Økologisk fra nærbutikken – Pasta med briesaus, fårepølse og grønt

En næringsrik og økologisk middag. Foto: Lise von Krogh

En næringsrik og økologisk middag. Foto: Lise von Krogh

Desto flere som kjøper økologisk, desto bedre blir utvalget. Jeg gjør mitt! 

Dette er den andre saken jeg har skrevet for økologisk.no

For bare noen år siden bodde jeg på Grünerløkka, midt i Oslo. Jeg abonnerte på økologiske mat fra Kolonihagen og kunne lett få tak i annen økologisk mat bare noen steinkast unna. Nå har steinkastet blitt noen mil med bil og utvalget er ikke det samme. Kolonihagen kjører heller ikke helt ut hit.

Det betyr ikke at det er helt håpløst, men at det krever litt mer innsats om en virkelig ønsker å spise mer økologisk mat.

Økologisk på bygda

I dag spiste jeg en 100 % økologisk middag. Alle varene har jeg kjøp på en liten nærbutikk, flere mil utenfor Oslo. Folk flest bor ikke i Oslo, men det betyr ikke at det er umulig å inkludere økologisk mat på menyen. Selv, i de vanligste matvarebutikkene finnes det økologisk mat. Du får kjøpt økologisk grønnsaker, frukt, olivenolje, smør, melk, egg, ost, tomat på boks, honning, og mye mer – med andre ord sunn og god mat.

Min nærmeste kolonial er en liten Coop-butikk i Hurdal. De har en egen kasse med økologisk fersk mat. Da jeg handlet middagen min, fortalte butikksjef Hege Engevold, at omsetningen på økologisk mat hadde økt betraktelig siden jul. Årsaken var at de gjort varene mer synlig i butikken. Når salget går opp, ja da tar de inn mer og varene blir ferskere – og kanskje enda flere kjøper økologisk. Når økologisk frukt og grønnsaker i tillegg koster det samme som det konvensjonelle grønne, da er det enda lettere å spise mer økologisk. Jeg krysser fingrene for en positiv sirkel fremover. 

Ø-kjøttet glimrer derimot med sitt fravær, bortsett fra fårepølsen. Det er nesten ingen som kjøper økologisk kjøtt her og vi ender bare opp med å kaste det, fortalte Engevold. Synd, men det er ikke bare butikken som har skylden, vi forbrukere som handler maten vår i butikken må også ta noe av skylden her. Utfordringen er at da må vi være villige til å betale for det, det er nemlig dyrere med økologisk kjøtt enn vanlig kjøtt. Men, dette er en annen historie …

Uansett, skal utvalget av økologisk mat bli bedre, ja da må vi handle den også og ikke la den ligge og råtne i disken.

Min økologiske nærbutikk-middag

Denne dagen ble det økologisk fullkornpasta, ristet fårepølse, deilige grønnsaker og mild, men smakfull kremet saus til middag.

Det er alltid bra å velge fullkornpasta, fremfor fin pasta. Det gir deg nemlig mer fiber, jern og B-vitaminer, fordi fullkornpasta baseres på hele kornet, fremfor den innerste melkjernen. Det betyr mer næring for pengene. Sausen besto av lettrømme og brie, kanskje ikke det magreste du kan spise, men begge ingrediensene gav retten et rikelig innhold av protein, kalsium, jod og vitamin B2. Fårepølsen var måltidets garnityr og krydder.

Og, skal du spise en middag som er komplett, ja da kommer du ikke utenom grønnsakene. Hvitløk og rødløk, squash og brokkoli er rettens mest helsebringende ingredienser som kan forebygge kreft, hjerte- og karsykdom og diabetes. Dette er mat som skaper en ernæringsmessig balanse i et hvert måltid.

Oppskrift: Pasta med briesaus og fårepølse

Om du har rester av ost liggende i kjøleskapet, kan du ha dette i sausen. Du kan bruke brie, blåmuggost og hvitost.

Du trenger følgende til en middag for to:

 • Fullkornspagetti, ca halve pakken
 • 1/2 pakke (ca 50 g) fårepølse, strimlet
 • 2 ss olivenolje
 • 1 ts smør
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 rødløk, finhakket
 • 1 lite hode brokkoli
 • 1/2 boks lettrømme
 • 1/2 brie, grovhakket
 • Rikelig med basilikum, finhakket
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

Kok spagettien som angitt på pakningen. Ha i litt olivenolje i den ferdigkokte spagettien, slik at den ikke klistrer seg sammen.

Skjær fårepølsen i fine strimler som du rister i en tørr stekepanne i et par minutter. De er ferdige når de får litt rødlig farge og har svettet litt.

Varm olivenolje og smør i en stekepanne. Når smøret begynner å frese, har du i hvitløk og løk. Stek til løken blir blank. Ha i squash og brokkoli. Stek videre til squashen blir litt myk. Brokkolien kan godt ha litt spenst, da smaker den best. Ha i rømme, brie og basilikum. Senk eller skru av varmen. La rømmen bli varm og la brien smelte. Pass på at sausen ikke brenner seg. Smak til med salt og pepper.

Server spagetti med briesaus med grønnsaker og pynt med fårepølse og litt ekstra basilikumblader.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s