Om å holde seg frisk – Blomkålsuppe med squash og spisskummen

Kjempegod blomkålsuppe. Foto: Lise von Krogh

Kjempegod blomkålsuppe. Foto: Lise von Krogh

Smal sak å holde seg frisk når maten smaker godt! PS. Utnytt hele blomkålen.

I går holdt jeg foredraget Gode grunner til å spise mer frukt og grønt for Gartnerhallens medlemmer. Jeg la ut om hvor smart det er å spise mer grønt og hvordan de som produsenter kan bidra til av vi, folk flest, holder oss friske. Jeg avslørte også at jeg har ambisjoner om å kanskje bruke litt av jordlappen på småbruket til å dyrke noe selv i år og ble lovet gratis setteløk av en løkprodusent. På møtet snakket jeg blant annet om både løk og blomkål og hvorfor dette er friskmat.

Blomkål og squash – generelt

Grønnsaker forebygger generelt koronar hjertesykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk, kreft og metabolsk syndrom. Blomkål er rik på noen kreftforebyggende stoffer vi kaller glukosinolater, men vi kan ikke knytte selve blomkålen til forebygging av en spesiell kreftform.

Blomkål og squash er gode folat- og vitamin C-kilder. Disse vitaminene forebygger sannsynligvis hjerte- og karsykdom og kreft i bukspyttkjertelen og spiserøret. Blomkål og squash tilfører fiber og fiber forebygger sannsynligvis kreft i tykk- og endetarm, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

Løk – spesielt

Løk er kanskje den smarteste grønnsaken du kan spise. Nesten de fleste oppskrifter tåler at du øker mengden løk. Mens vi generelt sier at grønnsaker, frukt og bær forebygger kreft, er løk den matvaren vi spesielt kan si forebygger kreft – nærmere bestemt i magesekk, tykk- og endetarm. Dette inkluderer hvitløken også.

Løk smaker godt fordi det inneholder et nyttig fiber som heter inulin som har en søtlig smak. Denne blir mer fremtredende når løken kokes eller stekes. Inulin er føde for tykktarmens nyttige bakterier og fremmer god tarmhelse.

 Bruk hele blomkålen og tilbered maten rett for maksimalt vitamininnhold

Vitamin C og folat er varmefølsomme vitaminer. Det betyr at ved koking minsker innholdet av disse to vitaminene i grønnsaken. Det er derfor smart å koke grønnsaken kun til den er så vidt mør, fordi da bevarer du mer av vitaminene. Men ikke vær redd, selv ved vanlig koking bevares en god del av vitaminene. Tar du med blomkålstilken i suppen øker vitamin C-innholdet ytterligere fordi stilken inneholder også vitaminer. Og når kokevannet inngår i suppen, ja da får du maksimalt ut av næringsinnholdet i grønnsaken.

Sunn, smaksrik suppe

Suppe er en av mange måter å få i seg grønnsaker på. Ekstra lett er det å få i seg maten når den har god smak. Blomkål, squash og løk gir en mild og forsiktig suppe, litt for mild noen ganger synes jeg. Så i dag “pimpet” jeg den opp med spisskummen. Rene sjansespillet spør du meg, jeg er nemlig ikke dreven i spisskummenbruk. Men dæven for en smaksopplevelse, det ble knallgodt. Spisskummen blir herved min faste partner i denne suppen.

Grønne fingre?

Jeg håper jeg holder meg frisk gjennom våren og kanskje grønnfargen på suppen smitter over på fingrene mine? Fremdeles har vi over en meter snø på småbruket og sledeføre. Jeg får begynne å lese meg på hvordan jeg skal dyrke løk. Kanskje jeg skal dyrke litt blomkål også? Vi får se. Løkbonden fortalte i allefall at elgen ikke liker løk, så det er jo et godt utgangspunkt for en god avling her i Skrukkelias dype skoger.

Oppskrift: Blomkålsuppe med squash og spisskummen

Du trenger følgende til 2 gode porsjoner:

 • 2 ss rapsolje
 • 1 gul løk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 blomkålhode
 • 1 squash
 • 1 ts spisskummen
 • 1/2 liter grønnsaksbuljong eller kraft
 • 1/5 dl Crème Fraîche
 • Salt og pepper

Slik gjør du: 

Finhakk løk og hvitløk. Del squashen i to på langs og skjær den i tynne skiver. Rens blomkålhodet og del den opp i små buketter. Men ikke glem stilken, den finhakker du.

Varm opp oljen i en gryte. Surr løk og hvitløk til den blir blank. Ha i blomkål, squash og spisskummen. Surr videre i et par minutter.

Ha i buljong og la suppen koke opp. Småkok videre til blomkålen er så vidt mør. Lag en puré av suppen med stavmikser, ha i Crème Fraîche og juster konsistensen med ekstra vann om nødvendig.

Smaker godt med ristet brød.

Comments

 1. God artikkel!

  Like

Trackbacks

 1. […] Om å holde seg frisk – Blomkålsuppe med squash og spisskummen […]

  Like

 2. […] Om å holde seg frisk – Blomkålsuppe med squash og spisskummen […]

  Like

 3. […] Prøv spiskummen i blomkålsuppe: Om å holde seg frisk – Blomkålsuppe med squash og spisskummen. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s