House burger – en burger som ser enda bedre ut i virkeligheten

En hjemmelaget hamburger er både sunn og god. Foto: Lise von Krogh

“Dat don’t look like no McDonalds burgah!” sa Eddie Murphy i sitt legendariske standup show RAW. Mens de andre barna hadde råd til McDonalds-burger måtte Eddie nøye seg med morens hjemmelagde hamburger. Hvem trakk det lengste strået?

For hvor ofte har du ikke blitt skuffet nå du får retten på tallerkenen eller på brettet? Den “dugg friske”, fristende hamburgeren på bildet over disken på hvilken som helst snackbar, eller fast food-kjede, ligner sjeldent på den du får i hendene.

Når øynene ser fristende mat, så starter fordøyelsen. Hjernen setter i gang prosesser i tarmsystemet som gjør deg klar til fordøyelse. Og, ikke nok med det, også dine forventninger skrus opp. Du gleder deg til et herlig måltid. Men så får du retten… Jeg har til gode å oppleve at retten minner om bildet. Det er all grunn til å bli skuffet.

Det enkle er ofte det beste (og sunneste). Karbonadedeig, ovnsbakte nypoteter og frisk salat blir et deilig måltid. Foto: Lise von Krogh

Borte bra, men hjemmelaget best

Når hamburgeren lages hjemme på kjøkkenet av karbonadedeig, løk, egg, paprika, chili, brødsmuler, olivenolje, Maldonesalt, nykvernet pepper, honning, timian og revet parmesan, da blir smaken himmelsk. Hamburgeren ligger rufsete og asymmetrisk på en grovbrødskive, med smeltet ost på toppen. Bedre cheeseburger får du ikke!

McDonald, Burger King, Jafs og Max kan sitte der med sine symmetriske hamburgere. De når ikke house-burgeren til kneskålen når det gjelder smaken.

Mitt favorittilbehør til en hamburger. Må ha Djion-sennep, sprø salat, rød løk og agurk. Foto: Lise von Krogh

Hvor sunn er en hamburger?

Det kommer selvsagt an på hvordan den lages og fettinnholdet, men når du spiser hamburger skal du la sunnheten ligge. Nyt heller en god (=hjemmelaget) hamburger en gang i blant og vær sunn de andre dagene. Eller lag hamburger etter en god treningøkt – fordi du fortjener det. Og, om du virkelig fortjener det så er en amber ale fra et hvilket som helst mikrobryggeri i Oregon house-burgerens perfekte, leskende følge.

Og forresten, det går an å lage en sunn hamburger også. Særlig når du baker brødet selv (oppskrift nederst).

Hamburgerbrød lager du selv! Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Rufsete, himmelsk hamburger – oppskriften får du av Eddie Murphy.

Oppskrift: Sunne og raske hamburgerbrød

Til åtte hamburgerbrød trenger du følgende:

  • 1,5 dl vann, lunkent
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 2 ss olivenolje
  • 300 g fibramel
  • 1 egg
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 3 ss sesamfrø

Slik gjør du:

Rør gjære ut i lunkent vann. Tilsett olivenolje, mel, egg og gurkemeie. Kna deigen godt og sett den til heving i en halv time.
Del deigen i åtte emner og rull ut til boller. Legg dem på en stekeplate og press dem litt flate. Pensle brødene med vann og strø over sesamfrø.
Stek dem på 200 grader i 15-20 minutter.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s