µg µg 30 202 194
Vitamin C, mg mg 120 37 175
Kalsium, mg mg 157 83 490
Jern, mg mg 1,7 2,1 10
Natrium, mg mg 12 100 1
Kalium, mg mg 530 730 640
Magnesium, mg mg 30 95 86
Sink, µg mg 0,4 0,9 1,7
Selen, µg µg 2 0 0
Kopper, mg mg 1,5 0,23 0,27
Fosfor, mg mg 56 45 126
Jod, µg µg 1 3 0

Kilde: Matvaretabellen.no / Nutritiondata.com

Oppskrift: Ertesuppe med brennesle og parmesan

Denne oppskriften er både proteinrik og næringsrik.

Du trenger følgende til 3 porsjoner:

  • 400 gram frosne erter
  • 3 dl brennesle
  • 8 dl kyllingkraft eller grønnsakskraft
  • 1,5 dl Crème Fraîche Lett eller lettrømme
  • 2 ss olivenolje
  • Salt og pepper
  • Litt muskatt
  • 2 ss revet parmesan
  • ev. potetmel

Slik gjør du: 

Rens brennesleblader fra stilk. Skyll bladene godt. Kok opp 2/3 av kraften sammen erter og brennesle. Kok i 3 minttuer. Ha i Crème Fraîche og olivenolje. Kjør suppen i en blender eller bruk stavmisker. og spe ev. med resten av kraften eller ha i potetmel om suppen blir for tynn. Smak til med muskatt, salt og pepper og ha i parmesan til slutt.

Servers med ristet brød.

Advertisements

Trackbacks

  1. […] har allerede laget åretst første rett med brennesle Berik maten – Ertesuppe med brennelse og parmesan kanskje jeg skal starte med å utvide brenneslerepertoaret mitt? I fjor lagde jeg disse rettene […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s