Sunt, godt, billig og hjemmelaget snacks – Honningristede kryddernøtter

Honningristede kryddernøtter. Foto: Lise von Krogh.

Honningristede kryddernøtter. Foto: Lise von Krogh.

Jeg lager sunt snacks fordi det er bedre og når jeg har lyst på noe godt.

Da jeg bodde i by’n så var snacks tilgjengelig døgnet rundt. Det var bare å stikke innom nærmeste kiosk når salt- eller søtsuget ble for stort. Nå har jeg ikke gangavstand til nærmeste kiosk, jeg må sette meg i bilen og kjøre et par mil. Det gidder jeg ikke, da lager jeg heller snacket selv. Det er bra både for lommeboken og kroppen.

Tilgjengelighet betyr alt

Hvis du ikke har en åpen kiosk eller butikk i nærheten, så er det hva du har hjemme i skuffer og skap som avgjør hvor mye søtt godteri og salt snack du spiser. Å hamstre godteri fordi det er på tilbud eller i løsvekt er som å hamstre ekstra vekt, flere hull i tennene eller høyere blodtrykk. For har du det til gjengelig så spiser du det. I Norge i dag, så er inntaket av tilsatt sukker og salt alt for høyt og myndighetene ønsker at vi reduserer inntaket. Det er lettere sagt enn gjort. Men du kan begynne med

 1. Å aldri kjøpe mer inn en det du har tenkt å spise samme kveld, fortrinnsvis én gang i uken.
 2. Ikke fall for tilbud, løsvekt, 2 for1, doble pakninger, større pakninger osv.

Nød lærer naken kvinne å spinne

Vi har som regel fredag som godteri- og snacksdag. Men noen ganger kommer det gjester uten at vi har noe fristende å by på. Andre ganger så hender det at vi foreldre spiser opp godteriet fredag kveld slik at det ikke er noe igjen til Jr dagen etter. Dette fører til kreativitet på kjøkkenet, f.eks. at jeg drysser kakepynt på eplebåter.

Denne uken fikk vi besøk av en tjekkisk familie på relativt kort varsel. De ble servert vannmelonskiver med litt lime og et dryss av mynte. Det gikk utmerket til rosévin.

I forrige uke kom det noen Haugesundere forbi. Da ble det øl og krydderristede honningnøtter.

Jeg har alltid popcorn liggende. Ikke slik mikropopcorn, men upoppede korn. Disse kan du strø med parmesan, kanskje litt smør og kajennepepper eller godt salt. Sjekk oppskriften: Popcorn uten palmeolje – popping på gamlemåten

Fruktis av ekte frukt er fint å ha liggende i frysen. Du kan også dyppe bananbiter eller kiwiskiver i litt sjokolade og legge i frysen. Fint for barna.

Oppskrift: Honningristede kryddernøtter

Du trenger følgende til en skål:

 • 1 pose hasselnøtter
 • 1 pose mandler
 • Ca. ½ dl flytende honning
 • ½ ts ingefær
 • ½ ts kardemomme
 • 1 ts kanel
 • ½ ts muskat
 • ¼ ts svart pepper
 • Litt chili
 • Godt salt

Slik gjør du:

Bland sammen krydderne i en kopp eller et tomt krydderglass. Sett ovnen på 250 grader.

Spre nøttene på et bakebrett. Bakn dem i ovnen i ca. 10 minutter til de begynner å dufte og få farge. Ta ut nøttene og ha dem i en skål.

Hell på honning. Bare klem på flasken og spre rikelig med honning over nøttene. Bland dem godt slik at honningen dekker alle nøttene.

Dryss over krydderet og blandet godt slik at nøttene er godt dekket.

Ha nøttene tilbake på bakebrettet og stek dem ytterligere i 5-10 minutter. La dem avkjøle seg mens du vender dem en gang i blant slik at de ikke klistrere seg for godt sammen.

Oppbevares i glass (hvis det blir noen igjen da)

Saker er opprinnelig skrevet for Matmerks Økologisk.no

Comments

 1. Hei!
  Jeg har akkurat begynt å lage nøttesmør av feks hasselnøtter eller mandler, og da rister jeg nøttene først i 10-15 min ved 180-200 grader. Er det helt trygt å varmebehandle nøtter eller kan skadelige stoffer dannes? Jeg tenker siden de har så høyt fettinnhold, og det er vel ikke alt fett som tåler så mye varme? Vet du noe om risting av nøtter kan føre med noe ugunstig? 🙂
  Mvh Katrine

  Like

  • så lenge nøttene ikke blir helt svartsvidde så tror jeg neppe dette har noen negativ effekt. Fett vil få en dårlig smak dersom det utsettes for forhøy temperatur. Det beste rådet for å forbygge dannelse av uheldige stoffer under steking/grilling/risting er å bruke så lav temperatur som mulig og heller bruke lengre tid.

   Like

 2. Fantastisk oppskrift. Tester den første gang i kveld. Definitivt ikke siste. Takk! -Toril

  Like

 3. Oi, dette hørtes godt ut!
  Det skal jeg prøve å lage 🙂

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s