Om å krype til korset og spare med bygg

Bilde

Godt og sunt brytebrød av bygg. Foto: Lise von Krogh

Denne sommeren prøver vi å spare litt penger. Det betyr ikke at det går i dårlig og kjip mat, tvert imot. Det inspirerer til kreativitet på kjøkkenet. Et av sparetiltakene er å bake selv. 

Godt brød i butikk og hos baker koster skjorta. Vi elsker godt brød her i heimen og det er ikke aktuelt å butikkens billigste brød. Jeg tror heller ikke det er spesielt billigere å kjøpe billigbrød. Det er gjerne mer raffinert og inneholder mindre fiber. Da spiser du flere skiver og må kjøpe brød oftere.

Nå har vi begynt å bake her inni skogen. Skuffen er full av ulike meltyper, mye grovt, frø og nøtter. Et godt utgangspunkt for variasjon.

Børstet støv av kjøkkenmaskinen

Jeg liker tanken på å kna brødet selv. Det er litt zen over det å stå ved vinduet i stillhet og kna. Og, jeg har knadd og knadd, men aldri har jeg fått til brød som hever seg tilstrekkelig. Dårlig bakekarma kaller jeg det. Til slutt har jeg innsett at jeg må trå til med maskineriet. Den støyende saken som frarøver meg en liten treningsøkt og stillheten. Og gjett om det virket – full heving!

Baking med barn

I dag fikk lillegutt på to år bli med å bake for første gang. Han fikk stå på kjøkkenstolen med med på sine nyvaskede hender. Han trykket på deigen og knadde bollene etter beste evne. Kjempegøy! Selv om jeg måtte kna dem ferdig, er dette en flott måte å introdusere barn til matlaging.

Oppskrift: Brytebrød av bygg

Brødmangelen i dag ble ikke løst med å sette seg i bilen og kjøre 2 mil til nærmeste butikk, men med hjemmebakst av bygg.

Dette trenger du til et brytebrød:

  • Fordeig av 150 g byggmel og 1,5 dl vann
  • 2 dl vann
  • 1 pakke tørrgjær
  • 200 g sammalt hvetemel
  • 100 g siktet hvetemel
  • 1 ts salt
  • 2 ts flytende honning
  • 2 ss olivenolje
  • Melk til pensling
  • Sesamfrø til pynt

Slik gjør du:

Begynn med fordeigen. Elt vann og byggmel i kjøkkenmaskinen på laveste hastighet i ca. 10 minutter. Dekk den klissete deigen med et håndkle og la den stå og hvile seg i en halv time.

Varm vannet og tilsett tørrgjæren. Rør gjæren godt ut i vannet. Tilsett denne, resten av melet, oljen, salt og honning til fordeigen. Elt deigen videre i nye 10 minutter. Og dekk til den fremdeles klissete deigen og la den stå til heving i en time.

Del deigen i åtte boller som du former og legger i en smurt form. La den stå til ny heving i 45 minutter. Pensle med melk og strø over sesamfrø. La brytebrødet steke i 15-25 minutter midt i ovnen ved 200 grader.

Advertisements

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s