Enkel, sunn, god, billig og økologisk pastasaus

Digg tomatsaus. Foto: Lise von Krogh.

Digg tomatsaus. Foto: Lise von Krogh.

Den sunneste, billigste og beste pastasausen lager du selv og det er kjempelett!

Innlegget er opprinnelig skrevet for økologisk.no

Dette er sausen du kan fråtse i, fordi den blir en måte å få i seg grønnsaker på. Desto mer du spiser, desto mer tomat og hvitløk får du i deg. Det øker inntaket av helsebringende antioksidanter, vitamin C og kalium samtidig som grønnsakene virker kreftforebyggende. Olivenolje gir sunn energi fra enumettede fettsyrer.

Ferdiglaget pastasaus er selvsagt enkelt og greit å bruke, men du betaler dobbelt så mye for den ferdiglagde i motsetning til om du lager den selv. Fordelen med å lage den selv er også at unngår at den blir for salt. Det er mange bra og sunne pastasauser i butikken, men noen av dem inneholder mer salt enn nødvendig.

Da vi gjorde test av pastasaus på bramat var det mange som kom bra ut, men slettes ikke alle. Dessuten er det få økologiske pastasauser i de vanlige butikkene.

Alt du trenger er en boks med økologiske tomater, olivenolje, hvitløk, chili, laurbærblad, litt salt og ev. litt honning eller sukker for å justere smaken. Da har du full kontroll på råvarene og resultatet blir utrolig godt!

Oppskrift: Pastasaus

I denne sausen har jeg brukt økologiske ingredienser.

Du trenger følgende til 2 porsjoner: 

  • 500 gram hakkede tomater (bruker du ferske, bør disse skåldes først)
  • 3 ss olivenolje
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 tørket hel chili eller 1/3 ts chilipulver
  • 1 laurbærblad
  • 1 klype salt
  • ev. honning/sukker

Slik gjør du: 

Varm olivenolje til middelsvarme i en tykkbunnet kasserolle eller stekepanne. Ha i hvitløken og stek den til den begynner å dufte og mykne. Ha i tomater, chili, laurbærblad og salt. Kok opp. La sausen småkoke i en halvtime. Fisk ut laurbærbladet og ev. chilien dersom sausen er sterk nok. Bruk en stavmikser til å mose sausen helt glatt. Inkluderer du chilien blir den enda litt sterkere. Smak til med honning eller sukker – eller mer chili. Dersom den er for sterk, har du i litt ekstra søtt for å dempe det.

Serveringstips: Økologisk fullkornspasta med reker og hakket koriander.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker