Selvdyrket, hjemmelaget og økologisk grønnsaksuppe

gronnsakssuppe0

Jeg startet denne våren med ambisjoner langt større enn evnene innen grønnsaksdyrking. Det gikk som forventet.

Ugresset vant, men heldigvis overlevde noen grønnsaker. De ble til den ferskeste suppen jeg har laget. En nydelig suppe hvor grønnsakene gir en mild og deilig smak sammen med bitte små kjøttboller med spisskummen.

Nedtur!

Grønnsaksdyrking er ikke bare lett, det har jeg skjønt nå. Denne våren startet jeg med en liten, men ambisiøs åkerlapp hvor jeg plantet alskens urter og grønnsaker.

Jeg prøvde å finne sorter som både tåler kort vekstsesong og kulde, fordi her i Skrukkelia, en liten dal i det nordøstlige Akershus, har vi nemlig klimasone H7. Det betyr at det er kun hardføre planter som trives her. Våren kommer sent og vinteren starter tidlig.  Dessuten hadde denne sommeren en våt og kjølig juni. Ikke de beste forhold for en god avling.Samtidig har jeg jobbet mye og luket alt for lite.

Det var mye som ikke spirte, som ruccola og sibirsk kantløk. Spinat og annet  ble kvelt av ugress. Og, selvsagt ble noe spist opp av småkryp, slik som savoykålen.

Opptur!

Det fine opp i det hele var at jeg fikk se hva som virkelig er hardføre planter og hva jeg skal gå videre med: løk, poteter, peppermynte, dill, persille, kålrot, gulrøtter, minzunakål, bladsennep, jordskokk, reddiker og salat. Skorsonnerot, rødbeter, spinat, grønnkål og andre kålvekster – kanskje.

En annen opptur var at grønnsakene som gikk i stokk/blomst, slik som dill og bladsennep har blitt til et festmåltid for humler og bier.

For et par dager siden høstet jeg en kurv med grønnsaker. Gleden av å kunne høste sin egen avling overgår nedturen. Selv om avlingen ikke kan måle seg med innsatsen, så gir eg ikke opp. Innen våren 2014 må jeg lære mer om økologisk insekt- og ugresskontroll, gjødsling m.m. Jeg ønsker meg også et lite drivhus slik at eg kan få litt klimakontroll.

Men, først skal jeg spise opp mine egne gulrøtter, løk, poteter og persilledusker klarte seg gjennom en hard sesong hos ernæringsfysiolog uten grønne fingre … enda.

Oppskrift: Hjemmelaget grønnsaksuppe med superenkle minikjøttboller

Denne grønnsakssuppen er mild på smak. De små kjøttbollene er perfekte til barn. Du trenger følgende til to porsjoner:

 • 1,5 vann
 • 1 terning (økologisk) grønnsaksbuljong
 • 4 poteter, i terninger
 • 1 rød løk, finhakket
 • 4 gulrøtter, skivet
 • 150 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
 • 1/2 ts spisskummen
 • Litt pepper
 • 1 dl hakket persille

Slik gjør du: Kok opp vannet med buljongterning. Ha i grønnsakene. Kok til de er møre. Det tar ikke lange tiden, 10-15 minutter. I mellomtiden blander du kjøttet med spisskummen og litt pepper. Trill små kjøttboller. Når grønnsakene er møre. Legger du forsiktig i kjøttbollene og lar dem trekke i omlag 10 minutter til de er gjennomkokte. Suppen skal ikke koke, fordi da går kjøttbollene i oppløsning. Ha i persillen litt før servering.

Trackbacks

 1. […] år som de to forrige sesongene 2013 og 2014 så har ikke alt vært like vellykket. Rødbetene gikk i dass i år også, løken har fått […]

  Like

 2. […] 2013: Selvdyrket, hjemmelaget og økologisk grønnsaksuppe […]

  Like

 3. […] mine har hatt en beinhard sesong, som jeg fortalte i innlegget Selvdyrket, hjemmelaget og økologisk grønnsaksuppe. De har fått litt hønsegjødsel, men ikke noen sprøytemidler og blitt jult opp av […]

  Like

 4. […] Her er to av rettene som ble laget Billig, godt og sunt – Bergens plukkfisk og Selvdyrket, hjemmelaget og økologisk grønnsaksuppe. Siste retten var fisk i ovn med couscous (tilpasset fra denne oppskriften) […]

  Like

 5. […] mine har hatt en beinhard sesong, som jeg fortalte i innlegget Selvdyrket, hjemmelaget og økologisk grønnsaksuppe. De har fått litt hønsegjødsel, men ikke noen sprøytemidler og blitt jult opp av […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s