Jernberikning av grytekokt storfe med krydderbombe

Når du skal lage en langkokt gryterett kan du med fordel bruke en jerngryte. Kokeprosessen øker nemlig jerninnholdet i maten.

Inspirert av en rett som kalles beef buffad lot jeg storfekjøttet koke i over to timer i kokosnøttmelk og rikelig med krydder. Svimlende enkelt og ubeskrivelig godt – vel vitende at jeg også fikk litt jernpåfyll i samme slengen.

Jernet som forsvant

Å lage mat i jerngryter har lange tradisjoner. Denne tunge gryten kan brukes til baking og kjøttgryter, men brunosten har også vært laget i jerngryter. Slik er det ikke lenger.

Faktisk hadde brunosten en betydning for folkehelsen og jerninntaket inntil ganske nylig. Tidligere ble mysen kokt i jerngryter. Jernet fra gryten smittet over til brunosten og ble en viktig jernkilde i det norske kostholdet – dersom du likte brunost vel og merke. Når fremstillingen av brunosten ble modernisert og jerngrytene ble forkastet til fordel for aluminiums- og stårkar, ble jernet tilsatt osten i stedet for.  For bare noen år tilbake ble det slutt på jernberikning av brunosten, bortsett fra brunost til barn. Mange tror likevel at brunosten fremdeles en jernkilde.

Ulikt jernbehov

Ikke alle trenger å være så beviste på jerninntaket sitt. Menn og kvinner etter overgangsalderen har lavere jernbehov enn fertile kvinner. Mange kvinner, men også barn, har lettere for å få dårlige jernlagre og jernmangel. Et kosthold med jernrike matvarer er viktig sammen med mat som fremmer opptaket, f.eks. vitamin C-rik mat.

Rødt kjøtt, innmat, grove kornvarer og grønne grønnsaker er fine jernkilder. Jernopptaket øker når denne maten spises sammen med kålrot, potet, appelsin, kiwi, paprika og andre vitamin C-kilder .

Gi jernet – tilbake

Du kan selv jernberike maten. Når du lar kjøttgryter, eller vegetargryter for den del, koke lenge i en jerngryte, øker jerninnholdet i retten. Undersøkelser har vist at dette jernet er tilgjengelig for opptak i tarmen. Dette er en fin måte å både tilberede mat på og øke matens næringsverdi. Passer særlig godt når du skal lage middag til hele familien, både små og store.

Pass godt på gullgryta

Jeg har to jerngryter, en stor og en ekstra stor. Begge arvet. Min mor har sørget for at jeg også vet hvordan den svarte gryta skal tas vare på:

 • Vask den med varmt vann rett etter bruk – ikke bruk såpe det ødelegger gryten
 • Sett den på en varm kokeplate i noen minutter slik at den raskt tørker
 • Smør den inn med matolje regelmessig slik at den ikke ruster – tørk av overflødig olje før den settes bort

Oppskrift: Langkokt skotsks høylandsfe med krydderbombe

Du trenger dette til ca. 2 porsjoner:

 • 4 ss rapsolje
 • 1 liten gul løk, hakket
 • 1 liten rødløk, hakket
 • 200-300 g storfekjøtt, grytekjøtt i terninger
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 cm ingefær finhakket
 • 1 ts chilipepper
 • Støtt i morter: 5 nellik, 1 bit kanel, 1 ts pepperkorn og 2 ts korianderfrø
 • 1 ts salt1 ts gurkemeie
 • 2 dl kokosnøttmelk

Slik gjør du: 

Varm oljen i en godt brukt jerngryte. Stek løken til den er blank. Ha i hvitløk, ingefær og chili og røre stek i et minutt. Ha i kjøttet og fres det brunt i gryten.

Ha i resten av krydderne og kokosnøttmelk. Kok opp og senk temperaturen. La gryten stå og småkoke i et par timer til kjøttet er mørt og nærmest smelter på tungen.

Serveres med kokte poteter (eller ris), stekte aspargesbønner (klem sitronsaft over rett før servering), løkringer og pynt med koriander.

Comments

 1. Looks so Delicious! 🙂

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s