Frokost for B-mennesker – yoghurt med frisk frukt

Frokosten du har lyst å våkne til. Foto: Lise von Krogh

Frokosten du har lyst å våkne til. Foto: Lise von Krogh

Jeg anbefaler frokost, også til meg selv, selv om jeg ikke har lyst på mat om morgenen. Når appetitten er på bånn, må frokosten være fristende ellers så blir det bare en kopp kaffe.

Det er lurt å spise frokost

Frokost er bra for både deg og meg. Det er flere grunner til dette:

  • Frokost gir energipåfyll etter nattefasten – du bruker nemlig energi også når du sover.
  • Frokost sørger for at du holder konsentrasjonen og yteevnen oppe frem til lunsj, kan kanskje være bra for hukommelse også
  • Frokost ser ut til å være gunstig for en sunn vekt og normal BMI
  • Frokost legger grunnlaget for overskudd og energi gjennom dagen
  • Frokost inneholder ofte fiberrike matvarer og er derfor viktig for det totale fiberinntaket ditt.

Les mer på bramat.no: Derfor bør du spise frokost

B-menneskets utfordring

Jeg er et utpreget B-menneske; trøtt og sur om morgenen. Appetitten er fraværende til tross for at jeg er sulten. Ofte drikker jeg kaffe før maten, mens jeg venter på at kroppen skal kvikne til. Noen ganger tenker jeg at hadde jeg røkt, hadde jeg startet dagen med kaffe og røyk. Heldigvis røyker jeg ikke, og kaffen er bare bra for meg. Frokostmat er enda bedre, men brødskiver frister ikke.

Frokost til den trøtte

Skive med kaviar er omtrent det eneste av brødmat jeg har lyst på om morgenen bortsett fra i helgene. Da disker jeg kanskje opp med nybakt Eltefritt grovbrød. Men enda bedre er det med en god smoothie med frukt f.eks. bringebærsmoothie eller blåbærsmoothie med ingefær, yoghurt og havregryn. Havregrynsgrøt og kornblanding med melk er også gode frokostvalg. Noen ganger lager jeg knekkebrød og har dette til frokost også.

Andre ganger lager jeg, slik som i dag, en skål med frukt og yoghurt. Det ser fristende ut, er smakfullt og ikke tørt, er næringsrikt og mettende. Altså en komplett frokost!

Hva er din favorittfrokost?

Jeg vil gjerne høre hva du spiser til frokost og hvordan kommer du i gang med dagen! Legg gjerne igjen en kommentar nederst.

Deilig start på dagen. Foto: Lise von Krogh

Deilig start på dagen. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Yoghurt med frisk frukt

Denne frokosten fungerer utmerket som et mellommåltid også.

Du trenger følgende til en porsjon:

  • 1 appelsin i biter
  • 3 ss granateplekjerner
  • 2 dl yoghurt, f.eks. naturell yoghurt, Biola-yoghurt eller tyrkisk yoghurt

Slik gjør du:

Ha alt i en skål og pynt med mynte om du vil (det smaker ekstra godt). Litt flytende honning er også godt på.

Jeg varierer også med grønne epler og banan, men du kan jo bruke all slags frukt til denne retten.

Comments

  1. Christine says:

    Min hverdagsfrokost:

    1 beger youplait yoghurt + et par spisesjeer mager kesam
    3 ss hjemmelaget musli (som regel 50 % havregryn + solsikkefrø, sesamfrø, gojibær, knuste linfrø, litt tørkede pinjekjerner og kokos)
    Toppes med melon eller annen frukt oppskåret i biter.

    Friskt og godt 🙂

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Deilig frokost! Jeg tror jammen jeg må lage meg en slik müsli. Den virker god og fristende!

      Like

  2. Cottage Cheese,oppskjærte eplebiter,rosiner,havregryn og litt syltetøy på toppen. Frisk og godt til frokost 🙂

    Like

  3. Ann Cathrin says:

    Frokost blir som regel noe kjapt – Havregryn med skummet melk og sukkerfritt sukker/ kornblanding med dobbel 0 yoghurt, eller to knekkebrød med skinke og ost 🙂

    Like

  4. Minner om min favoritt, nemlig…

    2 ss cottage cheese
    1 boks Acitivia yogurt korn
    1-2 Rugsprø som jeg knekker i små biter
    Valgfri frukt/bær/syltetøy

    Jeg blander alt sammen i ei lekker skål – lett å få i seg og metter lenge 🙂

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Smart frokost – lurt med cottage cheese og rugsprø! Personlig synes jeg Activa er litt for søte, liker bedre friskt og syrlig. Har du prøvd kun cottage cheese med rugsprø og frisk/søt frukt?

      Like

  5. Her blir det ofte en banan eller youghurt i farta. Men dette ser da ganske lett og greit ut, skal prøve det i morgen tidlig! 🙂

    Like

  6. Mummi! 🙂

    Som selverklært B-menneske (fullstendig ubestridt av omverdenen) så kunne jeg aldri tenke meg å stå opp for å skrelle, renske, og kutte opp sitrusfrukter – og andre frukter – for å lage frokost. Hvor lang tid tar dette – når selv sitrusfrukthinner fjernes?

    Men det ser jo veldig godt ut!
    Hvordan ser lunsjen ut? Regner med et B-menneske lager den kvelden før 🙂

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Her skal du få svar: Det tar litt over et minutt å skrelle og kutte opp appelsinen (tok tiden nå). Jeg står ikke der å skreller med fingrene, men bruker en skarp kniv til å fjerne skallet og kutter på tvers av båtene (da merker du ikke frukthinnene). 2 min tok det meg å lage denne frokosten pga skrelling og få ut kjerner fra granateple. Når jeg lager varianten med eple og banan, tar det meg under et minutt å lage denne. Dette synes jeg ikke er så lang tid. Har heldigvis våknet til lunsj, hehe.

      Like

  7. Her går det ofte i müsli med biola eller cultura, det smaker helt greit. Har ofte litt ekstra rosiner og tørket frukt på

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Flott! Ufordringen er at det er så mange müslivarianter i butikken og ikke alle er like sunne. Det samme gjelder Biola. Noen av variantene innholder mer sukker enn brus. Jeg pleier å bruke Biola eller BioQ som har nøkkelhullsmerket, i disse er sukkeret halvert.

      Like

  8. Mona H. Våreid says:

    Lises frokost er lett, smakfull og veldig god, og passer utmerket til B-mennesker! 🙂

    For de av dere som lettere får i dere dagens første måltid (f.eks. A-mennesker som jeg), og også trenger litt mere å gå på frem til neste måltid, så foreslår jeg min favoritt-frokost:

    1 dl havregryn
    2 ss cottage cheese
    1 liten ss sukkerfritt blåbærsyltetøy (eller annet sukkerfritt syltetøy)
    alternativt friske blåbær eller annen bær du evt. har tilgjengelig
    1-2 dl Biola blåbær (mengden avpasses etter behov)

    Jeg har kuttet opp og laget en blanding av følgende ingredienser:
    (står lett tilgjengelig i en krukke på benken)

    Mandler
    Solsikkekjerner
    Rosiner
    Dadler
    Kanel

    Jeg strør litt av denne blandingen (ca 10 gram) på toppen av de andre ingrediensene.
    Blandingen er næringsrik, og gir en flott smakstilsetning og litt mere å tygge på 🙂

    For de av dere som gjerne vil ha oversikt over hvor mange kalorier denne frokosten gir:

    1 dl havregryn = ca 100 kcal
    2 ss cottage cheese = ca 100 kcal
    Blanding fra krukke, 10 gram = ca. 70 kcal
    50 gram blåbær = ca 30 kcal
    1 dl Biola = ca 50 kcal

    Beste hilsen
    Mona H. Våreid
    Ernæringsterapeut
    Personlig Trener

    Like

  9. Hei, helt enig i at vi må starte med frokost, har selv alltid god appetitt, men mine tre tennåringer er ikke lett å få i frokost halv sju hver morgen før de går på skolen, har prøvd mange varianter, men de ender ofte opp med ett glass jus og en tekopp, riktignok med honning og melk i.., ikke lett å friste dem…

    I det siste har jeg prøvd å lage ferdig smoothie kvelden før, hvet ikke hvor lenge det frister men det virker bra for stunden…

    her er en av variantene min, hvis du vil ta en titt:
    http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2013/01/smoothie-appelsin-gulrot-gronnsak-oppskrift.html

    Fin blogg du har foresten 😉
    Ha en fin kveld 🙂

    Like

  10. Jeg vil ha skjeen din!

    Like

  11. Bra blogg, Lise!

    Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea _a_ vg.no

    🙂

    Like

Trackbacks

  1. […] Eller kanskje du har lyst på bringebærsmoothie eller blåbærsmoothie med ingefær? Og hva med Riskrem á la Heston Blumenthal og Yoghurt med frisk frukt? […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker