Ren nytelse [dagen derpå] – Ovnsbakt høyrygg med rotfrukter og hvitløk

Saftig og godt. Foto: Lise von Krogh

Saftig og godt. Foto: Lise von Krogh

Denne skal du lage mens du ligger på sofaen, dagen derpå. Kjøp ingrediensene neste gang du handler!

Noen dager trenger du solid mat. Kanskje har du vært ute og jobbet hardt i hagen eller du er sliten etter en real fest dagen før? Da smaker det ekstra godt med ordentlig mat, men mat som ikke krever mye tid på kjøkkenet. Det er lett å ty til en pizza eller et hamburgermåltid, men vær så snill ikke gjør det! Lag heller denne retten, jeg lover deg at du blir fornøyd – du kan til og med invitere svigermor til middagen.

Derfor skal du lage denne retten!

  • Kjøttet er billig og smaksrikt. Kjøp høyrygg av storfe. Dette er et billig kjøttstykke med bein og litt fett som fremmer smaken. 
  • Du kan ligge i sofaen og se en film mens maten lager seg selv.
  • Grønnsakene skjæres kun i grove stykker, det sparer du tid på.
  • Lag bakte poteter i ovnen samtidig som kjøttet steker.
  • Sausen oppstår av seg selv.
  • Kun rene, enkle råvarer
  • Ingen smaksforsterkere eller andre tilsetningstoffer.
  • Maks. bevaring av vitaminer og mineraler.
  • Ingen forhåndskunnskaper kreves.

Oppskrift: Ovnsbakt høyrygg med rotfrukter og hvitløk

Du trenger følgende til 2-4 porsjoner:

  • Et stort stykke høyrygg (ca. 1 kg)
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts smør
  • 2 rødløk
  • 6 hvitløksfedd
  • 1 persillerot
  • 1 pastinakk
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 kålrot
  • Havsalt eller maldonsalt
  • Nykvernet pepper
  • Litt fersk eller tørr timian

Slik gjør du:

Rens løken og del hver løk i fire båter. Skrell persillerot, pastinakk, gulrøtter og kålrot. Skjær dem i grove staver. Persillerot, pastinakk og gulrøtter kan deles i fire på langs.

Varm opp olivenolje og smøret i en stekepanne. Når smøret begynner å brunes hiver du oppi løk, staver av persillerot, gulrøtter, kålrot og hele, uskrelte hvitløksfedd. Surr grønnsakene til i 5 minutter mens du rører innimellom. Hell til slutt alt over i en dyp ildfast form.

Sleng kjøttet på samme steke panne og la det steke i 2 minutter på hver side. Legg det opp på grønnsakene. Hell over litt ekstra olivenolje – gni det litt inn i kjøttet. Ha på salt, pepper og timian. La stekepannen koke litt ut med 1/2 dl vann i et par minutter. Hell sjyen over kjøttet.

La kjøttet og grønnsakene steke ved 175 grader i ca. 2,5 time. Det er ferdig når det løsner fra beinet. Snu kjøttet hver 45 minutt og hell over litt sjy som danner seg mellom grønnsakene. Du kan også ha på litt ekstra olivenolje.

Serveres med ovnsbakte poteter – oppskriften finner du under bildet:

Skjær potetene i fire båter. Legg dem i aluminiumsfolie. Hell over litt olivenolje, ha på litt salt, pepper og timian. Pakk dem godt inn og sett dem inn i og ut av ovnen samtidig med kjøttet. Foto: Lise von Krogh

Skjær potetene i fire båter. Legg dem i aluminiumsfolie. Hell over litt olivenolje, ha på litt salt, pepper og timian. Pakk dem godt inn og sett dem inn i og ut av ovnen samtidig med kjøttet. Foto: Lise von Krogh

Comments

  1. Hei. Dette høres og ser godt ut!
    Lurte bare på noen ting:
    når skal skallet på hvitløksbåtene fjernes, bruker du lokk på den ildfaste formen, og skal man ta vekk beinet fra kjøttet før servering??
    Kjempetakknemlig hvis du har tid til å svare!
    Vennlig hilsen
    Beate

    Like

  2. Hei! Dette så nydelig ut. Kan man bruke samme fremgangsmåte ved tilbereding av høyrygg uten ben?

    Like

  3. Clayton Johansen says:

    Hvem skal kjøttet for meg, jeg ser på film 😂😂😂

    Like

  4. Satan, dette var digg. Litt hvitløkssmør på potetene til slutt, så ble dette mat for både konger og dronninger dagen derpå. Ny favoritt.
    Ps: Bør nytes med Pilsner 🙂

    Like

  5. Dette var godt! Min bedre halvdel stønnet at det var en innertier 🙂

    Like

  6. Kjell Eiterjord says:

    Kan jeg i tillegg til høyrygg også bruke bibringe

    Like

    • Ja, i prinsippet kan du bruke all slags kjøtt. Du kan sikkert bruke bibringe også. Husk at retten ikke er ferdig før kjøttet løsner fra beinet.

      Like

  7. Eg kunne tenkt meg å prøve dette, men eg har berre eit stykke høyrygg på ca 500g. Skal eg bruke halvparten av ingrediensene da? og kor lenge skal det stå i ovnen?

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Det kommer an på hvor godt du liker grønnsaker, kanskje du kan redusere litt på grønnsakene men så mye som halvparten. Jeg tror kjøttet kan stå nesten like lenge. Det som er viktig er at det ikke tørker ut (husk å hell over sjy regelmessig). Du ser når det er ferdig ved at det løsner fra beina.

      Like

  8. Kan man bruke oksebog til denne oppskriften? Jeg har noen store stykker oksebog uten ben som jeg ikke vet hva jeg skal bruke til.

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Ja, det kan du godt. Kjøttet trenger lang tid i ovnen og da passer denne oppskriften godt til oksebog.

      Like

  9. Laget dette nylig og det var helt fantastisk 🙂 En skikkelig god oppskrift som vil bli benyttet flere ganger her i huset.

    Like

  10. Åhh.. Så nydelig ut! Skal prøves! 🙂 Takker!

    Like

Trackbacks

  1. […] Ren nytelse [Dagen derpå] – Ovnsbakt høyrygg med rotfrukter og hvitløk […]

    Like

  2. […] Søndag: Ovnsbakt høyrygg med rotgrønnsaker og hvitløk. […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker