Unge kvinners smoothie med jordbær og appelsin

En smoothie rik på vitamin C og folat. Foto: Lise von Krogh

En smoothie rik på vitamin C og folat. Foto: Lise von Krogh

Fruktbare kvinner anbefales å spise nok av vitaminet folat. Det er vanskelig, men drikker du denne smoothien er du langt på vei.

Jordbær og appelsiner gir en deilig smak på smoothien. Det er også en viktig helsegevinst i å få i seg disse to fruktene. De kan nemlig bidra til at du får et friskt barn om du skulle slumpe til å bli gravid.

En rosa drikk for fremtidens skyld

Kvinner som er fruktbare bør få i seg nok av vitaminet folat. Dette vitaminer forebygger nemlig det vi kaller nevralrørsdefekter, slik som ryggmargsbrokk og hjernebrokk (sistnevnte er dødelig). Anbefalingen lyder at du skal daglig få i deg 400 µg av dette B-vitaminet gjennom maten.

Når du planlegger graviditet anbefales du kosttilskuddet folsyre fra siste måned før befruktning og i svangerskapets første tre måneder. Dette inneholder 400 µg av den lettest opptakelige formen av folat. Det kan øke sjansen for at du får et friskt barn med en hel, frisk og lukket ryggmarg og hodeskalle.

Hvis du ikke planlegger graviditet, men likevel er fruktbar kan du jo slumpe til å bli gravid. Problemet da er at du neppe oppdager at du er gravid før det egentlig er litt seint å begynne med kosttilskuddet. Dette vitaminet er nemlig kritisk i fosterets tre første uker.

Så dersom du er fruktbarn og setter deg i situasjoner hvor du øker “risikoen” din for å bli gravid selv om du ikke har tenkt å bli gravid, bør du tenke litt over hva du spiser.

Slik får du nok folat gjennom kosten

Matvarer som er en god kilde til på folat er blant annet jordbær, appelsin og -juice, banan, spinat, brokkoli, egg, kål, erter, grovbrød, leverpostei og lever. Under ser du tre eksempler på matvarer som gir deg nok folat på en dag.

Forslag 1 Forslag 2 Forslag 2
1,5 dl peanøtter: 99 µg
2 dl appelsinjuice: 46 µg
2 skiver grovbrød (75 % sammalt mel) med leverpostei: 64 µg
1 banan: 17 µg
1 appelsin: 29 µg
1 porsjon (125 g) brokkoli: 40 µg
2 dl rå spinat: 75 µg
2 dl erter: 38 µg
50 g kyllinglever: 370 µg
1/2 porsjon (63 g) blomkål: 18 µg
1 dl bladsalat: 7 µg
1 persillerot: 24 µg
2 dl kinakål: 17 µg
100 g kokte brune bønner: 79 µg
1,5 dl grønnkål: 100 µg
6 stk asparges: 74 µg
75 g tofu: 98 µg
2 dl kokt naturris: 13 µg

Å få i seg nok folat krever altså at du spiser visse matvarer, men jordbær er smart å spise. Det er også lettere å få dekket dette behovet når du spiser ordentlig grovt brød, drikker appelsinjuice og bruker leverpostei på skiven.

Lyst på en annen smoothie? Sjekk ut Bringebærsmoothie til inspirasjonIngefær med blåbærfølge. Knallsunn smoothie! og Sensommerdrikk med vannmelon og ingefær.

Oppskrift: Unge kvinners smoothie med jordbær og appelsin

Denne oppskriften gir 125 µg folat samt 160 mg vitamin C:

 • 10 frosne jordbær
 • 1 appelsin
 • 2 cm ingefær (valgfritt)
 • 1 dl yoghurt
 • 1 dl helmelk

Slik gjør du:

Rens appelsin og ingefær. Ha alt i blenderen og kjør den til den er glatt og fin.

Comments

 1. Må det være helmelk eller kan man bruke lett/ekstra lett melk?

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Du bruker akkurat den melken du vil bruke. Jeg tok helmelk fordi det gir litt mer fylde, men ekstra lettmelk er jo også fin å bruke fordi den gir deg vitamin D.

   Like

 2. Denne ligner på smoothien jeg pleier å lage, men jeg har gjerne en neve havregryn i og av og til litt kruskakli, for å gjøre den mer magevennlig og mettende. For å gjøre den friskere er det godt med frisk mynte i.

  Ønsker deg god helg!

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Havregryn bruker jeg ofte i smoothiene, men ikke kruskakli. Det må jeg prøve. Bløtlegger du den litt eller bare har du den rett i? Mynte er jo fantastisk godt. God helg til deg også 🙂

   Like

  • Har kruskakli rett i smoothien.

   Like

Trackbacks

 1. […] Frukt, bær, grønnsaker og krydder. Jeg bruker ofte blåbær, blant annet fordi de er billigst i frysedisken, alle slags frosne bær fungerer godt. Har du selvplukkede bær er selvsagt dette aller best å bruke. Bær er svært antioksidantrike og fulle av smak. Om du har i jordbær bidrar dette spesielt med B-vitaminet folat som er viktig for fosterutvikligen og nyttig for kvinner; Unge kvinners smoothie med jordbær og appelsin. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s