Maris sjokoladekake – søt ferietid

To søte. Foto: Lise von Krogh

Når besøket spør om å få lage sjokoladekake, er det bare å finne frem den godt brukte kokeboken fra åttitallet. Den med de klassiske oppskriftene. Ikke noe fancy og ikke alt for sunt, men enkel, søt og god.

Vi har besøk fra Bergen. En familie på fire som er like glade i mat som oss. Da blir det mye matlaging. Ekstra kjekt er det når Mari på 12 år spør om å få lage sjokoladekake. God gammeldags sjokoladekake.

Mari tok regien på kjøkkenet med litt innspill fra oss voksne, men hun klarte det aller meste selv. Faktisk er dette den beste kaken som er blitt laget her på gården i løpet av det halvåret vi har bodd her.

Litt innspill fra ernæringsfysiologen

Jeg kunne redusert på sukkerinnholdet, bedt henne bruke mindre fett, men det lot være. Det eneste jeg sa at hun kunne gjøre var å bytte ut halvparten av hvetemelet med fibramel, fordi jeg viste at vi ikke ville kjenne forskjell. Litt ekstra fiber er jo bra.

En sjokoladekake i juli må pyntes med sommerfugler. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Maris sjokoladekake

Dette trenger du til en kake (kakeform 25-30 cm):

  • 1 dl kakao
  • 2 dl helmelk
  • 2 dl sukker
  • 150 g smør
  • 2 egg
  • 3 dl mel (halvparten siktet hvetemel og halvparten fibramel)
  • 1 ss vaniljesukker
  • 1,5 ts bakepulver

Slik gjør du:

Forvarm oven til 175 grader.

Bland sammen kakao, melk og 1 dl av sukkeret i en liten kasserolle. Kok opp og avkjøl.

Smør kakeformen. Rør romtemperert smør og sukker luftig med en håndmikser. Tilsett eggene, ett for ett. Rør i mel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Hell i kakaoen og rør til du får en jevn røre. Hell røren i kakeformen.

Stek kaken i 50 minutter nederst i ovnen. Avkjøl den litt før servering.

Sjokoladeglasur kan lages av 50 gram smør, 125 g melis, 2 ss kakao og litt vaniljesukker.

Advertisements

Comments

  1. Må si jeg kjenner med igjen når det gjelder å bytte ut ingredienser med noe “litt sunnere“ 🙂
    Foretrekker det selv.
    Når jeg skal lage en kake ender jeg ofte opp med et brød med litt sukker , som ser ut som en kake 😉

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s