Lavkarbo-lasagne eller (fuske)moussaka

Mousakka. Foto: Lise von Krogh.

Mousakka. Foto: Lise von Krogh.

Moussaka blir nesten som en lavkarbolasagne, hadde det ikke vært for tilbehøret.

Jeg har lenge hatt lyst å lage moussaka, mest av alt fordi jeg er glad i auberginer. Retten minner om lasagne, men pastaplatene er byttet ut med auberginer.

Denne moussakaen er en fuske-moussaka, fordi den inneholder karbonadedeig. En ekte moussaka skal inneholde lammekjøtt, men smaker godt med storfe også selv om smaken blir litt tammere. Snart skal de søte lammene slaktes, så da må jeg prøve meg på ekte moussaka.

Hva skjer når pastaen viker for auberginer?

Det mest påfallende er at karbohydratinnholdet går ned. Mens 100 gram kokt, hvit pasta gir 26 gram karbohydrater, vil en tilsvarende mengde aubergine kun gi 2 gram. Perfekt om du vil lage en lasagne som er lavkarbo.

I tillegg dobles fiberinnholdet, mens proteininnholdet reduseres. Auberginen er rikere på vitaminer, særlig folat og vitamin C, den hvite pastaen rikere på mineraler bortsett fra kalium. Jeg synes dagens rett inneholdt for lite aubergine, husbonden ville hatt mindre – smak og behag.

Vår mousakka ble servert med poteter (se tips om hvordan lage potetsalt nederst i innlegget) og dermed ikke lavkarbo, men serveres den kun med salat som tilbehør hadde den vært det.

Oppskrift: Hjemmelaget moussaka, nesten gresk

Dette trenger du til 6-8 porsjoner:

 • 4 auberginer, skivet
 • 4 fedd hvitløk, finhakket
 • 1,5 rødløk, finhkket
 • 2 pakker karbonadedeig
 • 3 bokser hermetisk tomat eller tilsvarende mengde ferske tomater som du kjører i en blender
 • 1 ts anisfrø, knust/malt
 • 3 ss fersk persille, finhakket
 • 2 ts kanel
 • 1 ts sukker
 • 2 ss hvitvinseddik
 • 4 dl matfløte
 • 3,5 dl lettmelk
 • 3 eggeplommer
 • 3 ts maisenna
 • 2 ferske mozzarella, skivet
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

Skjær auberginer i skiver. Legg dem lagvis i et dørslag og salt hvert lag godt. La skivene stå til avrenning i en times tid. Etterpå skyller du av saltet, tørker dem og presser ut ekstra væske. Stek skivene tørre i en tørr, varm stekepanne. Legg dem til side.

Stek hvitløk og løk blank i olje i en dyp stekepanne. Ha i karbonadedeigen og stek videre. Når den er gjennomstekt heller du over de hermetiske tomatene og har i krydderne. Kok kjøttsausen til den er tykk og god. Det kan ta en stund. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.

Lag hvit saus ved å blande fløte, melk og maisenna i en kasserolle. La den koke i noen minutter mens du visper godt. Tilsett eggeplommene og smakt til med salt og pepper.

Hell litt olivenolje i bunnen av en stor, dyp ildfast form. Legg lagvis kjøttsaus og auberginer. Til slutt heller du over sausen og dekker formen med mozzarella.

Stek på 225 °C i ca. 30-45 minutter (avhengig av ovn).

Serveres med hjemmelaget potetsalat og frisk salat.

Tips: Det er enkelt å lage potetsalat. Kok nypoteter med skallet på. De kokte potene kan godt avkjøle seg litt, før du skjærer dem opp i store biter. Hell over rikelig med god olivenolje. Ha i finhakkede urter, nykvernet pepper og maldon-salt.

Comments

 1. Hanne Solback says:

  Hei! Har laget fuske-moussakaen flere ganger, og den er kjempegod!!:))) Syntes det var litt merkelig første gang jeg skulle ha kanel i, men ble veldig positivt overrasket over resultatet!😊👍

  Like

 2. en interessant studie om lavkarbokosthold etter gjennomgått hjerteinfarkt Shanshan Li, Alan Flint, Jennifer K. Pai, John P. Forman, Frank B. Hu, Walter C. Willett, Kathryn M. Rexrode, Kenneth J. Mukamal, Eric B. Rimm: Low-Carbohydrate Diet From Plant or Animal Sources and Mortality Among Myocardial Infarction Survivors. J Am Heart Assoc. 2014; 3: e001169 originally published September 22, 2014 doi: 10.1161/JAHA.114.001169

  Like

 3. Å, dette så godt ut :). Spennende å endelig finne en ernæringsfysiolog med matblogg, den må følges så klart.

  Like

Trackbacks

 1. […] Dette er verken moussaka eller lasagne, og vi laga den med squasj. Men godt, det var det. […]

  Like

 2. […] Oppskriften finner du under bildet. Sjekk også ut blogginnlegget og oppskriften Lavkarbolasagne eller (fuske)moussaka. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s