Voksen fingermat! Kje er så godt at du glemmer både å drikke øl og bruke bestikk!
Denne ribben ble fortært av to sultne voksne en sen kveld. Ribben fikk marinere lenge, kose seg i ovnen like lenge og ble avsluttet med en rask grilling. Servert med salte grønnkålchips, ovnsbakte potetbåter og Røros-rømme med chiliolivenolje fikk smaksløkene til å gå i taket.
Vi spiste med begge hendene, lot bestikket ligge og glemte rent å drikke det gode ølet vi hadde for anledningen.
Les mer om grønnkål i Digg omelett med grønnkål og rå eggeplomme.
Sunn kje og geit
Kje er geitas svar på lam. Kje og geitekjøtt er magert og proteinrikt. Kjøttet er også en kilde til jern, sink, riboflavin og vitamin B12.
Dette kjøttet er smakfullt, men dessverre ikke alltid like lett å få tak i. Det bør det bli en ordning på, fordi dette er virkelig snaddermat!
Renmat.no har en oversikt over hvor du får tak i kje og geit. Jeg fikk mitt kjøtt fra geitebonden Knut C Milde, fra Norsk Kasjmirlag.
Oppskrift: Marinert, grillet kjeribbe med grønnkålchips
Da jeg skulle lage denne retten søkte jeg råd hos BBQviking.com som gav meg fortløpende råd om hvordan tilberedningen burde foregå. Om du liker grillmat, så bør du ta en titt på bloggen hans og bli inspirert!
Du trenger følgende til to porsjoner:
- 1 ribbe av kje
Marinade av:
- 1 ts korianderfrø
- 3 fedd hvitløk
- 1/2 dl rapsolje
- 1 ts gurkemeie
- 1/2 ts spisskummen
- 1/2 ts salt
- 1/2 tørket chili
- 1 ss honning
Slik gjør du:
Mal korianderfrø i en morter. Ha i hvitløk og knus den. Ha i resten av marinadeingrediensene og bruk morteren til å lage en kremet marinade.
Marinaden pensler du på begge sider ribben og lar den ligge å godgjøre seg i 3 timer.
Stikk et termometer inn i den mest kjøttfulle delen av ribben og pakk den inn i aluminiumsfolie. Stek ribben på 120 til 130 grader til den har fått en kjernetemperatur på 70 grader, senk ovnstemperaturen til ca. 80 grader og la kjøttet steke videre med samme kjernetemperatur (70 grader). Desto lengre det får steke, desto mørere blir kjøttet. Jeg lot mitt kjøtt steke i tre timer. Min ovn trengte høyere temperatur for å holde kjøttet på 70 grader. Det lønner seg også å pensle på litt ekstra olje par ganger mens kjøttet står i ovnen.
Etter tre timer tok jeg av folien og lot kjøttet få 10 minutter under grillen. Pass på at det ikke svir seg for mye mellom ribbene.
Her er oppskriften på grønnkålchips.
Tilbehør:
- Bak potetbåter (med skallet på) i ovnen sammen med kjøttet. Du kan ha på litt olje og pepper.
- En boks Røros-rømme tilsettes chiliolivenolje.
- ØL!
Hei Lise!
Drar til fjells og tenkte å marinere og forhåndsteke ribba hjemme. Hvordan anbefaler du å gjøre dette?
LikeLike
Hei. Først og fremst få takke for oppskrifter på kje , ikke så mange Av dem , tross det nydelige kjøttet. Adopterer et kje hvert år gjennom et tilbud bonden JacobsenpåBerg har. ( sjekk ut på Facebook ) Et fantastisk bra konsept.
Mvh
Anne Grethe
LikeLike
Hei Anne Grethe, jeg synes kje er utrolig god mat. Jacobsen på Berg og jeg er både facebook- og instagram-venner og følger hverandre. Helt enig med deg! Veldig bra konsept. Selv får jeg kje fra Bergen og Hallingdal.
LikeLike
Hi, I believe your website might be having internet browser compatibility problems.
Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in
Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
I merely wanted to give you a quick heads up! Other than
that, great website!
LikeLike
Reblogged this on Kongssætra og Norrigarden and commented:
NAM!!
LikeLiked by 1 person