Sunn og rask barnemat i isbitbrett

Middag servert i isbitbrett. Foto: Lise von Krogh.

Middag servert i isbitbrett. Foto: Lise von Krogh.

Tidsklemma er ingen unnskyldning for å servere barn usunn og dårlig middag. 

Jeg innrømmer det gjerne; tidsklemma får meg til å velge raske løsninger når det kommer til middag eller kveldsmat til minstemann. For selv om han og jeg er sliten etter en lang dag, så er det ikke noen unnskyldning for å servere dårlig, usunn mat, snarere tvert i mot. Slitne kropper trenger ikke bare energipåfyll, men også påfyll av næring.

Om å strekke seg etter idealet

Idealet er hjemmelaget mat, mat med mye grønnsaker og fisk. Dette er tre ting jeg mener vi bør strekke oss mot, både i ukedagene og i helgen.

Hjemmelaget mat, som er råvarebasert, er mat som potensielt har det høyeste næringsstoffinnholdet og minst salt og sukker samt tilsettingsstoffer. Gjerne retter som viderefører mattradisjoner, retter som gir matglede og retter som er balansert ernæringsmessig. Alt dette er jammen ikke lett å få til, særlig ikke på hverdager, men noe kan du få til.

Grønnsaker spiser vi ikke nok av. Vi bør få i oss 250 gram daglig, mens i realiteten spiser vi voksne i snitt 155 gram, altså hundre gram for lite. Barn bør også få i seg mer grønnsaker. Inntaket av frukt er derimot litt høyere, men ikke høyt nok. Grønnsaker er en investering i langsiktig god helse. Dette er mat som kan forebygge kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes, overvekt m.m.

Fisk er også noe vi bør øke inntaket av. Vi spiser dobbelt så mye kjøtt som fisk her til lands. Idealet er 50:50. Hvorfor dette er så vanskelig å få til kan ha flere forklaringer, men fisk er lett for barn å tygge, det er raskt å tilberede og det smaker godt. Hvis vi foreldre kan gå foran som et godt eksempler når det kommer til å spise fisk, så følger barna etter. Fisk kan forebygge hjertesykdom. Fiskens fremste fortrinn er at den er en god kilde til protein, omega-3-fettsyrer, vitamin D, jod, selen og vitamin B12. Mens den fete fisken er rikest på vitamin D, er den magre fisken rikest på jod. Det er altså en grunn til å variere.

Praktisering av idealet i hverdagen

Hvis poden er trøtt, du er trøtt eller du har liten tid til matlaging er hurtigmat noe flere av oss tyr til. En gang i blant er dette helt ok, men ikke hvis dette er standarden. Da kan kostholdet bli ubalansert med hensyn på energi, fiber, sunt fett, salt, sukker og verdifulle næringsstoffer.

Jeg løser dette ved å velge smarte matvarer og gode ingredienser som er raske å tilberede og serverer dem på en morsom måte. Jeg velger gjerne mat som er lett å spise med gaffel eller fingre. Dette kan være grovkuttede grønnsaker, ostebiter, fiskekaker med mye fisk og grovt knekkebrød servert med en kesam- eller rømmebasert dip. Maten serveres i isbitbrett, da er den oversiktelig og morsom å spise.

Dette er mat minstemann virkelig setter pris på. Han koser seg med maten og jeg vet at han får i seg sunn energi og mange næringsstoffer. Faktisk har dette fått ham til å like flere grønnsaker, til og med salatblader og selleristang. At maten oversiktelig og at han kan blande samme dippen selv, tror jeg også gir ham en positiv følelse av kontroll – slik at han også tør å prøve ny mat.

Noen ganger spiser han dette foran barne-tv, selv om jeg vet at dette ikke er optimalt når det kommer til etablering av gode matvarer hos barn – men noen kompromisser må til når jeg er ukedagsalenemor til én fireåring og tolv hunder.

Oppskrift: Sunn og rask barnemat i isbitbrett

Du trenger følgende til èn porsjon til et barnehagebarn:

 • 1 isbitbrett
 • 1 gulrot, kuttet i staver
 • Noen blader småbladsalat
 • Gulost, kuttet i staver
 • 2-3 fiskekaker, med minst 65 % fisk
 • 4 cherrytomater, delt i to
 • 1-2 grove knekkebrød eller rugflatbrød
 • 5 cm agurk, kuttet i staver
 • 1/2 dl rømme eller kesam
 • 1 ss ketsjup

Slik gjør du:

Vask, rens og kutt opp grønnsakene. Sett dem som pinner ned i isbitbrettet. Putt et salatblad i hvert hull.

Stek fiskekakene og del dem i to ha dem i isbitbrettet. Du kan også tre fiskekakene på spyd og servere dem ved siden av.

Knekk opp knekkebrødene eller flatbrødene og fordel dem på to hull.

Ha rømmen i en egen skål og klem litt ketsjup i midten slik at poden kan få blande den selv.

Tips til variasjon: Bruk biter av paprika, selleristang (husk å skrell av ytterste lag med fibre), kålrabistaver, mangobiter, sukkererter, maiskorn, kjøttkaker eller pølser med høyt innhold av kjøtt (gjerne rundt 80 %). strimlet kyllingkjøtt og cottage cheese.

Blogginnlegget er opprinnelig skrevet for Økologisk.no

Comments

 1. Hedda says:

  Takk for en kjempefin idé! Dette skal jammen 2-åringen min og jeg lage. 🙂 Gleder jeg meg til å gå gjennom bloggen din, den ser ut til å være midt i blinken.

  Hilsen Hedda

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s