En sunnere banankake for litt bedre samvittighet

En kake som kan spises med bedre samvittighet enn de fleste andre kaker. Foto: Lise von Krogh

Er kaker utelukkende usunne og syndige? Og hva med bananen – er den så sunn da?

Kaker er som regel fulle av både sukker og fett. Dette gjør at de er deilige og saftige å spise – og gir oss dårlig samvittighet. Uten å påstå hardnakket at banankake er sunn, vil jeg påstå at denne oppskriften (se under) er sunnere enn mange andre kaker. Det skyldes følgende:

  • Mye egg
  • Bananer i stedet for sukker
  • Halvparten siktet hvetemel og finmalt sammalt hvete eller kun Fibramel
  • Halvparten av smøret byttes ut med olivenolje
  • Lettmelk eller ekstra lettmelk i stedet for helmelk

Naturlig søt med banan

Når en banan modnes blir den søtere og søtere. Den resistente stivelsen brytes ned til sukker. I oppskriften har jeg brukt fire passe store, godt modne bananer, det tilsvarer 3 ss rent sukker og egentlig ikke så mye når dette inngår i en hel kake som spises av flere (sannsynligvis).

Er bananer sunne?

Når du spiser en passe stor banan (118 g) så får du i deg følgende:

  • 3,1 g fiber av anbefalte 25-35 g
  • 10,3 mg vitamin C av anbefalte 75 mg
  • 0,4 mg vitamin B6 av anbefalte 1,2 mg
  • 422 mg kalium av anbefalte 3100 mg

Altså langt mer enn bare sukker.

Helsebringende bananer

Har du høyt blodtrykk, kan du godt spise banan. Siden banan inneholder rikelig med kalium og svært lite natrium, kan frukten inngå i et blodtrykksenkende kosthold.

Plages du av for mye magesyre eller magesår, mener flere at å blande melk og banan gir en lindrende effekt.

Fibret i bananer kalles pektin. Dette er løselig fiber som løses i vann og omdannes gel under fordøyelsen. Denne gelen kan binde andre stoffer. Reduserer hastigheten av maten gjennom tarmen. Løselig fiber reduserer hastigheten på glukoseopptaket og er gunstig for blodsukkerkontrollen, virker kolesterolsenkende og kan forebygge hjertesykdom.

Så det er bare å spise bananer, men ikke overdriv. Spiser du fire bananer helt på egenhånd så får du i deg like mye energi som i en vanlig frokost.

Oppskrift: Litt sunnere banankake

Foto: Lise von Krogh

Så fremt du ikke vil høre sukkeret knase i tennene og bli rusa på sødmen, kan denne kaken anbefales både til store og små – i allefall på en søndag.

Du trenger følgende:

  • 4 egg
  • 1/4 kopp olivenolje
  • 1/4 kopp smeltet smør
  • 1 kopp siktet hvetemel
  • 1 kopp fint sammalt hvetemel/fibramel (Fibra kan også ersattet siktet hvetemel)
  • 2 ts vanlijesukker eller 1 vanlijestang
  • 2 ts bakepulver
  • ca. 1 dl lettmelk
  • 4 godt modne bananer
  • Malt kanel

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på ca. 175 grader.

Pisk eggene sammen til eggedosis i en bolle. Ha i alle ingredienser unntatt bananene. Og bland det hele godt. Skrell og finhakk bananene og ha dem i røren. Vend dem inn.

Smør en kakeform med olje eller smør. Hell i kakerøren. Strø over litt kanel. Bak kaken i oven til den blir gylden og luftig – ca. 30-45 min avhengig av ovn. Serveres som den er eller med pisket krem om du likevel vil skeie litt ut.

Advertisements

Comments

  1. Hei, spennende oppskrift. Lurte på hvordan jeg bruker vaniljestangen hvis jeg vil bruke det istedefor vaniljesukker?

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Du snitter forsiktig vaniljestangen på langs, pass på så du ikke kutter den tvers igjennom. Åpne opp litt i enden. Ta en liten teskje og skyv den langs hele vaniljestangen slik at du får ut alle frøene. Du må sikkert skrape flere ganger. Kun frøene skal i røren, ikke selve belgen.

      Like

Trackbacks

  1. […] kan du lage Iskake med rips på mandelbunn, Sunnere bringebærkake for late bærplukkere eller En sunnere banankake for litt bedre samvittighet i stedet […]

    Like

  2. […] Jeg er ikke så begeistret for bananer som har fått brune flekker, men jeg liker heller ikke å kaste mat. Da foretrekker jeg heller å finne noe å bruke dem til. Ofte blir det til at noen brunflekkede bananer blir liggende igjen i skålen. Hvorfor ikke bruke dem som en erstatning for sukker i deilige banankjeks eller i En sunnere banankake for litt bedre samvittighet. […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s