Kjærlig kylling med kantareller og quinoa

Mettende kylling, smakfull sopp og sunt tilbehør. Foto: Lise von Krogh

Det er ikke ofte vi serverer kylling her på gården, men når vi først gjør det velger vi kyllinger som har hatt det godt i livet og behandler kjøttet kjærlig under tilberedningen. Det gir et smakfullt og saftig resultat.

Vi elsker dyr og er opptatt av at dyr skal ha det bra. Dette gjelder selvsagt først og fremst de ti trekkhundene våre, men vi prøver også å ha dette i bakhodet når vi kjøper kjøtt og melkeprodukter. Når det lar seg gjøre velger vi økologisk eller fra produsentene som stiller krav til dyrevelferd. Som følger av dette kjøper vi kun økologiske egg og kylling fra følgende merker Holte, Stange og Livèche.

Kyllingen på dagens meny var Livèche-kylling, den første norske gourmetkyllingen som fikk Matmerks Spesialitet-merke. Denne kyllingen har det ikke så verst i løpet av sitt korte liv på 65 dager (som er dobbelt så lenge som den vanlige slaktekyllingen). Disse kyllingene følger en naturlig døgnrytme fordi de bor i hus hvor dagslys slipper inn vinduene. Huset Livèche-kyllingene bor i er romslig og de har egen luftegård.

Kjærlighetsurt både innvortes og utvortes

“Livèche” er fransk for løpstikke (Levisticum officinale). Denne urten kalles også maggiurt eller kjærlighetsurt. Den vokser fint på egenhånd i Norge, men kan også kjøpes i butikken. Den lukter litt selleri, men er ganske mild på smak. Ikke bare brukte vi løpstikke i dagens rett (under skinnet på kyllingen), dette er også en del av fôret til Livèche-kyllingen. I folkemedisinen er denne blitt brukt mot fordøyelsesplager og luftveisplager, men skal visst være et afrodisiakum for både mennesker og dyr (best å holde bikkjene unna…).

Sunn, men litt farlig sopp

Kantareller er helt perfekte til en slik kylling. Kantarell og annen sopp er magert og kalorifattig, men en god kilde til B-vitaminer, kobber og kalium.Men, ikke spis sopp rå. Da kan du blir dårlig eller forgiftet. All sopp må varmebehandles og ev. avkokes for at giftstoffene skal forsvinne. Kun da kan soppen kalles sunn! Les mer i artikkelen min om sopp på bramat: Noen grunn til å spise sopp?

Fiberrik quinoa

Quinoa er et fint tilbehør til denne retten. Quinoa, særlig den rød og svarte, er en god fiber- og proteinkilde. Dessuten inneholder den folat, flere B-vitaminer samt en rekke mineraler. Den er spesielt rik på mangan. Frøet også glutenfritt.

Oppskrift: Kjærlig kylling med kantareller og quinoa

Du trenger følgende til 2-4 porsjoner:

 • 2 store Livèche-kyllingfileter/-lår med skinn
 • Olivenolje, kaldpresset, jomfruolje
 • En håndfull løpestikke og timian
 • Røros-smør (økologisk)
 • Honning
 • 1 skål kantareller
 • Salt og pepper

Slik gjør du:

Ha litt olje i en ildfast form. Fin hakk urtene og dytt dem godt under skinnet på kyllingen sammen med litt smør. Kvern litt pepper over kyllingen. Strø på godt havsalt og risle litt flytende honning over. Stekes i ovnen på 180 grader i ca. 40 minutter eller til den er gjennomstekt. Om ikke skinnet er sprøtt når kyllingen er gjennomstekt, kan du la den få grille seg et par minutter på slutten.

Stek soppen i en tørr stekepanne til alt vann har fordampet. Deretter har du i en klatt smør som du freser soppen i. Krydre med salt og pepper.

Tilbehør:

Lag en salat av grønne salatblader, skråkuttet vårløk og grovhakkede reddiker. Bland i en dressing av 2/3 olivenolje og 1/3 hvitvinssennep med litt Djion-sennep.

Kok quinoaen som anbefalt på pakken (15-20 min er vanlig). Når den er ferdigkokt, blander du i olivenolje og rikelig med hakkede urter. Gjerne de samme som brukes i kyllingen.

Tips til restemat

Har du igjen av retten når alle er gode og mette, ikke la disse gå til spille. Lag en god salat av restene! Kutt opp kyllingen i biter og la den avkjøle seg. Dagen etter blander du salat, avkjølet kylling og quinoa i samme skål og har på litt ekstra dressing. Perfekt lunsjmat.

Comments

 1. Hei Lise
  Jeg hadde to kresne venninner på middag og serverte denne retten. Fikk ikke tak i løpstikke, men fulgte ellers oppskriften din til punkt og prikke. Veldig bra – de påstod begge at det var den beste kyllingretten de noengang hadde smakt! Nå blir denne er “schleger” i mine middagsselskaper fremover!
  Mvh Ellisiv

  Like

 2. Hei Lise, tusen takk for en fantastisk oppskrift!! Skal anbefale den på bloggen min!

  Like

 3. Magne D. Antonsen (VG) says:

  Bra blogg, Lise!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s