Maten er min medisin – sitronørret med gulrotpuré og avokado

Mat for friske ledd. Foto: Lise von Krogh

Jeg har revmatisme og klarer meg uten medisiner. Det kan jeg takke maten for.

I forrige uke foreleste jeg i fem timer for ernæringsstudentene ved Atlantis Medisinske Høgskole om kost ved revmatisme, bl.a. ved leddgikt, atrose (slitasjegikt og urinsyregikt). En forelesning jeg har personlige interesser i, fordi jeg har Bekterev. En revmatisk sykdom jeg deler med Jens Stoltenberg, Wolfgang Plagge, Egil “Drillo” Olsen og Dag Otto Lauritzen.

For nesten ti år siden sluttet jeg på medisiner. Jeg bestemte meg for å leve som jeg lærer. Følge de offisielle kostholdsrådene, men samtidig gjøre tilpasninger slik at sykdommen min kanskje kunne bli bedre. Det finnes en god del forskning på hvordan kostholdet virker inn på leddgikt, men lite på min egen sykdom og andre revmatiske lidelser. Men siden både leddgikt og Bekterev er kroniske betennelser i ledd, bør noe kunnskap kunne overføres.

Hvordan spise seg til mindre betennelse?

I skrivende stund har jeg et ømt tommelledd og litt stiv rygg. Helt betennelsesfri blir jeg nemlig ikke, men jeg lever såpass godt med sykdommen min at jeg ikke trenger å gå på medisiner fast. Selv om jeg ikke kan bevise det, tør jeg påstå at kost og trening er årsaken til at jeg er medisinfri.

Å spise seg til mindre betennelser betyr å tar kontroll på hvordan maten påvirker betennelsesprosessene i kroppen. Fettet i maten kan både redusere og stimulere til betennelse. De livsviktige omega-6- og omega-3-fettsyrene er nemlig substrat til en rekke signalstoffer som kan hhv. fremme og dempe betennelse. Vi trenger begge deler som en del av vårt naturlige immunforsvar og til andre fysiologiske funksjoner. Dagens kosthold har en stor overvekt av omega-6 mot omega-3, mens det anbefales et 5:1-forhold.

  • Viktige kilder til omega-6-fettsyren arakidonsyre er kjøtt, fjærkre, egg og fisk
  • Viktige kilder til omega-3-fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) er fisk og sjømat, særlig fet fisk samt tran og omega-3-tilskudd

Ved å øke inntaket av fisk og sjømat, samt å ta tran eller omega-3-tilskudd vil påvirke balansen mellom omega-6 og omega-3 og dermed kunne dempe betennelse. Fisk er viktig for meg, både fet og mager fisk. Jeg spiser mer fisk enn kjøtt. I kostrådene kan vi lese følgende:

Sitat: Lange flerumettede omega-3-fettsyrer (EPA, DHA) kan nedsette kroppens produksjon av betennelsesfremmende eikosanoider fra omega-6 familien. Samtidig vil omega-3-fettsyrer også påvirke konsentrasjonen av visse cytokiner og aktiviteten av hvite blodceller som kan medvirke til å dempe betennelsesreaksjonen.

Gulrot er en ypperlig kilde til antioksidantene betakaroten. Gulrotmos kan brukes i stedet for potetmos. Foto: Lise von Krogh

Grønnsaker, frukt og bær og rene urter spiser jeg også mye av

Betennelser fører til at det dannes en god del reaktive stoffer i kroppen. Disse kan også skape en ubalanse dersom tilstanden er kronisk. Denne ubalansen kalles oksidativt stress. Grønnsaker, frukt, bær og urter inneholder stoffer som kan motvirke denne tilstanden, disse kaller vi antioksidanter og fytokjemikalier. Jeg er spesielt glad i grønnsaker og urter, både grønne og asiatiske urter, særlig ingefær. I kostrådene sies det følgende:

Sitat: —Fytokjemikalier og antioksidanter i frukt, bær og grønnsaker kan dempe oksidativt stress og inflammasjon og er satt i sammenheng med en redusert risiko for utvikling av reumatoid artritt.

Jeg spiser ikke bare denne maten pga. betennelse, men også fordi sykdommen min øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Frukt og grønt reduserer risikoen for dette også og hjelper meg å holde kroppen “frisk”. Det betyr også at jeg har dager jeg spiser vegetarisk, slik at jeg får opp inntaket av grønnsaker.

Avokado er rik på samme fettsyre som finnes i olivenolje, oljesyre. Den er også en fin energikilde og rik på vitamin E. Foto: Lise von Krogh

Olivenolje og rapsolje

Olivenolje og rapsolje er også sentrale matvarer for meg. Noen forskere har fremhevet at omega-9-fettsyren oljesyre i olivenolje (samt andre stoffer i den) kan virke betennelsesdempende. Kanskje ikke på linje med fiskeolje, men likevel til en viss grad. Rapsolje har på sin side den beste fordelingen av vegetabilsk omega-6 (linolensyre) mot vegetabilsk omega-3 (alfalinolensyre). Til tross for at holdepunktene for at rapsolje og olivenolje skal påvirke betennelsen min, er mye svakere, er de så gode matlagingsoljer at jeg inkluderer dem i rikelig monn.

Forskning sier derimot at når mettet fett byttes ut med enumettet fett (oljesyre i olivenolje) reduserer dette risikoen død av hjerte- og karsykdom. Og siden jeg er en tynn person, bruker jeg olivenolje som saus og energiberikning.

Alle monner drar!

Noen matvarer virker sterkere på immunforsvaret enn andre. Matvarer som styrker helsen er også viktig. Desto mer robust jeg er, desto mer takler jeg sykdommen min. Overskudd og energi gjør at jeg klarer å skrive dette til tross for en betent tommel. Hver tastetrykk er litt vondt, men ikke mer enn hva jeg tåler. Har man en kronisk sykdom, må man tåle litt smerte. Mestring sitter i hodet, men det er en annen historie.

En tallerken med betennelsesdempende energi og næringsstoffer. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Sitronmarinert ørret med gulrotpuré og avokado

Dette er en oppskrift full av sunne fettsyrer og antioksidanter, protein og smak. Alt hva en revmatiker trenger, men også mat er generelt er bra for helsen.

Du trenger følgende til to porsjoner:

  • 2 ss olivenolje
  • 2 ørret- eller laksefileter
  • Juicen av 1/4 sitron
  • 4 sitronskiver
  • 1 ss fersk timian, finhakket
  • 6 cherrytomater
  • 4 store gulrøtter, i biter
  • 1/4 ts muskat
  • 1 ss smør
  • Litt helmelk
  • 1 avokado
  • Litt sitronjuice
  • 1 ss fersk koriander, finhakket
  • Salt og epper

Slik gjør du:

Legg ørretfiletene i en ildfast form med litt olivenolje i. Ha på ekstra olivenolje, klem over sitronjuice, dryss over timian og legg på sitronskivene. Om du har tid, la fisken stå til marinering en halvtimes tid. Hvis ikke, sett den rett i oven og la den steke på 175 grader i ca. 15 minutter.

Dampkok (eller kok) gulrøttene til de er møre. Mos gulrøttene med en blender eller stavmikser. Ha i litt helmelk til rett purékonsistens er oppnådd. Smak til med litt smør, muskat, pepper og litt salt.

Skjær avokadoen i skiver. Klem over sitronjuice og pynt med koriander.

Utrolig godt og sunt!

Comments

  1. Turid LGåra says:

    Interresant.
    Bortsett fra at fiberrik mat, som grovbrød, bør en ikke ha, samt sjømat, som skjell, reker, makrell og sild, ved urinsyregikt.
    Det er det er de offisielle råd, både fra NRF, legens sider og det alternative.
    V urinsyregikt funker jo ikke nyrene normalt i forhold til purinene.
    Mvh Turid L Gåra

    Like

  2. Hei! Så bra at du har skrevet blogg om mat som gjør deg mye bedre og mange gode oppskrifter er supert:) Synes du har lagt om til et kosthold som virker veldig bra. Har lest en del om hva som gjør de som har reumatisme mye bedre og har noen tips. Chlorella og spirulina eller kjøp greens hvor dette er mye av de to produktene i. Vita biosa for tarm,tart cherry,nypepulver. kutt av melk,sukker og gluten for de som ikke tåler det ser jeg at andre har nevnt,i tillegg til mer ph-basert som du allerede gjør ved å spise litt mindre kjøtt,spesielt svinekjøtt:)

    Like

  3. Hei!

    Veldig interessant reise du har gjennomført! Har du hørt om paleo og autoimmun protokoll (AIP)?

    Like

  4. Hei!
    Jeg er 19 år og har blitt utredet for bekhterev i 8 år. Fikk endelig diagnosen i fjor så jeg fikk begynne med medisiner. Jeg kan klare meg i 4-6 (MAKS) uten medisiner og da er jeg tilbake i ’tilstanden’ min. Da kommer jeg meg ikke opp av senga, klarer ikke gå, sette meg, kle på meg eller fungerer som normalt i det hele tatt. Har du noen tips til hva slags mat jeg bør holde meg unna? Jeg hater å bruke enbrel sprøytene fordi jeg blir så syk. Får infeksjoner hele tiden.. Hvis det kan hjelpe å unngå forskjellig mat hadde jo det vært fint!

    Håper på svar!

    Like

    • Antar at du er HLA-B27 positiv også? Mange med Bekhterevs har hatt god nytte av en diett nesten eller helt fri for stivelse, hvor smerter har gått fra invalidiserene til nesten fraværende. Det er ikke alle som har hell med dietten, og det er en vanskelig diett å følge. Matutvalget blir veldig begrenset og krever en del prøving og feiling, men tanken min er at hvis det kan fungere er det vel verdt å ha prøvd. Det er lite vits med halvhjertede forsøk.

      kickas.org er en uuverderlig ressurs, (Ankylosing Spondylitis = Bekhterev). Les, les, les og les litt til 🙂

      Send meg gjerne en mail på imbtfab at gmail.com

      Like

  5. Mye interessant å lese i bloggen din 😉 Ble litt interessert å høre hva du tenker forskjellen i store trekk er mellom Middelhavskosthold og Nordisk (sunt) kosthold? Er ikke f eks brødet finere? Og de bruker mye enumettet fettsyrerik olivenolje? Er den sunnere enn rapsolje?

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Hie Gyldenlakk. Det er jo visse forskjeller mellom et sunt, tidligere middehavskosthold (ikke slik de spiser i dag) og et sunt nordisk kosthold. Bl.a.at hovedfettskilde er olivenolje, mer fisk enn kjøtt, mer ost og belgfrukter, friske grønnsaker og frukter – og vin 😉 I tidligere middelhavskosthold og de som har blitt studert (særlig gresk og kretisk kost) har det vært spist fullkornbrød og ikke hvitt brød. Dette gjelder blant annet studier fra klostre hvor de har sett på den forebyggende effekten av et slikt kosthold. For meg er olivenolje og rapsolje to ulike, men sunne oljer. Jeg bruker begge.

      Like

  6. Hei. Dette var en kjempefin og nyttig blogg! Jeg har leddgikt som er i ferd med å spre seg, og er opptatt av kosthold for å unngå medisiner så langt det er mulig. Hvordan er det med melkeprodukter? Bør man holde seg unna det?

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Hei Anne, det er bra å tenke på hva du spiser i forhold til helsen. Maten kan være et viktig komplement til medisiner. Noen ganger er medisiner nødvendig, men kosten kan være med på å holde deg “frisk”. Jeg har hatt bektherev i rundt tjue år og blitt ganske kjent med dens natur, men gikk på medisiner i flere år. Etter hvert ble det trygt å redusere bruken av disse. Det jeg mener er at medisiner bør ikke kuttes ut til fordel for kosten, med mindre dette gjøres kontrollert og trygt.

      Like

  7. Hei! Tusen takk for gode mattips:) Jeg har selv bekhterev og er i en prosess hvor jeg må legge om kostholdet, så dette var til stor hjelp.

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Det var hyggelig å høre, håper det hjelper. Husk varige endring må til for at det skal hjelpe.
      Lise

      Like

  8. Marianne says:

    Flott blogg, denne skal jeg følge fremover..jeg er i nesten samme situasjon som deg, bare at jeg i tilegg til bechtrew, har fibromyalgi, canalis carpi sydrom og chrons. Jeg lever også uten medisiner med bechtrew moderat alvorlighetsgrad, men i og med at jeg har flere diagnoser, så er jeg likevel utsatt for agrresiv revmatisme. Spise ekstremt sunt å trener 5 dager i uken ,) Har fått et nytt liv!!!

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Hei Marianne, ja du har jammen litt å stri med. Det er kjekt å høre at du klarer det uten faste medisiner. Jeg tenker om min egen sykdom at jeg ikke skal gå uten medisiner for en hver pris, dersom den skulle forverre seg så vil jeg vurdere medisiner. Men det ser ut til at det ikke er nødvendig nå – greit å slippe bivirkningene også. Hvordan spiser du da? Veldig kjekt å høre at du vil følge bloggen min.

      Like

    • Marianne says:

      Jeg spiser veldig mye frukt og grønt..Prøver å ligge på minst 1 kilo om dagen, helst mer. Fokuserer mye på betennelsesdempende mat. Spiser lite karbo, men de jeg spiser er grove, er ikke lavkarbo..Det blir jeg lettere deppa av. Drikker mye vann, Bruker KUN laktosefrie melkeprodukter. Spiser fisk 3 ganger i uken, kylling 3 dager, og kjøtt 1 dag…som regel fredagstaco, eller lørdagsbiff 😉
      Spiser svært lite mat med sukker i, men tar heller sukkerholdig mat, en mat med kunstig søtning…det liker IKKE kroppen min..så alt Light/lett, er fyfy!
      Egg, bønner, linser frø o.l går det en del av.

      Like

  9. Er det konkluderte forholdet 2-1 i stykket riktig når det gjelder omega-6 og omega-3? Skal en ikke heller få mer omega-3 i det forholdet siden omega-6 ødelegger en del for omega-3 ?

    Like

  10. Jeg lurer litt på hvor alvorlig din sykdomsutvikling har vært. Min f.eks RA var av en så eksplosiv art at jeg måtte rett på Metotreksate, cellegift. Hvis du kun har vært på et smertelindrende nivå, ja så kan mat hjelpe. Men jeg hadde aldri kuttet ut mine medisiner med en så aggresiv sykdomsutvikling som jeg har.

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Hei Carina, du stiller et berettiget spørsmål, men også et personlig spørsmål. Sykdommen min har revmatologen kalt “moderat alvorlig”. Jeg har atrose i begge hofter og må om noen år skifte disse ut, men fysisk aktivitet holder dette noen lunde i sjakk og smertefritt. Jeg har gått på Celebra og Sulfazalazin som jeg måtte kutte ut da jeg skulle prøve å bli gravid (derfor bedret jeg kostholdet mitt). På nittitallet og halve totusentallet gikk jeg både på medisiner og hadde hyppige betennelser, særlig i hoftene med derpå tapping og kortisoninjeksjoner. Krykker, bassengtrening og hjelpemidler fulgte med. Heldigvis har sykdommen min ikke vært så alvorlig at jeg måtte gå på så sterke medisiner som deg. Og dette blogginnlegget har heller ikke til hensikt å få revmatikere til å slutte på medisiner og kun basere seg på kostholdet istedet for. Det kan være risikabelt. Det er bedre å gjøre kostendringer mens man går på medisiner og se om man blir bedre.

      Like

  11. Hei, dette var interessant lesning, jeg har selv kronisk sykdom (endometriose) og etter mye utprøving i kosthold har jeg blitt bedre etter å ha kuttet ut svinekjøtt, sukker, melk (laktose) og byttet ut hvetemel med speltmel.

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Har du kuttet ut alt på en gang, Louise, eller har du tatt det trinnvis og sett at for hver matvare du har kuttet ut har du blitt bedre?

      Like

    • Hei, jeg har kuttet ut en matsort om gangen, blitt bedre, og gjerne spist igjen en stund og så blitt verre. Hadde en periode for noen 2 år siden da jeg ga blanke i alt og da bar det rett inn til operasjon etter noen måneder… Alkohol er også veldig dårlig for meg, men det er så sjelden jeg drikker at det er like greit å kutte helt ut.

      Like

  12. Takk for at du deler erfaring. Er i startgropen med å finne ut hva som påvirker min leddgikt i positiv og negativ forstand, uten å ha så mye lurt å komme med enda. Jeg har så langt bare funnet ut at jeg føler meg mye bedre dagen etter jeg har hatt et visst inntak av alkohol – bekymringsverdig 😮

    Det jeg skulle spør om er hvor slavisk du følger denne dietten og hvordan du påvirkes i negativ forstand med å spise “søppelmat” en dag eller to. Jeg skjønner det er en livsstilsendring som må til for mange, så hvor mye må en “ofre” for å føle seg bedre/bra?

    Like

    • Det finnes en teori om at en bakterie (Klebsiella) lekker ut i blodet fra magen og skaper inflammasjon pga molekylformen ligner vevstypen til feks de som har Bekhterev, slik at antistoffene vi danner angriper vevet vårt i tillegg til bakteriene. De som tror på denne teorien spiser No / Low Starch Diet (NSD) (se på kickas.org) fordi de mener bakterien lever av stivelsesrik mat. Jeg forsøkte dette før jeg fant ut at det fungerte bedre å passe på å reparere magen fremfor å sulte en bakterie som lekker ut i blodet gjennom ødelagt mage. Uansett – en studie viste at klebsiella ble redusert ved inntak av vin (i studien ble det brukt Chardonnay og Pinot Noir). Det har også vært studier som viser at personer med denne typen leddproblemer og revmatisme har hatt store mengder Klebsiella. Jeg personlig tror det henger sammen med noe ubalanse eller feil i magen. Som igjen kommer av vestlig kosthold.

      Like

    • Antibodies to Klebsiella pneumoniae in Dutch patients with ankylosing spondylitis and acute anterior uveitis and to Proteus mirabilis in rheumatoid arthritis:
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9558179

      Auto-immune disease HLA-B27, client pain free on no starch, paleo diet:

      Auto-immune disease HLA-B27, client pain free on no starch, paleo diet

      Wine Kills Several Types of Foodborne Pathogens:
      http://newsarchive.asm.org/sep02/topic5.asp

      White wine kills E.coli:
      http://www.decanter.com/news/wine-news/489303/white-wine-kills-e-coli

      Like

    • lisevonkrogh says:

      Hei Jon, det var jo litt bekymringverdig, hehe – men et glass rødvin om dagen er jo ikke så dumt, så lenge du ikke tar hele flaska 😉

      Jeg følger ikke “dietten” slavisk. Dette er heller ingen diett for meg, meg et sunt kosthold og en trygg livsstil. Det som er viktig for meg er å opprettholde en balanse i fettsyresammensetningen i kostholdet mitt over tid og jeg kunne sikkert blitt enda “flinkere” og følt meg enda friskere. Men jeg er også svært glad i god mat og tillater meg å spise mer ugunstig mat også (men jeg spise svært lite hurtigmat og junk). Jeg er nok heller ikke den som reagerer umiddelbart på mat, men opplever bedring over tid. Slik jeg spiser, mer middelhavsk, vet jeg påvirker helsen min på mange plan – ikke bare på revmatismen.

      Hvor mye du ev. må ofte avhenger helt av utgangspunktet i ditt.

      Like

    • lisevonkrogh says:

      Jeg har lest litt om Klebsiella, Amidala, men ikke det du referer til her – spennende! Jeg tar gjerne rødvinen, men jeg vet ikke om jeg vil ofre brødet.

      Like

  13. Hei!
    Så bra at du også har funnet ut hvor viktig kosthold er for helsen.
    Jeg har psoriasis artritt som har en del likhetstrekk med Bekhterev (bl.a. samme vevstype – HLA-B27). Jeg valgte i likhet med deg å ikke ta medisiner da jeg fikk dette påvist i 2010. Jeg er nå helt smertefri med fokus på å styrke magen (sitedetfor å ødelegge magen ytterligere med NSAIDs), dvs: glutenfritt, mye enzymrik mat i tillegg til enzymtilskudd, probiotika, lite prosessert/død mat, mye økologisk, naturlig mat laget fra bunnen, kraftig redusere stivelse og sukker, unngå tilsetningsstoffer som nitritter, natriumglutamat o.l.

    Jeg ble som deg først opptatt av omega 6 /3 forholdet, men fant ut at fokuset på å styrke magen ved å unngå gluten og få ekstra enzymer hadde best effekt for meg. Jeg tok omega 3 en lang periode, men det er jo veldig oksidativt og ustabilt, så jeg spiser heller fisk og (helst fermentert) tran. Jeg unngår i motsetning til deg ikke mettet fett og spiser både meierismør, og kokosfett, og fete oster og kjøtt. Jeg har også tatt olivenbladekstrakt og c- og b-vitaminer.

    I tillegg til å være smertefri har jeg også fått mye mer energi, håret og neglene vokser plutselig lange, kolesterolet og triglyserider er bedre enn noen gang, jeg er kvitt svimmelhet om morgenen, bedre blodsukker, blitt kvitt prikking/soving av armer og ben, svakt øresus er borte etc.

    Har du forresten testet ditt lp(a)? Interessant i forhold til inflammatorisk sykdom vs. hjerte- og karsykdom.

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Hei Amidala, det er interessante erfaringer du har gjort deg. Jeg sluttet på medisiner fordi jeg prøvde å bli gravid og de medisinene jeg gikk på var ikke heldige i den situasjonen. Derfor gjorde jeg en innsats på kostholdet. Vi deler flere kostholdsprinsipper; mye økologisk mat, naturlig, lite prosesser og ekte mat og lite tilsettingsstoffer. At jeg spiser gluten er helt bevisst. Det er nemlig grenser for hvor mye jeg har lyst å endre kostholdet, jeg har derimot er bevisst forhold til hva slags karbohydrater jeg får i meg. Jeg spiser lite tilsatt sukker og spiser alltid grovt brød – spiser grovkarbo. Jeg er ikke redd for å bruke smør og fete oster og er glad i meieriprodukter, men er forsiktig med andre fettkilder som er mettet. Jeg tar ingen tilskudd, bortsett fra omega-3-beriket tran. Lipoprotein(a)-nivået mitt har jeg ikke testet. Kolesterolet og blodtrykket mitt har alltid vært utmerket. At du har gjort deg positive erfaringer med et glutenfritt kosthold er veldig bra, det er også noen studier som peker i denne retningen.

      Like

    • Hei amidala

      Det er blitt lenge siden denne tråden var aktiv, men forhåpentligvis ikke for lenge. Jeg har samme diagnose som deg og hadde satt pris på å høre litt mer om ditt opplegg. Send meg gjerne en mail på imbtfab at gmail.com

      Like

  14. Katrine Eder Murberg says:

    Dette var interesant lesning. Har ei datter med JIA(barneleddgikt) og vi har prøvd å se på kostholdet for å hjelpe henne. For noen år siden så var hun faktisk medisinfri i et år men nå er hun i en ond sirkel der hun bare ser ut til å bli dårligere og dårligere. Vi har kuttet helt ut svinekjøtt, laktose(melk) og redusert gluten med at vi bruker spelt istedenfor vanlig hvetemel. Vi prøver også å være forsiktige med sukker og poteter(pga stivelse). Fisk klarer vi å ha 2-3 dager i uka. Vi har prøvd å diskuterer dette med legene og sykepleierne på Riksen når vi har vært innlagt der men blir bare avvis med at dette ikke er noe seriøs forkning på dette så da er det bare tull… Kjøkkenet på barne-revma serverer faktisk minst et måltid hver dag med svinekjøtt.

    Like

    • Jeg skrev en kommentar ovenfor her – jeg måtte kutte gluten totalt for å se effekt hos meg (det er gluten overalt – feks soya, som antiklumpemiddel i mye krydder, mye i pålegg og ferdigmat etc).

      Like

    • lisevonkrogh says:

      Hei Katrine, det er leit at din datter har JIA – det er en tøff sykdom å få. Det å begynne å gjøre store kostholdsendringer kan være vanskelig og utfordrende. Du kan også risikere at kostholdet blir ubalansert rent ernæringsmessig. Her må du vite hva du gjør. Å jobbe med hvordan kosten er med sammensetning av fettsyrer er det lurteste stedet å starte. Spis mer fisk, også hvit fisk, bruk de rette planteoljene og ta tilskudd av omega-3. Virkningen kommer ikke over natten. Dette kan ta lang tid og det er ikke sikkert at dere heller vil merke stor forbedring – men kanskje forverringen kan stoppes? Revmatikerforbundet har gitt ut denne brosjyren som jeg anbefaler dere: http://www.revmatiker.no/plager/butikk/temahefter/kosthold

      Like

  15. Du har virkelig funnet din diett. Ser herlig ut. Jeg holder meg også smertefri på diett, men ikke samme diett som deg. Tror det er viktig at vi alle leter opp den som passer til oss. Fins vel ikke noen lege som kan si akkurat hva som passer til meg – vi må finne ut av det sjøl.
    Her har jeg skrevet om litt forskjellige dietter, men jeg droppa reumatisme-diett siden det eneste jeg visste var arakidonsyre – takk, har lært mer nå 🙂

    Hva vi spiser for helsa

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Hei Toove, dette er ingen diett, men en trygg livsstil. Kosten min minner mest om middelhavskosten. Mat som du kan leve godt og trygt med. Jeg skal ta en titt på siden din – takk for tips.

      Like

  16. Laila Ottem says:

    Super blogg! Flott endelig å lese en norsk blogg som skriver om dette som er så utrolig viktig:)) Det er altfor mange mennesker som ikke leser seg til kunnskap og som ikke helt har forstått at de selv kan gjøre mye med sin egen situasjon & helse…Vil dele link til bloggen din med mennesker jeg VET vil finne dette til både stor nytte & inspirasjon ♡:)

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Takk for det, Laila. Jeg velger å følge et kosthold som er trygt og sunt for helsen og lett å leve med. Ekstreme dietter er ikke noe for meg – det blir mer gamling med helsen. Dersom dette kan inspirere andre blir jeg glad!

      Like

  17. Benedicte says:

    Veldig interessant, spesielt siden jeg selv for ikke så lenge siden har fått diagnosen Bekterev. Liker ikke så godt å ta medisiner, så at endring i kostholdet kan hjelpe mot smertene er helt supert. Jeg må lese mer om dette.Takk for oppskrift!

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Hyggelig å høre, Benedicte – men ikke så hyggelig at du har fått Bekhterev. Jeg pleier å si at jeg har fått Jack-pot i valg av revmatisk sykdom. Bekhterev kan du leve med hvis du er flink å trene og leve sunt. En sunn livsstil vil også hjelpe deg i holde deg yrkesaktiv og forebygge uførhet. Jeg oppfordrer deg ikke til å slutte på medisiner på egenhånd. Medisiner kan være viktige i å forhindre permanente endringer i skjelettet pga sykdommen. Bruk heller kosten til å hjelpe deg med å bli bedre, så kan du kanskje på sikt gjøre noe med medisineringen i samråd med revmatolog.

      Like

  18. Hei, mat som medisin er veldig interessant og noe jeg har lest endel om. Men det er mye forskning som peker mot at vannfaste en gang eller to i året er veldig effektivt mot revmatiske sykdommer. Har du sette på det? Anbefaler å undersøke…

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Jeg vet at det er gjort studier på faste, blant annet en norsk studie. Det er imidlertid mer dokumentasjon på effekten av økt inntak omega-3-fettsyrer. Derfor fokuserer jeg mer på dette i mitt kosthold. Jeg er dessuten ganske slank og vannfaste er ikke så heldig ved lavere BMI. Dette passer kanskje mer for dem som har mer å tære på.

      Like

  19. Interessant å lese bloggen din Lise. Er 100% enig i at naturlig kosthold kan hjelpe å redusere mange plager. Jeg bruker mye grønnsaker blant annet ingefær som er bra for det meste i kroppen.
    Hilsen Antoinette Botti
    Gründer bak Ging-konseptet

    Like

  20. Magne D. Antonsen (VG) says:

    Bra blogg, Lise!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

    Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

    Like

  21. Helt enig! Grunnen til at jeg spør var at jeg kom over en del studier om dette som jeg synes var interessante.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20459662

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17062434

    http://www.macrothink.org/journal/index.php/jfs/article/view/1927

    Like

  22. Ser herlig ut, og veldig interessant det du skriver. Tror absolutt at riktig mat kan hjelpe ved spesielle sykdommer.. Kom over en sak på nettet idag, og må bare spørre, er du jordmor og, eller er dette noen andre? Hvis ja, er det jo meget imponerende.. 🙂 hehe..

    …..i følge jordmor Lise von Krogh og boken «Barn i magen fra A til Å».
    LINK;
    http://www.kk.no/904398/slik-faar-du-flat-mage-etter-fodselen

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Takk for det Iselin. Hehe, i den artikkelen har nok journalisten forvekslet meg med Siri von Krogh, men jeg har sendt henne en e-post om det.

      Like

  23. Det så kjempe godt ut 🙂 Skal absolutt prøves. Har du noen tanker rundt tart cherry for de som sliter med revmatiske plager?

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Hei Juma, jeg har ikke prøvd Tart cherry selv. Jeg har mer troen på å legge innsatsen i og bruke pengene på ordentlig kvalitetsmat og bruke omega-3-tilskudd. Derpå kan man prøve dette på toppen. Dersom det er helt umulig å få i seg frukt og grønt, så går det jo an å prøve. Problemet er jo at det er vanskelig å merke eller å vite om det faktisk virker. Det er større sjanse for at en ordentlig forbedring av kostholdet totalt sett har noe for seg på plagene, dessuten vil det gi ringvirkninger som er positivt for helsen på andre områder; risiko for hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes osv.

      Like

Trackbacks

  1. […] har selv revmatisme, som jeg har skrevet om tidligere i Maten er min medisin. I aktive perioder med mye betennelse øker stoffskiftet. Da er det ekstra viktig å fylle opp med […]

    Like

  2. […] Hvordan jeg spiser er viktig for meg: Maten er min medisin – sitronørret med gulrotpuré og avokado […]

    Like

  3. […] visstnok noe som folk med noen sorter reumatisme bør være forsiktige med. Her er to artikler om Bechterevs og […]

    Like

  4. […] har selv revmatisme, som jeg har skrevet om tidligere i Maten er min medisin. I aktive perioder med mye betennelse øker stoffskiftet. Da er det ekstra viktig å fylle opp med […]

    Like

  5. […] For at denne urten skal ha en betennelsesdempende effekt, må du nok spise nesle regelmessig. Da har jeg heller troen på et generelt betennelsesdempende kosthold. Les mer i Maten er min medisin. […]

    Like

  6. […] For at denne urten skal ha en betennelsesdempende effekt, må du nok spise nesle regelmessig. Da har jeg heller troen på et generelt betennelsesdempende kosthold. Les mer i Maten er min medisin. […]

    Like

  7. […] Hvordan jeg spiser er viktig for meg: Maten er min medisin […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker