En smule sunnere eplekake med vanlige ingredienser

Grønne og røde epler frisker opp eplekaken. Foto: Lise von Krogh

Flere velger å erstatte søte og usunne ingredienser med fancy søtstoff og lavkarboingredienser. Jeg justerer oppskriftene heller med vanlige ingredienser for å lage et sunnere og smakfullt alternativ. 

Dere som leser bloggen min har sikkert sett at jeg ofte må tukle med originaloppskriften og gjøre maten litt sunnere. Jeg lager ikke sunn mat for en hver pris eller på bekostning av god smak, men prøver å finne en sunn middelvei. Det er særlig bakst som får gjennomgå en litt sunnere forandring.

Sunnere med vanlige ingredienser du får kjøpt i vanlige butikker

Jeg forlot Grünerløkka etter 12 år og bosatte meg langt til skogs. To mil til nærmeste butikk, hvor matvareutvalget er noe begrenset og ganske normalt. Her får jeg verken tak i agavesirup eller korsblomstsirup, ei heller fettredusert mandelmel eller fiberhusk.

Når jeg henter inspirasjon til matlaging eller baking, søker jeg gjerne på nettet. Og ofte snubler jeg over oppskrifter på “sunnere” mat med spesialingredienser som jeg må reise langt for å få tak i her på min kant. Derfor blir det heller til at jeg bruker tilgjengelige og vanlige ingredienser for å gjøre maten sunnere.

Smaken av sukker

Jeg er ikke i mot at man prøver å lage sunnere mat med nye og spennende ingredienser. Det er bare det at jeg ikke har dem tilgjengelig og kanskje heller ikke ser den store nytten i det. Hadde jeg vært svært glad i søtsaker og søt bakst, også i hverdagen, så kanskje.

Min mening er at å bruke sukkererstatninger er kun å lure seg selv. Fordi man vil ha noe søtt så bruker man sukkererstattere i stedet, vel og bra, men barn vet jo ikke forskjell på mat søtet med sukkererstattere eller sukker. Dersom det skal bli “lov” å servere barn (og seg selv) søt mat oftere fordi den ikke inneholder sukker er man på et feilspor ernæringsmessig. Da lærere de seg likevel å spise søtsaker. Det er mye bedre å lage mat som er passe søtet med sukker en gang i blant og lære seg å nyte den – og nyte smaken av ekte sukker med god samvittighet.

En sunn balanse!

Er sukker avhengighetsskapende og noe du bør fullstendig avstå fra? Eller vil det virke mot sin hensikt, særlig når det kommer til barn. Psykolog Alexis Conason prøver i blogginnlegget Addiction – Is abstinence the best treatment for sugar addiction? i Psycology Today å se saken fra begge sider. Hun sier

The goal is to create a healthy and peaceful relationship with food that will leave you feeling satisfied.

Forskjell på hverdag og helg

Det er ikke krise å bruke hvit ris til middag eller sukker i baking. Det kommer jo helt an på det totale kostholdet – hva du spiser i hverdagen og hvordan du koser deg i helgen. Å bake kake i helgen som inneholder sukker må være lov – i allefall med smule sunnere vri.

Og forresten

… desto mer eple det er i eplekaken desto rikere er den på kostfiber, antioksidanten vitamin C og det blodtrykksenkende mineralet kalium. Sammalt mel trekker også opp fiberinnholdet samtidig som eplekaken blir mer rik på B-vitaminer og jern. Egg er næringsrikt og melk en kilde til kalsium. Smør og sukker er eplekakens usunne motvekt – men del kaken med andre og ikke spis alt selv!

Vi hadde kaken med i skogen og spiste den mellom runder med hundekjøring og sammen med venner som fikk sitte på i vognen og kjøre hund for første gang. En perfekt dag for eplekake.

Hvis du ikke har epler, kan du lage Iskake med rips på mandelbunnSunnere bringebærkake for late bærplukkere eller En sunnere banankake for litt bedre samvittighet i stedet for. 

Oppskrift: En smule sunnere eplekake

Du trenger følgen den til en god eplekake:

 • 6 nyplukkede epler (norsk størrelse)
 • 1 ss sukker
 • 1 ss kanel
 • 150 g kviteseidsmør eller annet godt smør
 • 1 dl sukker
 • 3 egg
 • 2,5 dl siktet hvetemel eller siktet speltmel
 • 2,5 dl sammalt hvetemel eller sammalt speltmel
 • 2,5 dl havregryn
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts vaniljesukker eller 1 frøene fra en vaniljestang
 • 2,25 dl lettmelk

Slik gjør du:

Rens eplene og del dem i båter. Ha dem i en brødpose og ha i kanel og sukker. Rist godt til eplebåtene er godt dekket av sukker og kanel.

Ha smør og sukker i en bolle. Pisk det hvit og rør inn ett egg om gangen. Bland sammen alt det tørre og ha det i bollen. Rør inn melken til slutt.

Smør en springform med smør og fordel eplekakedeigen i den. Deretter dytter du ned alle eplebåtene i deigen. Stek kaken på 175 grader i 45 minutter.

Spises som den er eller serveres med vaniljekesam eller pisket krem – avhengig av hvor sunn du egentlig har lyst å være akkurat da!

Comments

 1. Mm! Her var det mange gode oppskrifter! Denne kaken må prøves, og rødbetsuppen! Lar meg inspirere til egen matlaging og blogg:) Herlig med sunne og friske oppskrifter!

  Like

 2. En kake etter min smak! Delt 🙂

  Like

 3. Kjempegod oppskrift!! Lagt ut linken din på Facebook. Kanskje noen andre som prøver den også :)))

  Like

 4. kristin says:

  veldig fin blogg! jeg er daglig leser!!:) men en ting jeg lurer på: hvordan vet du hvor mye sukker, hvitt mel og smør man kan erstatte før det går utover smak??:)

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Oi, det var kjekt å høre, Kristin!!! 🙂 Når det gjelder spørsmålet ditt, har jeg ikke noe godt svar. Her har jeg selv prøvet og feilet. Jeg er heller ingen god baker, men har erfart at gjærbakst tåler mer reduksjon av sukker, hvitt mel og smør, enn kaker for eksempel brownies (her har jeg bommet skikkelig en gang). De søteste og/eller feteste kakene og bollene tåler mer reduksjon enn de som er mer moderat søte eller fete. Men, noe prosenttall for dette har jeg ikke.

   Like

 5. camilla says:

  Så mye gode oppskrifter, veldig bra og inspirerende blogg til å gjøre oppskrifter sunnere :-))

  Like

Trackbacks

 1. […] Tvinnet rugbrød med rosmarin- og eple er også kjempegodt! Og her har du en smule sunnere eplekake. […]

  Like

 2. […]  En sunnere eplekake […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s