Sunnere bringebærkake for late bærplukkere

Bringebærkaken er deilig og sunn turmat. Foto: Lise von Krogh.

Bringebærkaken er deilig og sunn turmat. Foto: Lise von Krogh.

Med beundring legger jeg merke til at den ene og den andre sylter og safter selvplukne bær. Men, ikke jeg …

Som yngre likte jeg ikke bær. Ingen bær! Kun blåbærsyltetøy. Jeg var et kresent barn. Og, når du ikke liker bær, så liker du i alle fall ikke å plukke dem. Da jeg ble voksen, begynte jeg å like bær. I dag liker jeg blåbær, bringebær, jordbær og mer og har blitt svært allsidig i matveien.

Kanskje min barndoms aversjon mot bær har satt spor. Spor som fører til at jeg ikke klarer å planlegge bærplukking og dertil sylting og safting? Det hører kanskje også med til historien har at jeg jobber svært mye, er småbarnsmor og har 12 trekkhunder – og da er det ikke alltid like lett å skvise inn tid å plukke bær.

Bærplukking på lavt nivå

Jeg har derimot ambisjoner om et rikt utvalg av bærbusker på gården – en gang i fremtiden. I dag vokser det kun gras her, som naboen slår til sauene sine. Men, borti skogholtet snublet jeg over ville bringebær for noen dager siden. De var små og ujevne, men søte og deilige og sammen med junior plukket jeg 1 liter. Og, disse bærene skulle nytes! De vakreste ble spist direkte, resten gikk i kakerøren. Og, bringebærkaken den tok vi med oss på søndagstur og hundekjøring. Enkel å lage og perfekt nistemat!

Bringebær som er til overs kan brukes i en god bringebærsmoothie.

Om to år skal jeg virkelig slå til på bringebærplukking. Skogseieren her omkring, driver nemlig med storstilt skogshogst. Når skogen ryddes, kommer bringebærbuskene frem. Det første året uten bær, det neste året mye bær. I mellomtiden skal jeg samle glass og flasker. Heldigvis har eg to år på meg.

Hvor sunne er bringebær?

Jeg har fått spørsmål av journalister om hva slags bær som er det sunneste? Svaret er alle! Det er helt meningsløst å rangere bær i forhold til hverandre. Alle bær er sunne og en god kilde til vitamin C og antioksidanter. Men, om jeg får kniven på strupen, så må jeg si at multen kommer best ut på sunnhetsskalaen – uten krem vel og merke.

Bringebær er altså sunne. Spiser du 2,5 dl bringebær, omlag en kopp, får du i deg halvparten av dagsbehovet for vitamin C, en god porsjon mangan og vitamin K og kun 5 gram sukker Samme mengde gir deg 8 gram fiber og en tredjedel av det anbefalte inntaket på 25 gram. Og, selvfølgelig, bringebær er rike på antioksidanter.

Oppskrift: Bringebærkake med byggmel og banan

Denne kaken er ikke tilsatt sukker, modne bananer.

Du trenger følgende:

 • 4 egg
 • 1/2 dl kopp rapsolje
 • 1/2 dl smeltet smør
 • 2 siktet hvetemel eller fibramel
 • 2,5 dl byggmel
 • 1 vanlijestang
 • 2 ts bakepulver
 • ca. 1 dl lettmelk
 • 5 dl bringebær
 • 4 godt modne bananer
 • Malt kanel

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på ca. 175 grader.

Pisk eggene sammen til eggedosis i en bolle. Ha i alle ingredienser unntatt bringebærene og bananene. Og bland det hele godt. Finhakk/mos bananene og ha dem i røren sammen med bringebærene. Vend dem inn.

Smør en kakeform med olje eller smør. Hell i kakerøren. Strø noen bringebær og litt kanel på toppen av kaken før du setter den i ovnen. Bak kaken i oven til den blir gylden og luftig – ca. 30-45 min avhengig av ovn.

Comments

 1. Maria Mathisen says:

  Hei, denne kaken ser veldig fristende ut. Hvordan tror du det går å bruke (litt tinte) frosne bringebær? Formen din på 25 cm, er det en firkantet form?

  Like

 2. Denne oppskriften skal jeg prøve! Har lange dager på skolen og sliter med å få i meg nok mat. Denne er jo sunn og skal få bli med i matpakka! hvor stor kakeform har du brukt?

  Like

 3. Fint innlegg med akkurat passe doser av Inspirasjon og Informasjon.
  Vi trenger sånne enkle råd å komme ut av startgropen og ikke minst om å benytte de flotte råvarene som naturen tilbyr oss rett utenfor stuedøren.
  Jeg deler gjerne dette innlegegt slik at flere får tilgang til din Inspirasjon,Lise.

  Like

 4. Denne så supergod ut, Lise! Så noen bringebæbusker i nærheten av hytta forrige helg, de bærene skal benyttes i en slik kake neste helg, ja! 🙂

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Tusen takk, Hilde! Kaken var kjempegod. Det er bare å bake i vei og den forsvinner fort i sultne mager 😀

   Like

Trackbacks

 1. […] du ikke har epler, kan du lage Iskake med rips på mandelbunn, Sunnere bringebærkake for late bærplukkere eller En sunnere banankake for litt bedre samvittighet i stedet […]

  Like

 2. […] Prøv også Sunnere bringebærkake for late bærplukkere […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s