100 % grove og myke boller til lettlurte barn

Deilige lørdagsboller med brunost. Foto: Lise von Krogh

Deilige lørdagsboller med brunost. Foto: Lise von Krogh

Slik lager du grove, men myke boller.  For litt sunnere barn. 

Barn elsker boller

Finnes det barn som ikke liker boller? Det tror jeg ikke. “Bolle” var en av de første ordene Jr. lærte seg, sånn omtrent etter at han lærte å si “bil”.

Boller er myke, søte, lett å spise, lett å holde. Men, vanlige hveteboller er ikke akkurat helsekost, med både sukker, smør og hvit mel.

Jr. er lettlurt på bollefronten. For ham tror jeg at faktoren “myk” teller mer enn “søt”. Dette er noe jeg vet å utnytte. Han spiser gladelig mine grove, men myke boller. Han er fornøyd og jeg er fornøyd.

groveboller3

200 % mer fiber, jern og magnesium enn i vanlige hveteboller. Foto: Lise von Krogh.

Stor forskjell mellom fint og grovt

I disse bollene brukte jeg kun sammalt mel, men sammalt mel som er ekstra finmalt. Det gjør nemlig at bollene blir mykere enn rundstykker. Malingsgraden påvirker ikke næringsinnholdet, men det gjør utmalingsgraden.

Utmalingsgraden er et mål på hvor mye av kornet som brukes i melet. I sammalt mel er det 100 % utmalingsgrad fordi hele kornet er med. I siktet hvete mel er det omlag 70 % utmalingsgrad, dvs. 30 % av kornet er siktet bort – i hovedsak det ytre av kornet (kime og kli).

Sammalt er mest næringsrikt; mer protein, umettet fett, fiber, B-vitaminer, jern og andre mineraler. Se selv:

Næringsinnhold i 1 kg mel Hvetemel, siktet Hvetemel, sammalt
Energi, kcal 3296 3179
Protein, g 118 130
Fett, g 17 24
Mettet fett, g 2 3
Enumettet fett, g 3 4
Flerumettet fett, g 8 11
Stivelse, g 624 524
Sukker, g 14 20
Kostfiber, g 36 120
Kalsium, mg 180 310
Jern, mg 14 41
Natrium, mg 10 20
Kalium, mg 1930 4140
Magnesium, mg 390 1160
Sink, mg 10 27
Selen, µg 60 100
Fosfor, mg 1440 3700
Vitamin E, alfa-TE-mg 8 9
Tiamin (Vitamin B1), mg 3,1 5,2
Riboflavin (Vitamin B2), mg 0,3 0,8
Niacin, NE-mg 28 41
Vitamin B6, mg 0,8 1,9
Folat, µg 180 400
Noen mener bollene er best med brunost på. Foto: Lise von Krogh

Noen mener bollene er best med brunost på. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: 100 % grove og myke boller

Du trenger følgende til 16 boller:

  • 7 dl ekstra lettmelk, kald
  • 15 gram fersk gjær
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1000 g ekstra finmalt, sammalt mel, Fibramel
  • 2 ss rapsolje

 Slik gjør du: 

Rør ut gjæren i den kalde melken. Ha i sukker og salt og nesten alt melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 15 minutter ved lav hastighet. Juster med ekstra mel, ev. melk slik at deigen er passe myk. Ha i rapsolje på slutten av eltetiden, når du ser glutennettet har dannet seg.

Sett deigen til heving i minst en time. Trill bollene og legg dem på et stekebrett med bakepapir. La dem heve i en halvtime. Stek på 225 grader, midt i oven i 10-15 minutter.

Advertisements

Comments

  1. Har disse i ovnen nå, gleder meg til boller ❤

    Like

  2. Hei, de ser veldig gode ut 🙂 Men jeg lurte på om jeg kan bytte ut melet med havremel? Jeg er glutenintolerant, så hadde vært fint om man kunne gjort det 🙂

    Like

    • Beklager sen tilbakemelding. Nei, du kan nok ikke bytte ut melet med havremel, da disse bollene er avhengig av hvetens heveegenskaper. Skulle virkelig ønske at havre kunne erstatte hvete, da jeg virkelig digger havre – men til hevebakst, så kommer havre til kort.

      Like

  3. bakeglad says:

    Hei;)

    Takk for mange gode og motiverende oppskrifter. Liker å lese en blogg som fokuserer mer på “naturlig mat” fremfor alle de oppskriftene det bugner av på nettet med alle mulige salgs ingredienser som skal erstatte sukker, mel o.s.v. Det er viktig å bli minnet på at vanlig mat er sunt. Hilsen en som synes det kan være tungt å holde riktig fokus på mat og kropp. Spørsmål: kan disse bollene lages uten en kjøkkenmaskin? ? Hvordan gjøre det da? ?

    Like

  4. Må man ha kjøkkenmaskin for at dette skal funke?

    Like

  5. Renate R Vingås says:

    Hei, hvor får en tak i ekstra fin samalt hvete? Har aldri hørt om det.
    Har veldig lyst å prøve de bollene.

    Like

  6. Renate R Vingås says:

    Høres kjempe gode ut, men hvor får en tak i ekstra fin sammalthvete?

    Like

  7. Da har jeg bakt disse i dag! Skikkelig gode for oss med “teit” mage og helse som ikke tåler noe som helst lengre. Linket deg på facebooksiden min 🙂

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Så kjekt å høre at magen tålte bollene. Fiber er bra for magen, vettu! Takk for linking! Hils forloveden 😉

      Like

  8. Disse skal prøves ut med en eneste gang! Genialt på en “momsete” regnfull søndag!:)

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Håper de smakte.Du kan også oppgradere dem ved å blande i eple- eller pærebiter. Har du bær, kan du blande disse inn i deigen også. Det blir kjempegodt!

      Like

  9. Bollemannen says:

    Hvor mange kcal er det cirka i hver bolle på denne oppskriften?

    Like

  10. Eller var det 1 kg hvetemel..for 1000 gr 😉 så takk for oppskriften.

    Like

  11. 1000gram mel ??…Kanskje skrev du feil, du mente vel 100 gram..?? Og eg bruker ikkje farin sukker og kun sukrin; ,) og kan has oppi litt honning litt søtere..(agava honning)

    Like

  12. Hvor mye tørrgjær blir dette?

    Like

  13. Cecilie says:

    Kun 15 g fersk gjær?!?

    Like

  14. Interessant å lese om “barnevennlige” boller, selv om jeg ikke er målgruppen. Skal faktisk prøve dette neste gang jeg baker…

    Like

    • lisevonkrogh says:

      så bra! Sist gang jeg lagde disse hadde eg i biter av epler og rabarbra. Det ble veldig godt!

      Like

  15. Akkurat ferdig å bake disse “bollene”. Kjempegode. Ungene kommer til å elske dem. De skal få med i nisteboksen sin i morra når de skal på tur i barnehagen. Store fine “flyffy boller” selv med så lite gjær. Fantastisk. Ny fast leser av bloggen din. ;0)

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s