Hjertegodt, grovt gulrotbrød med rosiner til små og store

Et til junior, ett til mor. Foto: Lise von Krogh.

Et til junior, ett til mor. Foto: Lise von Krogh.

Husets fireåring bakte sitt eget matpakkebrød og jeg mitt. Det ble til sunne, sødmefulte grovbrød.

Jr. har fått sitt eget bakesett med brødform, paiform og kjevle. Brødformen fikk prøvd seg da han ble med på brødbaking. Små deilige skiver som passet akkurat i matboksen. Han syntes skivene var veldig gode. Jeg var fornøyd med å ha bakt både et sunt og søtt brød.

Lurt med gulrot i brød

Det å tilføre brødet noe mer enn bare mel tilfører også andre næringsstoffer.

Gulrot er rik på vitamin A i form av betakaroten og fiber. Gulrøtter kan altså fiberberike brødet, men også gi brødene et vitamin og en antioksidant de ellers inneholder lite av. I denne oppskriften er det brukt tre normalt store gulrøtter. Det blir kanskje ikke mer enn 1/10 gulrot pr. skive.

Spiser du 3-4 skiver så har du fått i deg omlag en 1/3 gulrot (rundt 25 gram). Men selv 1/3 gulrot kan ha helseeffekt!

I en Nederlandsk studie publisert i British Journal of Nutrition (2011) ble over 20 069 personer fulgt opp i 10 år. Formålet med studien var å undersøke effekten av fargerike grønnsaker og frukt på forebygging av hjerte- og karsykdom. Etter ti år hadde  245 utviklet hjerte- og karsykdom. Analysene viste at for hver 25 gram/dag økning av oransje frukt og grønt sank risikoen for hjerte- og karsykdom med 26 %. Gulrøtter bidro spesielt til dette  – hver 25 g økning av gulrot var assosiert med 32 % redusert risiko for hjerte- og karsykdom. Forskerne konkluderte med at gulrøtter kan beskytte mot hjerte- og karsykdom, selv en liten gulrot kan altså være hjertegodt.

 Søtt uten tilsatt sukker, men med rosiner

Litt sødme i brød gjør dem ekstra deilige. Bruker du rosiner, trenger du ikke ha i annet søtt.

Fordi rosiner er tørkede druer, er næringsstoffene veldig konsenterte. Det betyr ikke bare at de er svært sukkerrike, men de er også rike på fiber, kalium og kobber samt en kilde til jern og vitamin B6. Rosiner blir sødme med næring og ikke bare tomme kalorier om du har i sukker.

For øvrig pleier jeg alltid å bruke økologiske rosiner fordi vanlige rosiner kan inne holde mange forskjellige sprøytemidler.

Husk at barn under 3 år ikke skal spise for mye rosiner fordi et høyt konstant forbruk kan føre til at du får i seg muggsoppgift som kan over tid ha uheldige bivirkninger. For 1-2 åringer tilsvarer denne grensen 6 småesker rosiner eller 270 gram. Det er altså ikke farlig å gi barna noen skiver av dette brødet.

Oppskrift: Økologisk grovbrød med gulrot og rosiner

Du trenger følgende til to medium store brød eller et lite og ett stor brød:

 • 500 g grov sammalt hvetemel, økologisk
 • 300 g siktet hvetemel, økologisk
 • 2,5 dl havre, økologisk
 • 1 ts havsalt
 • ca. 7,5 dl kaldt vann
 • 1 pakke gjær
 • 1 ss rapsolje, økologisk
 • 3 gulrøtter, revet, økologisk
 • 1 dl rosiner, økologisk

Slik gjør du:

Bland sammen de tørre ingrediensene. Løs gjæren i 6 dl av vannet. Elt deigen og juster med resten av vannet til du får en myk deig.

Når glutennettet er klart, har du oljen, gulrøtter og rosiner. Elt kun et par ganger til alt er blandet inn og sett deigen til heving til den har doblet størrelsen.

Når du bruker kaldt vann, trenger du lengre hevetid. Du kan korte ned hevetiden med å bruke temperert vann.

Form brødene og ha dem i former. La dem heve på nytt i 1-2 timer. Stek brødene på 225 grader til de er gjennomstekte.

NB! Steketiden er nesten dobbelt så lang som for vanlige brød pga. gulrøttene. Det er viktig at du ikke tar ut brødene før de er gjennomstekte. Sjekk ved å banke med baksiden av en kjøkkenkniv. Du skal høre en hul lyd når de er ferdige. Mine sto i ca. 1,5 time.

Kilder: Oude Griep LM, Verschuren WM, Kromhout D, Ocké MC, Geleijnse JM. Colours of fruit and vegetables and 10-year incidence of CHD. Br J Nutr. 2011 Nov;106(10):1562-9. doi: 10.1017/S0007114511001942. 

Blogginnlegget er opprinnelig skrevet for Økologisk.no

Trackbacks

 1. […] men er kokefast og kan inngå i nærmest hver eneste rett. Du kan smørsteke og ovnsbake den, bake brød og muffins med den. Den passer på pizza, i gryterett og i en hverdagssalat. Og du kan putte én […]

  Like

 2. […] Så lite som 1/3 gulrot er bedre enn ingen gulrot, særlig for hjertet: Hjertegodt, grovt gulrotbrød med rosiner til små og store. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s