Søte og grove tranebærscones – et mulig sunt kompromiss

Søte boller, muffins, scones og lefser selges som varmt hvetebrød – bokstavelig talt – i kiosker, kaffebarer og på bensinstasjoner. Ferske, varme og fristende!

Det krever stor styrke å si nei takk når servitøren prøver å pushe på deg et knippe deilige og myke bakverk. Særlig når du er på det mest sårbare, nemlig på vei hjem fra jobb og er egentlig ganske trøtt og sliten.

For ikke å snakke om barnebursdager. Jeg hører støtt og stadig om foreldre som krever at sitt barn SKAL ha kake i barnehagen på bursdagen SIN. Det blir ganske mye søtt bakverk i løpet av et år dersom hvert eneste barn skal feires i tillegg til allehelgensaften, Lucia, jul, nyttårsaften, fastelaven, påske og 17. mai.

Også de eldre krever sitt bakverk. Mange eldre ønsker noe søtt til kaffen. Eldre med nedsatt matlyst eller som er tynne, trenger ekstra energi og næringstett mat. Hveteboller er mye energi, men nødvendigvis ikke det beste valget.

Det beste er å styre unna søte bakverk. De har lavere næringsverdi enn det grove bakverket på grunn av det raffinerte melet og dessuten brukes det som regel rikelig med både sukker og smør i deigen. Likevel, du kan lage sunnere søtt om du drister deg til å oppgradere hvetemelet.

Et søtt og grovt kompromiss

Klart det er godt med noe søtt til kaffen, men ikke kos deg i hjel. Det finnes tre gode råd.

Første råd er å redusere litt på sukkeret i oppskriften. Det må ikke være så veldig søtt for at det skal smake godt.

Andre råd er å ikke bare bruke hvetemel. Erstatt minst halvparten av hvetemelet med Fibra fullkornshvetemel. Dette melet er svært finmalt, men er likevel 100 % sammalt. Det gir både grove og myke bakverk på en gang. Perfekt til boller, scones og muffins.

Tredje råd er å ikke lage for mye eller del det med andre.

Oppskrift: Tranebærscones

En oppskrift inspirert av “Nøttelitens sconesbrød” fra boken Nybakt.

Du trenger dette til 12 scones:

 • 150 gram siktet spelt hvetemel
 • 200 gram Fibra
 • 150 gram fint sammalt byggmel
 • 2 ss sukker
 • 1 ts salt
 • 1 ts natron
 • 100 gram usaltet meierismør
 • 2,5 dl surmelk eller kefir
 • 0,5 dl ferskpresset appelsinjuice
 • 2 dl hakkede valnøtter eller hasselnøtter
 • 0,5 dl hakkede tranebær

Slik gjør du:

Bland det tørre i en bakebolle. Kna inn smørterninger til alt er godt blandet. Ha i melk og juice og elt det hele godt sammen til en klissete deig. Til slutt elter du inn nøtter og tranebær. Dekk til degien og la den hvile en halvtime.

Del deigen i tolv biter som enten bakes som boller i ovnen eller som legges i kø i to smurte brødformer. Pensle med egg og la dem stå i ytterligere ti minutter.

Stek dem midt i ovnen på 200°C i 30-40 minutter. Gi dem et rask strøk av egg rett etter at du tar dem ut av ovnen.

Serveres som de er eller med syltetøy.

PS. Dette er kanskje ikke det sunneste bakverket som finnes, men det hjelper en god del på næringverdien når en del av melet er grovt og når det brukes nøtter. Dessuten har smøret flere næringsstoffer enn palmeolje som brukes i industribakst. Melken og appelsinjuicen er begge også næringsrike. Mao. mye næring og energi på en gang.

Comments

 1. Harriet says:

  Hei, har prøvd oppskriften på scones, og de var fantastisk gode, akkurat slik scones bør være, både mettende og god på smak! Flott å finne en matblogg med sunnere mat, som likevel smaker godt. Takk for sunnere tips!

  Like

 2. Kristine says:

  Da forstår jeg alt så meget bedre… 🙂 Skal gi dem et nytt forsøk, og synge pepperkakebake-sangen fra Kardemommeby inni meg mens jeg holder på 😉 ….” og til slutt en – èn – teskje natron” 🙂
  Takk for tilbakemeldingen!

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Har du prøvd sconsene på nytt? Fikk helt dårlig samvittighet av ditt første forsøk.. sorry altså 😉

   Like

 3. Kristine says:

  Hei!
  For noen fantastiske sider du har – med flotte bilder og spennende og inspirerende oppskrifter!!!
  Jeg har i dag forsøkt med på tranebærscounes’ene, men var kjempeskuffet over resultatet. Jeg stusset underveis på at det var mye natron i oppskriften og vurderte å halvere mengden, men bestemte meg for å følge oppskriften. De “hevet” seg og ble store og fine, så superlekre ut, men de var rett og slett uspiselige… smaken av natron “etset” på tungen. Stemmer det at det skal være hele 6 ts natron? Jeg har ellers fulgt oppskriften til punkt og prikke, og ut i fra smaken å dømme er det der det ligger…!
  Noe har jeg jo gjort feil, jeg skjønner bare ikke hva?!

  Stå på og fortsett og inspirere oss med fristende ideer – takk!!!

  Mvh Kristine

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Takk for superhyggelig tilbakemelding, men utrolig kjipt at sconsene ble så dårlige 😦 Jeg tro det bare skal være 1 ts natron – ikke 6.. Huff da!

   Like

  • lisevonkrogh says:

   Jeg har nå korrigert mengden natron.

   Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s