Vekk opp smaksløkene – Enkel laks i rød curry

Helt enkelt, men veldig godt! Foto: Lise von Krogh

Helt enkelt, men veldig godt! Foto: Lise von Krogh

Etter all den tunge julematen smaker det ekstra godt med rask og sunn asiatisk mat. 

Etter mange dager med tradisjonsrik julemat, kjøtt og milde smaker, fikk jeg en intens lyst på noe asiatisk til middag i dag. Jeg var lei pinnekjøtt, pølser, bacon, kjøttboller og alt den kraftige maten. Nå var det på tide å vekke opp smaksløkene igjen og la fordøyelsessystemet få litt lettere mat å jobbe med.

Julemat er nemlig en type mat som tar lang tid å fordøye, i alle fall om du spise ribbe eller pinnekjøtt. Kombinasjonen av fett, protein og bindevev gjør at du blir mett lenge. Magesekken fungerer som et midlertidig lager av hele middagen og slipper ut bitte små porsjoner til tynntarmen over mange timer hvor næringsopptaket skjer. Og, siden vi har et effektivt fordøyelsessystem så tas nær 100 % av fett, protein og karbohydrater opp fra måltidet. Ikke rart vi blir både mette og tunge.

Fisk derimot er lettfordøyelig kost. Selv om laksen er også feit, så inneholder ikke fisk bindevev slik at denne delen av fordøyelsen går lettere. Dessuten inneholder fisk viktige omega-3-fettsyrer, vitamin D, jod og selen som du ikke finner i kjøtt. Kokosnøttmelk som jeg brukte som saus i retten inneholder en del fettsyrer med kort kjedelengde som lettere tas opp av kroppen enn fett fra kjøtt.

Ironisk nok inneholder mange av julekakene våre asiatiske krydre som nellik, ingefær, kanel og kardemomme. Julekaker er godt i julen, men i resten av året foretrekker jeg disse krydderene i middagsmaten. Sammen med chilli er dette både smakfullt og oppfriskende. Det er slett ikke vanskelig å lage en god asiatisk middag. Laks i rød curry er kanskje noe av det letteste du kan lage og er det snarlaget mat.

Oppskrift: Enkel laks i rød curry på 20 minutter

Du trenger følgende til 2-3 porsjoner: 

 • 3 økologisk laksefileter, i store terninger
 • 1 boks kokosnøttmelk
 • 3 store sjampinjonger, skivet
 • 2 ss rapsolje
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 rødløk, finhakket
 • 2 gulrøtter, i fine strimler eller skiver
 • 1 rød paprika, strimlet
 • 1-3 ss rød curry paste og 1 ts malt gurkemeie  eller  3 ts finhakket rød chili, 2 cm finhakket ingefær og 2 cm finhakket gurkemeie
 • Salt

Slik gjør du:

Stek soppen på en tørr stekepanne til vannet har fordampet og soppen har skrumpet en del inn. Ha soppen på en tallerken.

Varm olje i stekepannen (eller wok). Stek hvitløk og løk blank. Ha i curry/curryingredienser. Stek i ett minutt. Ha i gulrot og stek videre i 2-3 minutter. Ha i kokosnøttmelk og la den få koke opp. La sausen koke litt inn. Når gulrøttene er møre, så har du i paprika og laks. Senk varmen og la laksen trekke i kokosnøttmelken til den er kokt. Smak til med salt og ev. mer curry under veis.

Serveres med en enkel grønn salat og kokt ris.

Tips: Et lite dryss med sesamfrø gjør seg!

Comments

 1. Øivind Hansen says:

  Dette så godt ut, i tillegg til å ikke være tidkrevende. Skal teste den ut i dag, med byggris 🙂

  Like

 2. Hei! Vil bare tipse om dette blogginnlegg med beviser på at Caroline Berg Eriksen og mannen fabrikerer komentarer under falskt navn, bryter norsk lov og hetser leserene.. Jeg er ikke sikker, men kan godt hende det er det som skjedde i kommentarfeltet hvor hun hadde brukt en av dine oppskrifter.. Der dukket det jo plutselig opp en jurist i akkurat rette tidspunkt!
  http://whatthehell.blogg.no/1420907584_caroline_fotballfrue_.html

  Like

 3. Marianne Mathisen says:

  Veldig god ,nydelig smakfull fiskerett 😊

  Like

 4. Jeg hadde ikke gulrøtter, så jeg brukte brokkoli 🙂 Utrolig godt! Hadde dessverre ikke sopp heller, men det ble allikevel suksess!

  Like

 5. Enkel og grei oppskrift. Smakte herlig 🙂

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s