Middagen du lager dagen i forveien – sprek okseragu

Enkel ingredienser til en sunn helgemiddag. Foto: Lise von Krogh

Enkel ingredienser til en sunn helgemiddag. Foto: Lise von Krogh

Lag helgemiddagen i dag og varm den opp etter skituren. Deilig, sunt og mettende!

Okseragu kan minne litt om lapskaus, men med en sprekere smak. En dæsj chilisaus gjør susen for smaksløkene uten at den blir for sterk. Jeg lagde en norsk utgave av retten og serverte den med poteter. Du kan lage en italiensk versjon og servere den med pasta.

Spar tid

Okseragu er en rett som nesten smaker enda bedre dagen etter. Kom deg ut på tur i helgen og varm opp raguen når du kommer inn igjen. En deilig middag på 123!

Denne retten hadde jeg ikke planlagt. Det var fredag ettermiddag og jeg skulle handle mat for helgen. I butikken lå det en pakke grytekjøtt av okse til halv pris som gikk ut på dato samme dag. Jeg synes ikke at mat skal kastes unødvendig og kjøpte pakken uten helt å vite hva jeg skulle bruke den til.

I stedet for å lage en sein middag, lagde jeg heller lørdagsmiddagen mens jeg fikk med meg fredagsunderholdningen på NRK. Okseragu er lett å lage. Kjøttet freses og grønnsakene kuttes grovt. Så skal gryten småkoke i et par timer. Det er alt!

Enkelt av sunne ingredienser

Noen okseraguoppskrifter har lite grønnsaker, andre har mer. I denne retten har jeg doblet mengden grønnsaker. Når de får koke sammen med kjøttet blir de ekstra deilige og myke. Retten inneholder ikke buljong eller andre salte ingredienser. Retten er rik på smak fra løk, selleri og chilisaus, så det er ingen grunn til å overdrive saltingen. Salt er heller ikke bra for blodtrykket. 

Grønnsakene gir retten et innhold av fiber og natrium. Fiber er godt for fordøyelsen og kalium virker blodtrykksenkende. Den lange koketiden tar kverken det meste av C-vitaminet grønnsakene, men antioksidantene som karotenoidene i gulrøttene blir derimot mer tilgjengelig.

Om du velger magert kjøtt og steker i rapsolje vil retten ha en sunnere fettsyresammensetning og færre kalorier, enn om du steker feitere kjøtt i smør.

Oppskrift: Okseragu

I denne oppskriften kan du bruke magert, ferdigskåret grytekjøtt eller kjøpe stykker du skjærer opp selv. Jeg anbefaler at du går for chilisaus og ikke tomatpuré. Retten blir ikke sterk, men får en mer spennende smak enn når du bruker tomatpuré.

Du trenger følgende til 2 porsjoner:

 • 400 gram grytekjøtt av okse, f.eks. høyrygg eller bibringe
 • 1 ss rapsolje eller smør
 • 3 dl vann
 • 2 løk, hakket
 • 2 fedd hvitløk, hele
 • 1 bit sellerirot (ca. 1/4), i biter
 • 3 gulrøtter, i store biter
 • 1 laurbærblad
 • 3 ss chilisaus (eller tomatpuré)
 • 1/2 ts pepper
 • 1  ts salt
 • meljevning av 1 ss hvetemel og 1/2 dl vann.

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i gode terninger. Brun kjøttet i olje/smør. Ha i vann, hvitløk, løk, sellerirot, gulrøtter og laurbærblad samt litt salt. Kok opp og demp varmen. La gryten stå og småkoke under lokk på svak varme i 1,5 til 2 timer inntil kjøttet er mørt. Rør om en gang i blant og pass på at gryten ikke svir seg eller tørker ut. Du kan tilsette litt mer vann om nødvendig, men ikke la gryten bli suppe.

Ha i chilisaus og meljevning. Kok opp og la gryten fortsette å småkoke videre i et kvarter. Smak til med salt og pepper.

Serveres med poteter og et persilledryss.

Tips: Dersom du lager retten dagen før, så kan du også koke poteter dagen før. Disse skjærer du i biter og varmer opp sammen med gryten før du skal spise den. 

Trackbacks

 1. […] også koking godt uten å gå i oppløsning. Knollselleri er godt i fiskesuppe, frikasé, rotpuré, ragu, grønnsaksuppe med pølse og kjøtt i kjøttsuppe. Og har du en knollselleri med stilk og […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s