Hekta på rødbeter – Deilig rødbetesuppe med lime, yoghurt og chili

Sunn suppe som smaker godt alene eller med brød. Foto: Lise von Krogh

Smakfull og lettlaget suppe med helsebringende og smittende farge.

Har du oppdaget rødbeten? Jeg tenker ikke på syltede rødbeter som du legger på leverposteien på brødskiva? Men  fersk rødbete. For en fantastisk råvare!!! Super til supper og stapper. Rødbetestappe er veldig lett å lage. Bare bytt ut et par av potetene i potetstappen med rødbeter. Vips så er stappa rød.

Denne roten er nemlig en glitrende kilde til kostfiber og B-vitaminet folat. Fiber gir en god fordøyelse og folat gir friske blodceller. Rødfargen skyldes de lilla betacyaninene og de gule betaxantinene og disse gjør rødbeten til en god antioksidantkilde.

Rød tvers igjennom

Det er ikke bare fingrene som blir røde av rødbeten når du behandler den. Når du spiser den blir du faktisk rød på innsiden. Fargene i beten er vannløselige og kan hos noen personer farge urinen. Fenomenet kalles beeturia som jeg har skrevet litt mer om i denne artikkelen: Derfor kan urinen bli rød.

Beeturia-fenomenet rammet ikke meg, men etter to dager med et solid inntak av rødbeter, fant jeg ut (også ved toalettbesøk) at jeg likevel var farget på innsiden … i noen dager. Som et slags bevis på at jeg hadde spist nok av denne helseroten. Visste du forresten at bak E-nummer E162 så skjuler rødbetefargen seg?

Fargen er sterk og sunn. Foto: Lise von Krogh

Fargen er sterk og sunn. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Deilig rødbetesuppe med lime, yoghurt og chili

Denne suppen er lett å lage og smaker fantastisk godt. Oppskriften har jeg tilpasset fra boken Norsk mat med Andreas Viestad.

Du trenger dette til en solid porsjon, dvs. ca 3-4 serveringer:

  • 3 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, renset og finhakket
  • 1 stor rødløk, renset og hakket
  • 6 rødbeter, skrelt og hakket i små biter
  • 1 gulrøtter, skrelt og hakket i små biter
  • 3 mandelpoteter, skrelt og delt i to
  • 15 dl kylling- eller grønnsaksbuljong
  • 1 laurbærblad
  • 2 ss limesaft
  • 1 rød chili, tørket
  • Maldonesalt og nykvernet pepper
  • Yoghurt naturell

Fremgangsmåte:

Surr løken i olivenolje på middels varme til løken er blank. Ha i grønnsakene, buljong, chili og laurbærbladet. Kok suppen til grønnsakene er møre. Potetene blir fort møre, derfor bør du koke dem i større biter enn gulroten og rødbeten. Når grønnsakene er møre, bruker du bare en stavmikser til å kjøre suppen jevn og glatt. Smak til med limesaft, chili, maldonesalt og nykvernet pepper etter at suppen er most. Server den med solid klatt yoghurt og brød.

Passer både til lunsj og som forrett.

Advertisements

Comments

  1. Lagde denne suppa i går, takk for super oppskrift!! Og for en god dose vitaminboost!

    Like

  2. Alexandra says:

    Denne suppen smakte helt magisk! Tusen takk for oppskriften!

    Like

  3. Glem spørsmålet om Yoghurt naturell, måtte bare lese oppskriften litt mer nøye 🙂

    Like

  4. Den høres god ut, hvor mye Yoghurt naturell skal man bruke i suppen?

    Like

  5. Rudbetar er noko av det beste som finst! Ser eg må prøve denne oppskrifta! 🙂

    Like

  6. 🙂 jeg prøvde å hente inn det vi lærte på skolen om mensen og slikt, hehe..

    Kan legge ut oppskrift på rødbetkake hos meg selv en dag til helgen!

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Hehe, man kan bli ganske overrasket når “toeren” blir temmelig rød også.

      Ser frem til rødbetekake!

      Like

  7. Dette hørtes godt ut!

    Da jeg var barn likte jeg rødbetsalat som jeg tror bestod av revet rå rødbeter og appelsinbiter (kan være jeg husker feil), du kan tro jeg ble sjokkert da jeg tisset rødt! Ingen hadde fortalt meg om effekten..

    Som voksen har jeg oppdaget rødbetkake – en fantastisk sjokoladekake!

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Haha, stakkars liten. Kan tenke meg du ble overrasket!

      Rødbetesalat med appelsin høres deilig ut. Skivet rødbeter med varm chevre er også digg. Hvordan lager du sjokoladekake med rødbeter? Har du en oppskrift?

      Like

  8. lisevonkrogh says:

    Den skal jeg jammen prøve. Ser supergod ut!

    Like

Trackbacks

  1. […] Det ble et lite kakeinnlegg i går også: Kakepraksis og det er Lise Von Krogh som har inspirert meg til å dele oppskriften med dere, takk Lise! Hun har selv prøvd ut rødbeter i supper, sjekk ut Hekta på rødbeter! […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s