[hus]bondens grisete torsk – med attåt

Søndagsmiddag for ganens skyld. Foto: Lise von Krogh

Bacon, chili, salvie og geitrams gjør torskemiddagen til det rene festmåltidet.

Syttitallets torskemiddag erindrer jeg som trist og fargeløs mat. Denne torskeretten er langt fra kjedelig. Ingredienser som bacon, chili, salvie og geitrams utfordret både ganen og øynene. Husbonden skal ha all æren for denne middagen på småbruket.

Denne middagen som Husbonden, alias John harald Knutsson, vant Fiskeutfordringen på Matbloggsentralen 13. august 2012. Vinneren ble kåret av Salma Norge som begrunnet avgjørelsen slik:

Vi har gått igjennom oppskriftene:) og det var veldig mange flott bidrag! Men vi landet på: [Hus]bondens grisete torsk – med attåt. Vi mener at dette er den beste og mest originale oppskriften med råvarer som strekker seg fra Spania til Norge. Det er en spennende og riktig smakssammensetning som gjør den ekstra original med kombinasjonen parmesan og salvie på torsk. De “frekke gulrøttene” og salaten med geiterams imponerer og er en spennende kombinasjon til torsken. Oppskriften og fremgangsmåten er bra presentert i tillegg til flotte bilder. En klar vinner fra SALMA Norge.

Jeg husker godt turene til fisketorget i Bergen med mor og mormor da jeg var liten. Jeg fikk klappe levende torsk i fiskekummene og spise den til middag etterpå. Det første var mest spennende. Kokt torsk med kokte gulrøtter og poteter med smeltet smør var derimot kjedelig mat syntes jeg – og det synes jeg vel fremdeles. Tradisjonen om å spise fisk flere ganger i uka har jeg derimot tatt med meg inn skogen på Østlandet, men med nye ingredienser.

Fiskeutvalget på østlandet

Jeg skulle ønske at det var et fisketorg her østpå. Noen få fiskeutsalg finnes det og andre ganger kommer fiskebilen forbi. Likevel, kjøper vi vanligvis frossenfisk fra nærbutikken. Utvalget er ikke så mye å skryte av, men torsk, sei og laks pleier å være tilgjengelig. Utvalget snevres ytterligere nå vi velger produsenter som miljømerker fisken sin med MSC. Desto kortere avstand det er fra fangst til fat, desto bedre. Fisk til middag blir det uansett, flere ganger i uka.

Torsk møter innlandet

Vi bor på et småbruk. Vi er ikke bønder, men vi har husdyr. Med ti trekkhunder trives vi i de landlige omgivelsene, særlig på vinteren Huskiene gir derimot negativ avkastning og vil helst spise kjøtt, dvs. slakteavfall.

Kjøtt møtte også torsken i dagens middag. Den ble pakket inn i svin. Ernæringsmessig er kanskje ikke dette noe sjakktrekk, men det vel heller ikke smeltet smør til kokt torsk. Torsk i selv selv er svært magert og proteinrikt.

Gjenopprett balansen i torskemiddagen

For å bedre den ernæringsmessige balansen i søndagsmiddagen, ble det servert krydrede gulrøtter, nypoteter kokt med skall og en fargerik salat. Dermed fikk middagen litt A, C og B-vitaminer og fiber. Det er lurt å koke potetene med skallet på, da bevares næringsstoffene bedre, særlig vitamin C. Skallet holder vitaminene inni poteten slik at de ikke lekker ut i kokevannet.

Blomstermat

Å bo på et småbruk er som å bo midt i en blomstereng. Her vokser det all slags vekster, helt uhemmet. Noen av disse kan spises, f.eks. geitrams. En kjedelig salat kan blir vakker og spennende med noen blomster. De smaker lite og er kun til pynt, men når maten ser bra ut ønsker man også å spise den. Dersom blomster kan øke inntaket av grønnsaker, så hvorfor ikke pynte dem litt ekstra?

Torsk trenger ikke være kjedelig. Prøv denne grisete torsken med bacon. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Grisete torsk

Dette trenger du (juster mengdene etter behov):

 • Smør
 • Torskefilet
 • Bacon
 • Spansk spekepølse
 • Salvieblader
 • Parmesan

Slik gjør du:

Brun smør i stekepannen. Rull bitene av torsk i bacon og stek dem i en stekepannen til de er passe stekt. Baconet skal være sprøtt.

Brun smør i en ny stekepanne, ha i en klype finhakket spansk spekepølse og stek blader av salvie i ca. 10 sekunder.

Server torsken overstrødd med salvieblader og revet parmesan. Klem gjerne litt sitronsaft over fisken rett før servering.

Glem kokte gulrøtter. Disse frekke gulrøttene smaker himmelsk. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Frekke gulrøtter

Dette trenger du:

 • 4 gulrøtter, skrelte og kutte i staver
 • 1/2 rød chili, finhakket
 • 2 cm ingefær, finhakket
 • Juicen av 1-2 appelsiner
 • Litt sitronsaft
 • Salt

Brun smør i en stekepanne/sautepanne. Stek pinner av gulrøtter med finhakket chili og ingefær. Ha over litt honning og appelsinjuicen. La gulrøttene småkoke til appelsinjuicen er redusert til det halve. Smak til med sitronsaft og salt.

En sommerlig salat med selvplukkede blomster fra geitrams. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Salat med geitrams

Du trenger følgende:

 • 1 hjertesalat, revet
 • 6 reddiker, kuttet i fire
 • 1 søt paprika, skjært i staver
 • 1/5 rød løk, strimlet
 • Et knippe blomster av geitrams
 • Olivenolje, hvitvinseddik, honning, Djion-sennep

Slik gjør du:

Riv opp salaten med hendene. Ha i reddik, paprika, og rødløk. Spre over blomstrene.

La en dressing av 3/4 olivenolje og 1/4 eddik. Ha i litt honning og sennep. Bland godt og hell over salaten.

Nypoteter spises med skallet på. Foto: Lise von Krogh

Comments

 1. For et nydelig måltid! Dette skal jeg lage en søndag i nærfremtid. Gratulerer som vinner av matbloggsentralens utfordring, vel fortjent! Ha ei fin uke 🙂

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Takk Julianne, det var utrolig kjekt å vinne – veldig overraskende! Gled deg til måltidet, det er utrolig godt!

   Like

Trackbacks

 1. […] Husbondens grisete torsk fra Lise von Krogh. […]

  Like

 2. […] Grisetorsk […]

  Like

 3. […] Den rike baconsmaken er noe du kan dra fordel av i matlaging, også når du lager sunn mat. Fordi bacon avgir mye smak kan du bruke litt bacon til å smakssette en suppe, f.eks i Ærlig linsesuppe med smak av bacon, servert med rugbrød eller en torskrett, som i [hus]bondens grisete torsk – med attåt. […]

  Like

 4. […] som vant var veldig bra, så det var veldig fortjent. Du kan sjekke den ut her om du vil [hus]bondens grisete torsk – med attåt. Men det var iallefall en ting som er helt klart, jeg har verdens beste lesere. Gang på gang […]

  Like

 5. […] Denne oppskriften er inspirert av Lise Von Kroghs «grisete torsk». Med denne vant hun Matbloggsentralens fiske-utfordring, og jeg ble […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s