Rask, deilig og sunn sommermat av rene råvarer

Fristende sommermat er lett å lage.

Hva skal du servere når det kommer gjester og du ikke har planlagt noe som helst? Jeg vil gjerne servere noe som både er godt og sunt, lett å lage og med ingredienser de har på nærbutikken. Da har jeg et måltid som aldri slår feil. Nemlig saltbakte poteter, laks marinert med ingefær og soyasaus, en god salat og hvitløkskesam.

Rene råvarer til ukjente gjester

I dag fikk vi besøk av svigerfars mekaniker. Helt fra Nederland kom han og kona i bobilen for å fikse på den gamle Citroën DS’n. Langveisfarende gjester må jo få mat!

Lett sommermat som kan spises ute. God mat som de fleste liker. Maten smaker sjeldent så bra som når du bruker rene råvarer. Rene råvarer som behandles skånsomt bevarer også næringsstoffene bedre.

En god salat er obligatorisk tilbehør.

Oppskrift: Sommersalat

  • 1 pakke salat, gjerne forskjellige salattyper
  • 1/3 rød løk, strimlet
  • 1/2 paprika, strimlet
  • 10 cherrytomater, hele
  • 2-3 ss salatfrø, f.eks. lettsaltede gresskarkjerner
  • Olivenolje og balsamicoeddik

Vask grønnsakene godt og legg dem lagvis. Ha salatbladene i bunn og legg resten oppå. Risle over med en god olivenolje og litt balsamicoeddik. Litt havsalt på toppen gjør salaten ekstra god.

Saltbakte poteter lager seg selv.

Oppskrift: Saltbakte poteter

  • 10 mellomstore nypoteter, eller en pakke mandelpoteter
  • Maldonesalt eller grovt salt

Dekk en stekeplate med rikelige mengder salt. Skyll potetene i kaldt vann og legg dem våte på saltet. Strø over godt med salt. Bak potetene på 225-250 grader i 30-45 minutter avhengig av ovn og potetstørrelse. Potetene er ferdige når skallet blir skrukkete og de kjennes kokte tvers igjennom. De kan godt bli litt brunsvidde. Spises med skallet på.

Tre ingredienser er det som trengs til denne retten.

Oppskrift: Ingefærlaks med soyasaus

Beregn 1-2 fileter pr. person. Per filet trenger du:

  • 0,5 cm revet ingefær
  • 3 ss soyasaus, gjerne saltredusert
  • 1 ts sesamfrø

Ha en god olje i bunnen av en ildfast form. Legg i filetene. Bland sammen ingefær og soyasaus. Fordel marinaden oppå filetene og strø over med sesamfrø til slutt. La laksen stå og marinere en stund mens potetene bakes. Sett laksen inn i stekeovnen de siste 10-15 minuttene av potetenes steketid og senk temperaturen til 175 grader. La laksen steke sammen med potetene til fisken er gjennomstekt (sett potetene nederst i stekeovnen og fiskeformen på rist midt i ovnen).

Godt tilbehør

Lag en dressing eller saus av kesam, rømme eller creme fraiche og ha litt honning og presset hvitløk.

Server en sommerlig øl til eller en god hvitvin.

Advertisements

Comments

  1. Ole Jørgen says:

    Veldig fin blogg Lise. Enkel og oversiktlig.
    Nå vet jeg hva jeg skal ha til middag i helga i hvert fall 😉

    Like

  2. Å det så veldig godt ut. Bloggen din skal jeg følge 🙂

    Like

  3. Kjempebra blogg Lise 😉

    Har lagt ut en lenke på Facebook under ‘Folkeaksjonen FOR sunn livsstil’ 😉

    Like

Trackbacks

  1. […] Er du lei av biff på grillen og potetsalat? Sjekk ut dette deilige sommermåltidet: Rask, deilig og sunn sommermat av rene råvarer. […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s