Farlig godt – kinesiske kjøttboller med smakfullt tilbehør

Støtt og stadig leser vi at visse matvarer er uheldige for helsen. Kjøtt er farlig, ris er usunt, frukt gjør deg feit og kål gir deg luft i magen. Mat er jammen farlig … godt!

Men, å isolere én matvare og kalle den usunn er et snevert syn på både helse og kosthold. Én enkel matvare er ikke usunn med mindre du overdriver inntaket eller har et ensidig kosthold hvor den utgjør en stor andel.

Spiser du bare kjøtt og ikke fisk, kan det være at du øker risikoen din for kreft. Spiser du kun raffinerte karbohydrater, hvit ris, hvit pasta, loff og poteter, så går det ut over fiberinntaket ditt. Det kan føre til at du rekker å lese hele avisen mens du sitter på do. Et overdreven inntak av frukt, særlig i flytende form, kan gi et stort sukkerinntak. Kål gir luft i magen når fibret fordøyes i tykktarmen. Ikke farlig, men kanskje litt sjenerende.

Litt av alt og ikke for mye noe

Når proteinrikt kjøtt spises med fiberrik kål og antioksidant rik frukt skapes en balanse i måltidet. Både kål, løk og frukt kan forebygge mot kreft. Du blir mett og får i deg sunne næringsstoffer. Du får verken treg mage eller høye blodsukkertopper nå risen spises med kjøtt og fiberrik mat.

Spis alltid en god porsjon frukt og/eller grønnsaker sammen kjøtt i et måltid og du er på den sikre siden.

Oppskrift: Kinesiske kjøttboller med mango, kokosris og ingefær- og appelsinkokt kinakål

Kinakål med ingefær smaker godt til kjøtt. Foto: Lise von Krogh

Dette trenger du til to porsjoner:

  • 300 g karbonadedeig
  • 3 ss tykk soyasaus
  • 4 fedd hvitløk, presset
  • 3 vårløk, hakket
  • 1 ss ingefær, revet
  • 1 ss rapsolje
  • 4 kopper vann
  • 2 kopper langkornet ris
  • 3 ss kokos, revet
  • 1 mango, i terninger
  • 3 ss koriander, hakket
  • Litt sitronsaft
  • 1 kinakål, skivet
  • 3 dl appelsinjuice
  • 2 cm ingefær, skivet
  • 1 ss smør
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Bland sammen godt karbonadedeig, soyasaus, hvitløk, vårløk, ingefær og rapsolje. Lag små kjøttboller som du steker i olje. De kan gjerne ettersteke i en ildfast form i stekeovnen med du gjør ferdig tilbehøret

Kok opp 4 kopper vann med litt salt. Skyll risen godt i kaldt vann og ha den i det kokende vannet sammen med kokos. Kok risen på svak varme under lokk til den er ferdig.

Skjær kinakålen på tvers slik at den gir fine strimler. Ha den i en kaserolle sammen med appelsinjuice og ingefær. Kok opp og la det koke til kålen er myk. Ha litt smør og smak til med salt og pepper.

Kutt mangoen i terninger og bland den med fersk koriander. Klem over litt sitronsaft.

Server alt på et fat og nyt måltidet!

Advertisements

Trackbacks

  1. […] Kinesiske kjøttboller […]

    Like

  2. […] Farlig godt – kinesiske kjøttboller med smakfullt tilbehør […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s