Slik lager du grove, men myke boller. For litt sunnere barn.
Barn elsker boller
Finnes det barn som ikke liker boller? Det tror jeg ikke. “Bolle” var en av de første ordene Jr. lærte seg, sånn omtrent etter at han lærte å si “bil”.
Boller er myke, søte, lett å spise, lett å holde. Men, vanlige hveteboller er ikke akkurat helsekost, med både sukker, smør og hvit mel.
Jr. er lettlurt på bollefronten. For ham tror jeg at faktoren “myk” teller mer enn “søt”. Dette er noe jeg vet å utnytte. Han spiser gladelig mine grove, men myke boller. Han er fornøyd og jeg er fornøyd.
Stor forskjell mellom fint og grovt
I disse bollene brukte jeg kun sammalt mel, men sammalt mel som er ekstra finmalt. Det gjør nemlig at bollene blir mykere enn rundstykker. Malingsgraden påvirker ikke næringsinnholdet, men det gjør utmalingsgraden.
Utmalingsgraden er et mål på hvor mye av kornet som brukes i melet. I sammalt mel er det 100 % utmalingsgrad fordi hele kornet er med. I siktet hvete mel er det omlag 70 % utmalingsgrad, dvs. 30 % av kornet er siktet bort – i hovedsak det ytre av kornet (kime og kli).
Sammalt er mest næringsrikt; mer protein, umettet fett, fiber, B-vitaminer, jern og andre mineraler. Se selv:
Næringsinnhold i 1 kg mel | Hvetemel, siktet | Hvetemel, sammalt |
Energi, kcal | 3296 | 3179 |
Protein, g | 118 | 130 |
Fett, g | 17 | 24 |
Mettet fett, g | 2 | 3 |
Enumettet fett, g | 3 | 4 |
Flerumettet fett, g | 8 | 11 |
Stivelse, g | 624 | 524 |
Sukker, g | 14 | 20 |
Kostfiber, g | 36 | 120 |
Kalsium, mg | 180 | 310 |
Jern, mg | 14 | 41 |
Natrium, mg | 10 | 20 |
Kalium, mg | 1930 | 4140 |
Magnesium, mg | 390 | 1160 |
Sink, mg | 10 | 27 |
Selen, µg | 60 | 100 |
Fosfor, mg | 1440 | 3700 |
Vitamin E, alfa-TE-mg | 8 | 9 |
Tiamin (Vitamin B1), mg | 3,1 | 5,2 |
Riboflavin (Vitamin B2), mg | 0,3 | 0,8 |
Niacin, NE-mg | 28 | 41 |
Vitamin B6, mg | 0,8 | 1,9 |
Folat, µg | 180 | 400 |
Oppskrift: 100 % grove og myke boller
Du trenger følgende til 16 boller:
- 7 dl ekstra lettmelk, kald
- 15 gram fersk gjær
- 1/2 ts salt
- 1 ts sukker
- 1000 g ekstra finmalt, sammalt mel, Fibramel
- 2 ss rapsolje
Slik gjør du:
Rør ut gjæren i den kalde melken. Ha i sukker og salt og nesten alt melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 15 minutter ved lav hastighet. Juster med ekstra mel, ev. melk slik at deigen er passe myk. Ha i rapsolje på slutten av eltetiden, når du ser glutennettet har dannet seg.
Sett deigen til heving i minst en time. Trill bollene og legg dem på et stekebrett med bakepapir. La dem heve i en halvtime. Stek på 225 grader, midt i oven i 10-15 minutter.
Har disse i ovnen nå, gleder meg til boller ❤
LikeLike
Namnam, håper det smakte. Hadde du krem på også? 😉
LikeLike
Hei, de ser veldig gode ut 🙂 Men jeg lurte på om jeg kan bytte ut melet med havremel? Jeg er glutenintolerant, så hadde vært fint om man kunne gjort det 🙂
LikeLike
Beklager sen tilbakemelding. Nei, du kan nok ikke bytte ut melet med havremel, da disse bollene er avhengig av hvetens heveegenskaper. Skulle virkelig ønske at havre kunne erstatte hvete, da jeg virkelig digger havre – men til hevebakst, så kommer havre til kort.
LikeLike
Hei;)
Takk for mange gode og motiverende oppskrifter. Liker å lese en blogg som fokuserer mer på “naturlig mat” fremfor alle de oppskriftene det bugner av på nettet med alle mulige salgs ingredienser som skal erstatte sukker, mel o.s.v. Det er viktig å bli minnet på at vanlig mat er sunt. Hilsen en som synes det kan være tungt å holde riktig fokus på mat og kropp. Spørsmål: kan disse bollene lages uten en kjøkkenmaskin? ? Hvordan gjøre det da? ?
LikeLike
Hei bakeglad, du kan gjerne elte disse for hånd, det tar bare lengre tid.
LikeLike
Må man ha kjøkkenmaskin for at dette skal funke?
LikeLike
Nei – du må bare kna lengre.
LikeLike
Hei, hvor får en tak i ekstra fin samalt hvete? Har aldri hørt om det.
Har veldig lyst å prøve de bollene.
LikeLike
De har dette på de fleste butikker. Se etter et mel som heter Fibramel.
LikeLike
Høres kjempe gode ut, men hvor får en tak i ekstra fin sammalthvete?
LikeLike
Se etter Fibramel
LikeLike
Da har jeg bakt disse i dag! Skikkelig gode for oss med “teit” mage og helse som ikke tåler noe som helst lengre. Linket deg på facebooksiden min 🙂
LikeLike
Så kjekt å høre at magen tålte bollene. Fiber er bra for magen, vettu! Takk for linking! Hils forloveden 😉
LikeLike
Disse skal prøves ut med en eneste gang! Genialt på en “momsete” regnfull søndag!:)
LikeLike
Håper de smakte.Du kan også oppgradere dem ved å blande i eple- eller pærebiter. Har du bær, kan du blande disse inn i deigen også. Det blir kjempegodt!
LikeLike
Hvor mange kcal er det cirka i hver bolle på denne oppskriften?
LikeLike
Har ingen aning.
LikeLike
Eller var det 1 kg hvetemel..for 1000 gr 😉 så takk for oppskriften.
LikeLike
1000 gram = 1 kg 😉
LikeLike
1000gram mel ??…Kanskje skrev du feil, du mente vel 100 gram..?? Og eg bruker ikkje farin sukker og kun sukrin; ,) og kan has oppi litt honning litt søtere..(agava honning)
LikeLike
1000 gram = 1 kg mel. Jeg bruker ofte (vanlig) honning i bakst.
LikeLike
Hvor mye tørrgjær blir dette?
LikeLike
Det er jeg litt usikker på, kanskje en halv pose?
LikeLike
Kun 15 g fersk gjær?!?
LikeLike
Jepp, du trenger ikke mer gjær enn dette hvis du ikke har det travelt.
LikeLike
Interessant å lese om “barnevennlige” boller, selv om jeg ikke er målgruppen. Skal faktisk prøve dette neste gang jeg baker…
LikeLike
så bra! Sist gang jeg lagde disse hadde eg i biter av epler og rabarbra. Det ble veldig godt!
LikeLike
Akkurat ferdig å bake disse “bollene”. Kjempegode. Ungene kommer til å elske dem. De skal få med i nisteboksen sin i morra når de skal på tur i barnehagen. Store fine “flyffy boller” selv med så lite gjær. Fantastisk. Ny fast leser av bloggen din. ;0)
LikeLike
Hei Mo9ca, det var kjekt å høre:-D Falt bollene i smak?
LikeLike