Ovnsbakte grønnsaker med naturlig smak

Ovnsbakte grønnsaker rett fra åkeren. Foto: Lise von Krogh

Ovnsbakte grønnsaker rett fra åkeren. Foto: Lise von Krogh

Ferske grønnsaker rett fra jorden trenger nesten ikke krydder. De er naturlige smaksbomber!

I dag tok jeg opp et knippe gulrøtter, gule og oransje, en kålrot, noen poteter av ulikt slag, røde og gule løk og et par rødbeter. De fikk en langsom baking i ovnen, kun med litt urtesalt.

Dette er også en rett du kan lage av grønnsaksrester du har i kjøleskapet eller dersom det er kokte poteter og grønnsaker igjen fra gårsdagens middag.

Grønnsaker klare til å bakes i ovnen. Foto: Lise von Krogh

Grønnsaker klare til å bakes i ovnen. Foto: Lise von Krogh

Grønnsaken mine har hatt en beinhard sesong, som jeg fortalte i innlegget Selvdyrket, hjemmelaget og økologisk grønnsaksuppe. De har fått litt hønsegjødsel, men ikke noen sprøytemidler og blitt jult opp av insekter.

De er nærmest økologisk, hadde det ikke vært for at naboen gjødslet området året før. Løken fikk jeg av en løkbonde i Vestfold, mens resten av grønnsakene dyrket jeg fra økologiske frø. Bladene på kåroten er hullete og gulroten er krokete, men disse imperfekte grønnsakene er rene smaksbomber. Det er neste ikke nødvendig å krydre dem. Det eneste krydderet jeg hadde på var mitt hjemmelagde urtekrydder med granbar, maldonesalt og timian og litt olivenolje. Så enkelt kan det gjøres.

En time etter at disse kom opp av jorden, ble de til det lekreste måltid. Foto: Lise von Krogh

En time etter at disse kom opp av jorden, ble de til det lekreste måltid. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Ovnsbakte grønnsaker

Du trenger følgende til to gode porsjoner:

  • 10 små, hele poteter, eller 4 normalt store delt i 8 biter
  • 4 små løk, gule og røde, delt i fire
  • 2 rødbeter, delt i fire
  • 6 gulrøtter, delt i to på langs
  • 1 kålrot, delt opp i pinner
  • 1 ts urtesalt
  • Litt olivenolje

Slik gjør du:

Hell litt olje på en bakeplate. Rens grønnsakene og del dem opp. Spre dem jevnt utover bakplaten. Ha på litt olivenolje og urtekrydder.

Stekes på 200 grader i 45-50 minutter eller til poteten er møre. Sett på grillen noen minutter på slutten av baketiden.

Serveres til kjøtt, fugl eller fisk. Kan også spises som en egen rett med litt parmesan på toppen.

Advertisements

Comments

  1. Supergod oppskrift. Har litt grønsaker i hagen. Brukte dei + litt kjøpt. Fantastisk godt, enkelt og rimeleg kjapt.
    Super blog :-).

    Like

  2. Dette ser kjempe godt ut. Jeg kjøper grønnsaker fra økologisk gård innimellom og gulerøttene er som sukkertøy… elsker friske grønnsaker..:-) Elsker bloggen din 🙂

    Like

Trackbacks

  1. […] er god for helsen og kan dampkokes, stekes som biff,  spises rå med dip, ovnsbakes,  brukes i deilig kålrotstappe, du kan også bruke den i wok, lapskaus, i grønnsaksgryter og […]

    Like

  2. […] smaker godt rå, men er kokefast og kan inngå i nærmest hver eneste rett. Du kan smørsteke og ovnsbake den, bake brød og muffins med den. Den passer på pizza, i gryterett og i en hverdagssalat. Og du […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s