Vi spiser is hver dag – hjemmelaget fruktis

Lillegutt koser seg med fruktis. Foto: Lise von Krogh

Klart du kan spise is hver dag! I allefall hvis den er hjemmelaget. Alt du trenger er saftisformer og frukt.

Etter at vi fikk saftisformer av noen venner, har vi spist is nesten hver dag. Det er lett å lage og utrolig godt. I dag var det pappaen i huset som hadde laget fruktis til oss.

Heller fruktis enn saftis

Da jeg var liten blandet vi saft som vi fryste i saftisformer. Veldig godt, men vi sugde bare ut den konsentrerte saften til det sto igjen et lite, smakløst isfjell. Når du kun bruker ren frukt og frukt juice (kanskje iblandet litt saft), spiser du hele. Det går ikke an å suge ut saften.

Forskjellen på hjemmelaget saftis og fruktis er også at det er mer næring i fruktisen. Ikke bare sukker, men også vitaminer, antioksidanter og fiber. Forskjellen blir enda større når en sammenligner kjøpt fruktis og hjemmelaget fruktis. Sistnevnte består jo av 100 % frukt, mens kjøpt fruktis/saftis/vannis består bestefall av 10 % bær og frukt. Resten er vann, sukker, fargestoffer, aroma og annet. Da blir det ikke mye næring igjen fra frukten.

En av 5 om dagen

Jeg testet nettopp ispinner basert på fløte eller yoghurt på bramat. Dette er iskrem med en del næring fra melken, f. eks. protein, fett, karbohydrater, kalsium og B-vitaminer. Det er også ispinner med en del flere kalorier enn både kjøpt og hjemmelaget saft- og fruktis. Fløtebaserte ispinner er mer som et mellommåltid i motsetning til fruktis.

Hjemmelaget fruktis kan bidra til et sunnere og deiligere kosthold. En hjemmelaget fruktis er som én porsjon av fem om dagen.

I neste runde skal vi prøve ut bær og kanskje bruke juicemaskinen til å lage grønnsaksis. Det er bare å prøve seg frem.

Hele familien koser seg uansett med fruktis minst en gang om dagen.

Fuktpuré og fruktbiter til den perfekte fruktisen. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Hjemmelaget fruktis

Du trenger følgende:

  • Saftisformer
  • Ulike frukter, f.eks. kiwi, mango, melon og appelsin

Slik gjør du:

Del frukten i små biter. Når du bruker sitrusfrukt, kan det lønne seg å fjerne det tynne skinnet rundt hver båt slik at den blir bedre å spise. Fordel fruktbiter i saftisformene og klem over fruktsaft til begeret er fyllt. Fryses ned i noen timer og nytes helst i solen.

En porsjon fruktis = en porsjon av fem om dagen. Foto: Lise von Krogh

Sjekk ut hva min Bramat-kollega, Cathrine, skriver om om sommeris på bloggen sin brahverdag.no

Comments

  1. Jeg brukte faktisk kun vannmelon, men å tilsette litt syre ved hjelp av eple og lime blir nok mye bedre kan jeg tenke meg. Jeg orket ikke spise mer enn én is, mitt søtbehov ble for lengst mettet med den vannmelonisen. Hehe. Har kjøpt inn masse frukt til helgen, skal prøve meg på en ny variant i dag! Hvordan ble vannmelonisen din ??

    Ha ei fortsatt god helg da 🙂

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Vannmelonisen vår ble veldig god. Rent vannmelonis blir nok for søt. Syre med kiwi og lime gjorde susen her i huset.

      Like

  2. Nå har jeg akkurat kost meg med en hjemmelaget vannmelonis! Takk for sparket bak, i helgen gikk jeg til innkjøp av isformer. Må nesten gjøre det nå som det er “sommer” 🙂 Ha en fin dag, Lise!

    Hilsen fra Julianne 🙂

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Så kjekt å høre. Vannmelon er superdigg. Brukte du bare vannmelon eller blandet du i noe mer?
      Vi kjøpte inn vannmelon i dag og har akkurat satt fruktisen i frysen. Vi blandet sammen vannmelon, lime og revet eple (grønne epler uten skall). Blir spennende å smake dem.

      Like

  3. Kjempeide. Jeg er glad i is men prøver å begrense inntaket……nå kan jeg trygt fråtse ;o))

    Like

Trackbacks

  1. […] Sjekk ut hvordan min Bramat kollega Lise von Krogh lager fruktis med bær og juice. […]

    Like

  2. […] Fruktis av ekte frukt er fint å ha liggende i frysen. Du kan også dyppe bananbiter eller kiwiskiver i litt sjokolade og legge i frysen. Fint for barna. […]

    Like

  3. […] Fruktis av ekte frukt er fint å ha liggende i frysen. Du kan også dyppe bananbiter eller kiwiskiver i litt sjokolade og legge i frysen. Fint for barna. […]

    Like

  4. […] jeg hadde sunne sommerslagere og råd til å holde sommermaten sunn. Da snakket jeg om hjemmelaget fruktis og fersk, kortreist mat, men glemte å nevne smørbrød. Smørbrød har nemlig vært sommerens […]

    Like

Leave a reply to Jan Reinertsen Cancel reply