Popcorn uten palmeolje – popping på gamlemåten

Popcorn kan lages uten palmeolje og med mindre fett. Sunnere enn mikro. Foto: Lise von Krogh

Da jeg var liten fantes det ikke mikrobølgeoven. Skulle vi ha popcorn måtte vi poppe den selv. Resultatet var mye sunnere enn dagens mikropopcorn. 

Palmeolje i mikropopcorn

Dersom du verken vet hvordan palmeolje smaker eller ser ut kan du rett og slett åpne en pose upoppet mikropopcorn. Da vil du se stivnede klumper av palmeolje. Den er smakløs og blank og meget holdbar. Perfekt til industrielt fremstilt mat.

Spiser du mye mikropopcorn får du også i deg mye palmeolje. Det kan slå uheldig ut på kolesterolet. Palmeolje inneholder nemlig den kolesteroløkende fettsyren palmitinsyre. I tillegg fører palmeoljefremstilling til nedhogging av regnskogen. Les mer om palmeolje på bramat.no: Pass deg for palmeolje!

Popp selv – spar lommeboken, regnskogen og hjertet

Det er lekende lett å poppe selv. Alt du trenger er rapsolje og salt. Rapsoljen er en sunt sammensatt olje og heldig for kolesterolet. Enkelte rapsoljer er også fremstilt av norsk raps. Det eneste du kan gjøre feil er å ha på for mye salt, ettersom salt er uheldig for blodtrykket.

Dagens popcorn ble spist både av store og små. Junior fikk kun popcorn, mens vi voksne fikk popcorn med litt salt. Har du lyst å gi barna noe snack som ikke er veldig usunt, så er kanskje usaltede eller lettsaltede popcorn tingen. Billig og bra!

Næringsinnholdet i popcorn

Hva inneholder egentlig disse isoporliknende blomstene? Popcorn (uten tilsatt salt og fett) inneholder mest karbohydrater (63 %), litt fett (4 %) og noe protein (12 %). Faktisk er de også en kilde til fiber. 100 gram popcorn gir nemlig 15 gram fiber. LItt vitaminer og mineraler finnes også i popcorn.

Oppskrift: Selvpoppet popcorn

Dette trenger du til en skål med popcorn: 

 • 3-4 ss rapsolje
 • 1-2 dl popcorn-korn
 • litt salt

Slik gjør du: 

Varm oljen i en stor gryte, til den begynner å ryke så vidt. Ha i kornene. Legg på lokk. Når du begynner å høre det poppe, senker du temperaturen slik at de ikke blir svidd. Behold lokket på og rist på kasserollen en gang i blant. Når poppingen opphører er de ferdig.

Strø over litt salt og server. Du kan også variere med Maldon-salt, ha i litt smeltet smør og kajennepepper som du vil ha litt mer smak – et tips fra Thomas Pettersen.

Tips. Du kan legge i et par korn først. Når disse begynner å poppe er oljen varm nok og du kan helle i resten av kornene.

Trackbacks

 1. […] Jeg har alltid popcorn liggende. Ikke slik mikropopcorn, men upoppede korn. Disse kan du strø med parmesan, kanskje litt smør og kajennepepper eller godt salt. Sjekk oppskriften: Popcorn uten palmeolje ? popping på gamlemåten […]

  Like

 2. […] Jeg har alltid popcorn liggende. Ikke slik mikropopcorn, men upoppede korn. Disse kan du strø med parmesan, kanskje litt smør og kajennepepper eller godt salt. Sjekk oppskriften: Popcorn uten palmeolje – popping på gamlemåten […]

  Like

 3. […] Kajennepepper er også godt på popcorn Popcorn uten palmeolje – popping på gamlemåten. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s