Hva skal du servere når det kommer gjester og du ikke har planlagt noe som helst? Jeg vil gjerne servere noe som både er godt og sunt, lett å lage og med ingredienser de har på nærbutikken. Da har jeg et måltid som aldri slår feil. Nemlig saltbakte poteter, laks marinert med ingefær og soyasaus, en god salat og hvitløkskesam.
Rene råvarer til ukjente gjester
I dag fikk vi besøk av svigerfars mekaniker. Helt fra Nederland kom han og kona i bobilen for å fikse på den gamle Citroën DS’n. Langveisfarende gjester må jo få mat!
Lett sommermat som kan spises ute. God mat som de fleste liker. Maten smaker sjeldent så bra som når du bruker rene råvarer. Rene råvarer som behandles skånsomt bevarer også næringsstoffene bedre.
Oppskrift: Sommersalat
- 1 pakke salat, gjerne forskjellige salattyper
- 1/3 rød løk, strimlet
- 1/2 paprika, strimlet
- 10 cherrytomater, hele
- 2-3 ss salatfrø, f.eks. lettsaltede gresskarkjerner
- Olivenolje og balsamicoeddik
Vask grønnsakene godt og legg dem lagvis. Ha salatbladene i bunn og legg resten oppå. Risle over med en god olivenolje og litt balsamicoeddik. Litt havsalt på toppen gjør salaten ekstra god.
Oppskrift: Saltbakte poteter
- 10 mellomstore nypoteter, eller en pakke mandelpoteter
- Maldonesalt eller grovt salt
Dekk en stekeplate med rikelige mengder salt. Skyll potetene i kaldt vann og legg dem våte på saltet. Strø over godt med salt. Bak potetene på 225-250 grader i 30-45 minutter avhengig av ovn og potetstørrelse. Potetene er ferdige når skallet blir skrukkete og de kjennes kokte tvers igjennom. De kan godt bli litt brunsvidde. Spises med skallet på.
Oppskrift: Ingefærlaks med soyasaus
Beregn 1-2 fileter pr. person. Per filet trenger du:
- 0,5 cm revet ingefær
- 3 ss soyasaus, gjerne saltredusert
- 1 ts sesamfrø
Ha en god olje i bunnen av en ildfast form. Legg i filetene. Bland sammen ingefær og soyasaus. Fordel marinaden oppå filetene og strø over med sesamfrø til slutt. La laksen stå og marinere en stund mens potetene bakes. Sett laksen inn i stekeovnen de siste 10-15 minuttene av potetenes steketid og senk temperaturen til 175 grader. La laksen steke sammen med potetene til fisken er gjennomstekt (sett potetene nederst i stekeovnen og fiskeformen på rist midt i ovnen).
Godt tilbehør
Lag en dressing eller saus av kesam, rømme eller creme fraiche og ha litt honning og presset hvitløk.
Server en sommerlig øl til eller en god hvitvin.
Veldig fin blogg Lise. Enkel og oversiktlig.
Nå vet jeg hva jeg skal ha til middag i helga i hvert fall 😉
LikeLike
Knall å høre 🙂
LikeLike
Å det så veldig godt ut. Bloggen din skal jeg følge 🙂
LikeLike
Da håper jeg du blir en fornøyd følger!
LikeLike
Kjempebra blogg Lise 😉
Har lagt ut en lenke på Facebook under ‘Folkeaksjonen FOR sunn livsstil’ 😉
LikeLike
Kjempehyggelig å høre 🙂
LikeLike