Bacon, chili, salvie og geitrams gjør torskemiddagen til det rene festmåltidet.
Syttitallets torskemiddag erindrer jeg som trist og fargeløs mat. Denne torskeretten er langt fra kjedelig. Ingredienser som bacon, chili, salvie og geitrams utfordret både ganen og øynene. Husbonden skal ha all æren for denne middagen på småbruket.
Denne middagen som Husbonden, alias John harald Knutsson, vant Fiskeutfordringen på Matbloggsentralen 13. august 2012. Vinneren ble kåret av Salma Norge som begrunnet avgjørelsen slik:
Vi har gått igjennom oppskriftene:) og det var veldig mange flott bidrag! Men vi landet på: [Hus]bondens grisete torsk – med attåt. Vi mener at dette er den beste og mest originale oppskriften med råvarer som strekker seg fra Spania til Norge. Det er en spennende og riktig smakssammensetning som gjør den ekstra original med kombinasjonen parmesan og salvie på torsk. De “frekke gulrøttene” og salaten med geiterams imponerer og er en spennende kombinasjon til torsken. Oppskriften og fremgangsmåten er bra presentert i tillegg til flotte bilder. En klar vinner fra SALMA Norge.
Jeg husker godt turene til fisketorget i Bergen med mor og mormor da jeg var liten. Jeg fikk klappe levende torsk i fiskekummene og spise den til middag etterpå. Det første var mest spennende. Kokt torsk med kokte gulrøtter og poteter med smeltet smør var derimot kjedelig mat syntes jeg – og det synes jeg vel fremdeles. Tradisjonen om å spise fisk flere ganger i uka har jeg derimot tatt med meg inn skogen på Østlandet, men med nye ingredienser.
Fiskeutvalget på østlandet
Jeg skulle ønske at det var et fisketorg her østpå. Noen få fiskeutsalg finnes det og andre ganger kommer fiskebilen forbi. Likevel, kjøper vi vanligvis frossenfisk fra nærbutikken. Utvalget er ikke så mye å skryte av, men torsk, sei og laks pleier å være tilgjengelig. Utvalget snevres ytterligere nå vi velger produsenter som miljømerker fisken sin med MSC. Desto kortere avstand det er fra fangst til fat, desto bedre. Fisk til middag blir det uansett, flere ganger i uka.
Torsk møter innlandet
Vi bor på et småbruk. Vi er ikke bønder, men vi har husdyr. Med ti trekkhunder trives vi i de landlige omgivelsene, særlig på vinteren Huskiene gir derimot negativ avkastning og vil helst spise kjøtt, dvs. slakteavfall.
Kjøtt møtte også torsken i dagens middag. Den ble pakket inn i svin. Ernæringsmessig er kanskje ikke dette noe sjakktrekk, men det vel heller ikke smeltet smør til kokt torsk. Torsk i selv selv er svært magert og proteinrikt.
Gjenopprett balansen i torskemiddagen
For å bedre den ernæringsmessige balansen i søndagsmiddagen, ble det servert krydrede gulrøtter, nypoteter kokt med skall og en fargerik salat. Dermed fikk middagen litt A, C og B-vitaminer og fiber. Det er lurt å koke potetene med skallet på, da bevares næringsstoffene bedre, særlig vitamin C. Skallet holder vitaminene inni poteten slik at de ikke lekker ut i kokevannet.
Blomstermat
Å bo på et småbruk er som å bo midt i en blomstereng. Her vokser det all slags vekster, helt uhemmet. Noen av disse kan spises, f.eks. geitrams. En kjedelig salat kan blir vakker og spennende med noen blomster. De smaker lite og er kun til pynt, men når maten ser bra ut ønsker man også å spise den. Dersom blomster kan øke inntaket av grønnsaker, så hvorfor ikke pynte dem litt ekstra?
Oppskrift: Grisete torsk
Dette trenger du (juster mengdene etter behov):
- Smør
- Torskefilet
- Bacon
- Spansk spekepølse
- Salvieblader
- Parmesan
Slik gjør du:
Brun smør i stekepannen. Rull bitene av torsk i bacon og stek dem i en stekepannen til de er passe stekt. Baconet skal være sprøtt.
Brun smør i en ny stekepanne, ha i en klype finhakket spansk spekepølse og stek blader av salvie i ca. 10 sekunder.
Server torsken overstrødd med salvieblader og revet parmesan. Klem gjerne litt sitronsaft over fisken rett før servering.
Oppskrift: Frekke gulrøtter
Dette trenger du:
- 4 gulrøtter, skrelte og kutte i staver
- 1/2 rød chili, finhakket
- 2 cm ingefær, finhakket
- Juicen av 1-2 appelsiner
- Litt sitronsaft
- Salt
Brun smør i en stekepanne/sautepanne. Stek pinner av gulrøtter med finhakket chili og ingefær. Ha over litt honning og appelsinjuicen. La gulrøttene småkoke til appelsinjuicen er redusert til det halve. Smak til med sitronsaft og salt.
Oppskrift: Salat med geitrams
Du trenger følgende:
- 1 hjertesalat, revet
- 6 reddiker, kuttet i fire
- 1 søt paprika, skjært i staver
- 1/5 rød løk, strimlet
- Et knippe blomster av geitrams
- Olivenolje, hvitvinseddik, honning, Djion-sennep
Slik gjør du:
Riv opp salaten med hendene. Ha i reddik, paprika, og rødløk. Spre over blomstrene.
La en dressing av 3/4 olivenolje og 1/4 eddik. Ha i litt honning og sennep. Bland godt og hell over salaten.
For et nydelig måltid! Dette skal jeg lage en søndag i nærfremtid. Gratulerer som vinner av matbloggsentralens utfordring, vel fortjent! Ha ei fin uke 🙂
LikeLike
Takk Julianne, det var utrolig kjekt å vinne – veldig overraskende! Gled deg til måltidet, det er utrolig godt!
LikeLike