Vinterte for såre halser

Aromatisk, koffeinfri og sukkerfri te. Foto: Lise von Krogh

Aromatisk, koffeinfri og sukkerfri te. Foto: Lise von Krogh

Ingefær, rooibos, sitron og sitronskall blir deilig og sunn te. God ved hoste!

Hver eneste vinter kommer hosten som kastet på meg. Når jeg lever av å holde foredrag passer dette alltid veldig dårlig. For å få bukt med dette plagsomme etterslepet av forkjølelsen må hosten dempes. Hoste fremmer hoste, sa legen til meg. Du må prøve å hoste mindre. Lettere sagt enn gjort. Hostesaft er derfor helt nødvendig, men en god vinterte gjør også susen. Det er nemlig viktig å drikke mye og slimhinnene fuktige.

Kun sunne ingredienser

Vinterteen lager jeg av skivet ingefær, rooibos, sitronjuice og revet sitronskall. Den smaker godt både varm og kald.

Ingefær er svært antioksidantrik og inneholder aromatiske gingeroler. Ingefær har i folkemedisinen vært brukt som et betennelsesdempende middel. Sitron er rik på vitamin C og andre antioksidanter. Og, skallet er rik på aromatiske oljer som setter en ekstra god smak på teen. Rooibos påstås også å være antioksidantrik og god for helsen.

Sukkerfri drikke

Når du ønsker å drikke noe med smak er det vanskelig å finne usøtede drikker (i allefall om du vil unngå kunstige søtstoff). Drikken er sukkerfri og du trenger heller ikke søte den. Bare det i seg selv er nok til å kalle denne teen sunn! Svært få drikker er sukkerfri, bortsett fra vann, kaffe, urtete og vanlig te.

Aromaene fra ingefær og sitronskallet, syrligheten fra sitronen og sødmen fra rooibosteen gir en perfekt kombinasjon. Ønsker du likevel å søte den, så holder det med litt honning.

Teen er helt koffeinfri og kan drikkes på kvelden.

Men, virker den egentlig?

Det finnes ingen dokumentasjon på at ingefær, rooibos, sitronjuice og sitronskall kan dempe hoste, forebygge, lindre eller kurere forkjølelse – ei heller andre sykdommer. De helsebringende egenskapene som ramses opp på en rekke nettsider som disse urtenes helsemessige virkning er mangelfullt dokumentert eller rett og slett udokumentert. Det eneste som er godt dokumentert er sitron som en kilde til vitamin C som blant annet bidrar til et normalt fungerende immunforsvar.

Det denne teen først og fremst gjør er å få deg til å drikke mer. Den varmende, velsmakende drikken fukter halsen og det lindrer. Rent, varmt vann smaker jo ikke godt og når halsen er sår så smaker heller ikke kaldt vann så godt heller. Den gode smaken blir altså triggeren som får deg til å drikke.

Oppskrift: Vinterte

Du trenger følgende til en tekanne: 

  • 3-4 cm skivet ingefær
  • 1 tepose rooibus
  • 1/2 sitron i båter
  • Sitronzest av 1/3 sitron

Slik gjør du: 

Om du har en tekanne med en indre teholder er denne helt perfekt til formålet. Alternativt tilbereder du alt oppe i samme kanne.

Ha ingefærskiver, te, sitronskall og sitronbåtene i teholderen. Klem juicen godt ut avsitronbåtene og legg båtene i teholderen også. Hell over nykokt vann og la teen trekke i 5 minutter før servering.

Når teen er drukket opp kan du helle over en ny runde med kokt vann og nyte mer te.

Du kan også helle over kaldt vann og sett tekannen i kjøleskapet. Da har du frisk og kjølende drikke dagen etter. Det er bare å fylle på vann når kanna er tom.

Blogginnlegget er opprinnelig skrevet for økologisk.no

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s