Utendørs middag og verdens beste pinnebrød

Snart middag. Foto: Lise von Krogh

Snart middag. Foto: Lise von Krogh

Økologisk speltmel, god kylling, gulrot og tacokrydder blir garantert suksess på bålet. Sunn og god middag. Prøv den i helgen!

Det er noe spesielt å spise middag rundt et bål senhøstes. Å kjenne varmen fra bålet og samtidig kunne spise deilig middag er en perfekt kombinasjon.

Prøv den som søndagsmiddag eller til lunsj på lørdag – hjemme eller på tur. Om du vil lage pinnebrød på tur, så kan du lage deigen og fyllet på forhånd hjemme. Så gjør du resten av tilberedningen rundt bålet.

Litt sunnere pinnebrød

Jeg prøver ofte å gjøre maten litt sunnere, men også bedre på smak. Sunn mat skal jo smake godt, hvis ikke er jo hele vitsen borte. Smak er mer enn salt, sukker og fett. Smak kan også fremheves ved å bruke mel med mer aroma, f.eks. spelt, rød løk i stedet for gul løk og valg av krydder som ikke bare inneholder masse salt, men også andre krydre/urter. Dette prinsippet brukes i denne oppskriften.

I stedet for å bruke bare siktet hvetemel eller pizzamel har jeg også brukt sammalt spelt (fra Økologisk spesialkorn) Både på grunn av smaken, men også næringsmessig. Sammalt mel inneholder mer fiber, tiamin, jern og andre vitaminer og mineraler. Grunnen til at jeg valgte å likevel ha i litt italiensk pizzamel, var egenskapene til glutenet. Pizzamel inneholder siktet hvetemel som gir et elastisk gluten som lett hever, men også henger sammen når du skal tvinne det rundt en pinne.

Fyllet kan lages av mye. De sunneste valgene er karbonadedeig eller renskåret kjøtt. I dette tilfellet valgte jeg Stangekylling i biter. Kylling er magert og proteinrikt. Grønnsaker i sausen gjør også susen for smaken og helsen. Hvitløk, rødløk og gulrot gir fiber, antioksidanter, vitaminer og mineraler.

Tacokrydret kunne jeg selvsagt laget selv, men i stedet brukte jeg en halv pose Sticky Fingers Tacokrydder som gav masse smak. Dessuten inneholder Sticky Fingers Tacokrydder mindre salt enn mange andre tacokrydre på markedet.

Resultatet ble ordentlig gode og sunnere pinnebrød!

Oppskrift: Verdens beste pinnebrød

Min bror, Jørgen, skal ha en god del av æren for denne retten. Ikke bare har blikkenslageren laget bålplaten, han laget pinnebrød mangfoldige ganger i speideren. Disse pinnebrødene er inspirert fra hans oppskrift.

Du trenger følgende til 8 store pinnebrød:

  • 3 dl lunkent vann
  • 1/3 pakke gjær
  • 5 dl sammalt speltmel, grov, f.eks. fra Økologisk spesialkorn
  • 2 dl siktet hvetemel eller italiensk pizzamel
  • 1/2 ts salt
  • 2 ss olivenolje, kaldpresset
  • 1 pakke kyllingfilet i biter, f.eks. Stangekylling
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 hvitløk, finhakket
  • 1 ss rapsolje
  • 1 gulrot, revet
  • 1/2 pakke tacokrydder, f.eks. Sticky Fingers
  • 1/2 dl vann

Slik gjør du:

  1. Rør gjæren ut i vannet. Ha i mel og salt. Elt deigen godt sammen og ha i olivenolje på slutten av eltetiden. La deigen heve til dobbel størrelse.
  2. Varm olje i stekepannen. Ha i rødløk og hvitløk og stek til den er myk. Ha i kyllingbiter og gulrot. Brun kyllingen. Ha i tacokrydder og vann. La det koke opp og kok inn væsken mens du rører. La blandingen avkjøle litt.
  3. Klem flat deigen. Ha på fyllet. Bland godt sammen. La deigen få ligge litt, ca. 10 minutter.
  4. Del deigen i åtte biter. Lag pølser som du tvinner rundt egnede grillspyd.

Tips til variasjon:

  • Bytt ut kyllingen med karbonadedeig. Bruk bare speltmel. Ha i paprika i fyllet.
  • Ikke bland sammen fyll og deig, men dytt fyllet ned i hullet på de ferdigstekte pinnebrødene á la French hotdogs
  • Lag pizza eller pizzasnurrer av samme oppskrift.
  • Ha grønne urter i deigen, f.eks. timian og oregano
Advertisements

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s