Kraftgryte – noe å styrke seg på!

Ingen grunn til å la rester gå til spille. Foto: Lise von Krogh.

Ingen grunn til å la rester gå til spille. Foto: Lise von Krogh.

Bruk restematen fra jul og nyttår i en sunn gryte.

Jula er over for denne gang, nyttår er feiret. Du har kanskje noen feriedager igjen før 2014 kommer ordentlig i gang og hverdagen griper om deg. Kanskje sitter du igjen med stinn mage og et kjøleskap fullt av rester? Denne enkle gryten kan du lage på restematen fra jul og nyttår. Med noen smarte knep så blir det både et sunt og mettende måltid. Restemat er nemlig perfekt i en gryte eller suppe.

Fire sunne knep

Det er flere lure ting du kan gjøre for å få øke næringsinnholdet på gryten. Utgangspunkter er kjøttrester. Pinne- eller ribbekjøtt, kalkun, pølser og kjøttboller kan utmerket brukes i en suppe eller gryte.

For det første, ta vare på kokte grønnsaker og poteter. Disse er det bare å hakke opp og varme i gryten rett før servering. Jo flere grønnsaker du har i, jo desto sunnere blir den. Skiv opp gulrøtter, ha i rosenkål, brokkoli etc. Poteten kan du også grovhakke og ha i (eller ved siden av).

For det andre, bruk hvitløk og løk i gryten. Løk er rik på helsebringende plantekjemikalier og mageregulerende fiber.

For det tredje, hiv i en pakke/boks økologiske hvite bønner. Dette er en sunn og mettende proteinkilde. I motsetning til den andre proteinmaten fra julebordet, er denne nærmest fettfri. Kaloribehovet ditt har du antagelig allerede fått dekket i julen og det er neppe vits i å kjøre på med mer fettrike matvarer, bortsett fra restematen som er fint å ha i gryten. Proteinet fra kjøttet og bønnen utfyller hverandre og gjør suppen ekstra proteinrik. Bønnene e en fin kilde til fiber, folat og mangan samt andre vitaminer og mineraler. Fibret er med på å regulere magen, også nyttig post-julebord.

For det fjerde, ikke salt gryten. Når du bruker julematrester er dette som regel mat som er salt nok i seg selv. Har du i buljong, så er også dette en kilde til salt. Har du litt kraft fra pinnekjøtt eller annen kraft kan dette smakssette gryten. Du kan også smaksette med rosmarin eller timian.

Oppskrift: Sunn kraftgryte

Du kan fint gjøre dette til en suppe, det er bare å regulere mengde vann du bruker.

Du trenger følgende til 4 porsjoner – Oppskriften er basert på omtrentlige mål:

 • 200-300 gram kjøttmat, for eksempel stekte pølseskiver, medisterkakebiter, kalkunkjøtt, kjøttrester fra pinnekjøtt eller ribbe
 • 1/2 ss økologisk smør
 • 3 løk, skivet
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • ca. 1/2 liter vann
 • 1 buljongterning eller 1 dl kraft/sjy
 • 2 laurbærblad
 • 4 korn einerbær, lett knuste
 • 2-3 gulrøtter, skivet eller tilsvarende mengde andre grønnsaker
 • 3 stilker selleri, finhakket
 • 1 dl skivet sopp, enten fersk eller tørket
 • 1-2 bokser hvite, store bønner

Slik gjør du:

I en gryte freser du opp smør og surrer løk og hvitløk blank. Ha i en passe mengde vann, for eksempel ½ liter. Husk det er lettere å ha i mer vann i etterkant avhengig om du vil ha gryte eller suppe. La suppen småkoke sammen med krydre og buljong/kraft/sjy.

Om du bruker rå grønnsaker, har du disse oppi med en gang, mens allerede kokte grønnsaker har du i fem minutter før servering. Stek soppen eller kok opp tørr sopp. Ha soppen i gryten. Ha i litt av kjøttet slik at det får smaksette suppen. Det gjør ikke noe om dette kjøttet ”smuldrer opp” i gryten, det gir bare økt smak. La gryten koke i 15 minutter eller til grønnsakene er møre.

Fem minutter før servering har du i bønner, resten av kjøttet/kjøttmat og ev. kokte grønnsaker.

Serveres med nykokte poteter.

Saken ble opprinnelig skrevet for økologisk.no

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s