Om kriseingredienser – Reinsdyrskav med kardemomme

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Nesten tomt kjøleskap og noen tørre ingredienser kan gi et spennende og deilig resultat. Prøv spinat, mandler og kardemomme til reinsdyr. Du vil bli overrasket!

Glemt å handle mat – ha kriseingredienser klare!

Når det er to mil til nærmeste butikk, gjelder det å være kreativ til middag når kjøleskapet er nærmest tomt for ferske ingredienser. Dette var gårsdagens utfordring:

En halvspist boks med rømme, en halv pose slapp spinat, noen sjampinjonger, en liten løk og en pose reinsdyrskav i frysen.

Hva i all verden kan jeg lage av dette, var det første som slo meg. Er det noe håp for en god middag? Heldigvis har jeg alltid et arsenal av tørre, hele krydre og nøtter i skapet. Dette er ingredienser som kan redde mange kjedelige middager. Så selv om det var lite ferskmat i kjøleskapet, hadde jeg tørre ingredienser som reddet meg. Bonus for både gane og helse!

La tørre krydre erstatte saltet

I dag kom Helsedirektoratet med rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2012, som viser at vi fortsatt spiser for mye salt. Dobbelt så mye som vi maksimalt bør spise. Salt kan øke blodtrykket og dermed risikoen for slag.

– Over tre fjerdedeler av saltet vi spiser kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Derfor vil en reduksjon i tilsetning av salt i produksjon av matvarer industrielt og i kantiner og andre spisesteder kunne gi betydelige helsegevinster, uttaler Knut-Inge Klepp, fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet.

Lager du maten selv, reduserer du saltinntaket ditt. Mange liker jo smaken av salt, men salt er nesten ikke nødvendig for å lage en smakfull middag. Litt salt fremhever smaken, men ikke overdriv. Kombiner heller salt med andre krydre.

Ha tørkede krydre og urter i krydderhyllen. Tørket chili, kardemomme, nellik, gurkemeie, koriander, hvitløk, kanelstang, spisskummen samt oregano, rosmarin, timian m.m. Det er stas å ha vindusposten full av grønne urter, men det hadde jeg altså ikke denne gangen.

Men, for guds skyld dropp saltrike krydre som grillkrydder, gastromat, piffi og dens like – de gir verken god smak eller helse.

Ha nøttene klare

Nøtter er også en form for krydder. Jeg pleier å ha hasselnøtter, mandler og valnøtter i maten. Jeg bare knuser dem i morteren (du kan også hakke dem) og tørrister dem på stekepanna. Kjempegodt når du strør den oppå middagen. Passer både til kjøtt og fisk. Sunt er det også.

Oppskrift: Reinsdyrskav med kardemomme

Du trenger følgende til 3-4 porsjoner:

 • 1 ss rapsolje
 • 1 rødløk, finhakket
 • 1 hvitløk, finhakket
 • 8-10 sjampinjonger, skivet
 • 1 pose reinsdyrskav
 • 5 kardemommekapsler, malt i morter eller 1 ts ferdigmalt kardemomme
 • 1 ts tørkede chiliflak eller 1/2 ts malt chili
 • 1/2 boks seterrømme
 • 1,5 dl vann
 • 1/2 pose spinatblader (uten stilk)
 • 10 mandler, knuste eller hakkede
 • Litt salt og rikelig med pepper

Slik gjør du:

I en dyp stekepanne varmer du oljen. Stek løk og hvitløk blank og ha dem i en skål. Stek sjampinjongen godt i samme stekepanne og ha dem i skålen med løk. Stek deretter reinsdyrkjøttet og ha i løk og sopp samt kardemomme og chili. Stek videre til kjøttet er gjennomstekt.

Ha i rømme og vann og bland godt og stekt litt til. Ha i spinatbladene og stek videre på moderat varme til spinaten er myk. Juster med vann om retten blir litt tørr. Smak til med litt salt og sjenerøse mengder nykvernet pepper.

Rist mandlene på en ordentlig varm og tørr stekepanne. Ta dem av når de begynner å få farge og lukte godt. Dryss dem på reinsdyrskaven.

Server retten med poteter.

Tips: Du må gjerne ha i mer rømme og mer/mindre krydre etter smak.

Trackbacks

 1. […] Finnbiff med kardemomme […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s