Grilltilbehøret er viktigst – Allsidig sitrondressing og supersalat

Tilbehøret gjør grillmåltidet perfekt, men husk at sitronen må være økologisk.

Denne saken har jeg skrevet for økologisk.no

I disse dager er det knapt en avis som ikke byr på de lekreste grillretter og hvordan du skal forfine dine grillferdigheter. I denne uken ble jeg intervjuet av VG som hadde fokus på hvordan du skal grille kjøttet og hva slags kjøtt du bør spise på grillen for at måltidet skal bli minst helseskadelig. Det er nemlig slik at når du griller kjøtt, dannes det stoffer som kan potensielt øke kreftrisikoen din. 

Kort fortalt : Når du skal grille kjøtt bør du velge magert, unngå at fettet drypper på grillkullet, forhindre at mye røyk og flammer kommer i kontakt med kjøttet og ikke svi maten. Det er sunnere å velge hvitt kjøtt og fisk på grillen enn rødt kjøtt.

Er du lei av biff på grillen og potetsalat? Sjekk ut dette deilige sommermåltidet: Rask, deilig og sunn sommermat av rene råvarer.

Med tilbehøret i sentrum

Et grillmåltid er så mye mer enn bare kjøtt. Tilbehøret utgjør en sunnere motvekt til det vi normalt anser som hovedingrediensen, kjøttet. Jeg har lyst å snu på flisen og kalle kjøttet tilbehøret. Det viktigste er nemlig hva du spiser til kjøttet; en sjenerøs salat, en god dressing og gjerne en hjemmelaget potetsalat.

Mens grillmat kan være uheldig for kreftrisikoen, er salaten kreftforebyggende. La minst 1/3 til 1/2 av hver eneste tallerken du forsyner deg med være grønt. Ikke bare forebygger grønnsakene kreft, de kan være med på gi deg en god hjertehelse, regulere blodsukkeret og midjemålet. Grønnsaker som brokkoli og løk inneholder virksomme og helsebringende svovelholdige stoffer som du har godt av. Du kan også grille grønnsaker som paprika, mais, squash, aubergine, tomater og asparges.

Dersom du ikke har smakt rå brokkoli, bør du prøve denne. Du kan også ha i litt sprøstekt bacon og spise den som en egen rett, f.eks. når du har rester igjen fra grillmiddagen.

Allsidig, aromatisk dressing

En god dressing eller saus må til i det perfekte grillmåltidet. Tar du utgangspunktet i rømme som du smakssetter med basilikum, litt honning, sitronjuice og -skall, så har du en allsidig dressing. Denne kan du ha som saus til kjøttet eller fisken, blande sammen med nykokte potet til en deilig potetsalat eller ha på salaten.

Sitronskall, eller sitronzest som det også kalles, er som et aromatisk krydder. Det er ikke surt, men inneholder eteriske oljer som setter en nydelig smak på sauser og dressinger. Du bruker enten et rivjern eller en egen sitronskallskreller for å rive av det ytterste gule, oljerike skallet. En sitronskallskreller koster ikke mye og gjør at du kan bruke mer av sitronen enn bare juicen. Jeg har hatt stor glede av min.

Kun økologiske sitroner bør brukes til dette formålet, fordi på vanlige sitroner kan det være rester av plantevernmidler som sitter igjen i skallet. Strimlene kan du brukes som vakkert pynt, mens finhakket zest blandes inn i sausen.

Anbefalt lesestoff: Her er den sunne grillmaten

Oppskrift: Supersalat og allsidig sitrondressing

Du trenger følgende til en bolle økologisk salat med dressing: 

 • 1 brokkolihode, findelt
 • 1/2 agurk, finhakket
 • 1 avokado, skrelt og skjært i skiver
 • Litt sitronjuice
 • 1/4-1/2 rødløk, strimlet
 • 2 ss gresskarfrø
 • 3 ss olivenolje
 • 1 ss hvitvins eddik
 • 2 ts Dijon-sennep
 • 1/2 ts flytende honning
 • Noen blader basilikum

Slik lager du salaten: 

Gjør klar grønnsakene. Det er smart å dele opp brokkolibukettene i små biter. Klem litt sitron over avokadobitene. Dette gjør at den beholder den friske grønnfargen og unngår å bli brun og misfarget. Ha alle grønnsakene inkludert gresskarfrøene i en salatbolle. Lag en dressing av olje, eddik, sennep og honning som du blander godt inn i salaten. Dryss over noen blader med basilikum.

Du trenger følgende til en økologisk sitrondressing: 

 • 1 boks rømme
 • 1/2 dl finhakket basilikum
 • Juicen av 1/3 sitron
 • 1 ss sitronzest
 • 1 ts flytende honning

Slik lager du dressingen:

Bland sammen rømme, basilikum, juice, zest og honning. La dressingen stå og godgjøre seg i kjøleskapet. Du kan gjerne lage den dagen før, da for smakene tid til å utvikle seg.

Tips: Tilsett 1/2 fedd finhakket hvitløk. Det gjør dressingen enda sunnere og smakfull.

Trackbacks

 1. […] substans. Sammen med vertskapet hadde han til nøds gått med på å lage brokkolisalaten min, Supersalat, av den enkle grunn at den ikke inneholder […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s